Hlavní navigace

Sušené maso je bez tuku a nabité bílkovinami

20. 7. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Pojem „jerky“ obecně označuje syrové maso, ze kterého je odstraněn tuk a následně je nakrájeno a vysušeno. Sušené maso je vhodné pro sportovce, děti i turisty.

Na to, že se v Evropě konzumuje sušené maso už více než tři tisíce let, nemá tento po všech stránkách praktický potravinářský produkt, alespoň v naší zemi, žádnou významnější roli ve standardním jídelníčku. To by se ale mohlo a mělo změnit díky společnosti Fine Gusto Nature, která začala v roce 2014 sušené hovězí a krůtí maso vyrábět a v současné době již na trh dodává dvanáct druhů těchto výrobků.

Ilustrativní přitom je, kdo tuto ryze českou společnost založil – jde o dva společníky – Davida Nováka a Pavla Doležala, z nichž první sportuje rekreačně a druhý sportoval v minulosti na reprezentační úrovni. Jako sportovci si proto oba velmi dobře uvědomují potřebu zdravé výživy, v jejíž nabídce jsou na našem trhu stále ještě nemalé rezervy. Například právě v oblasti sušených mas.

Na specifikaci těchto produktů nemyslí ani tuzemská potravinářská legislativa, takže v současné době spadají do poměrně široké kategorie trvanlivých, tepelně opracovaných masných produktů, společně například s trvanlivými salámy. Od nich se ale poměrně dost liší.

Nabité bílkovinami a prakticky bez tuku

Sušené maso se od trvanlivých uzenin odlišuje především koncentrací živočišných bílkovin, které tvoří u výrobků z hovězího masa až šedesát čtyři procent a u výrobků z krůtího masa dokonce až čtyřiasedmdesát procent produktu.

To je výsledkem procesu sušení, které probíhá několik hodin tak, aby si výchozí surovina zachovala přirozenou chuť masa. Následně se nakrájí na malé plátky vhodné ke konzumaci.

Ze sta kilogramů syrového libového masa se přitom vyrobí třicet kilogramů masa sušeného, úbytek váhy jde na úkor ztráty většiny obsahu vody. Produkty prakticky neobsahují tuk, neboť by jeho přítomností docházelo ke žluknutí a sušené maso by nemělo tak dlouhou trvanlivost (více než rok). Společnost se snaží nakupovat kvalitní maso především z menších českých chovů, a to, v případě hovězího, od producentů plemen masného skotu. Ta mají maso kvalitnější.

Cíl: stát se největším výrobcem v Evropě

V současné době je společnost Fine Gusto Natural sídlící v Pardubicích největším producentem sušeného masa v ČR, a například letos má v plánu zpracovat sto padesát tun syrového masa do svých produktů. Ambice jsou ale mnohem větší – stát se největším výrobcem sušeného masa v Evropě a postupně rozšířit stávající nabídku o další druhy sušených mas.

Výrobky společnosti lze na trhu koupit v řadě maloobchodních sítí, jako je Tesco, Ahold, Žabka, zřejmě nejširší nabídka je pak v síti dm drogerií, lze je však také sehnat v prodejnách zdravé výživy nebo prostřednictvím celé řady e-shopů, včetně vlastního. Sušené maso lze zakoupit v balení po dvanácti nebo pětadvaceti gramech. Součástí balení je také absorbér kyslíku, který ale – pozor – není určen ke konzumaci.

Sušené maso pro armádu i dětem k svačině

Tak či tak, sušení masa je podstatně zdravější úprava masa než jeho smažení, grilování i pečení, výrobky navíc představují optimální poměr mezi váhou a výživovými benefity. Proto jsou velmi vhodnou stravu pro turisty na cestách, samozřejmě pro sportovce, ale také třeba pro armádu nebo i pro děti v podobě lehké a výživné svačiny.

Dva balíčky po dvanácti gramech nebo jeden pětadvacetigramový zajistí dětem potřebnou dodávku živin, především již zmiňovaných živočišných bílkovin. Právě pro děti, ale samozřejmě i pro další spotřebitele, nabízí společnost také různé snack tyčinky (Snack It), kde je sušené maso doplněno sušenými švestkami, datlemi, meruňkami, slunečnicovými semínky a dalšími ingrediencemi.

Bohužel, výrobky ve stávajícím složení nesplňují parametry sporné „pamlskové vyhlášky“, takže ve školách se nesmí prodávat, což je vzhledem k nutričním hodnotám produktů dost škoda. Dětem by totiž zcela jistě chutnaly. Společnost proto připravuje novou řadu výrobků, které by měly požadavky uvedené vyhlášky splňovat, což v praxi znamená například snížit obsah soli, který díky nasolení masné suroviny před sušením činí zhruba tři procenta.

Výrobky společnosti lze poznat na první pohled (kromě tyčinek) podle nápisů „beef jerky“ nebo „turkey jerky“. Pojem „jerky“ přitom obecně označuje syrové maso, ze kterého je odstraněn tuk a následně je nakrájeno a vysušeno. Pojem je odvozen od slova „ch’arki“, což je v jazyku jihoamerických indiánů – kečuánštině – výraz pro solené a sušené maso.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).