Hlavní navigace

Názor k článku Studie potvrdila dřívější obavy: Nežádoucí účinky chřipkové vakcíny od Tomáš - Já mám s medicínskými statistickými výzkumy obecně problém,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 5. 2014 12:47

    Tomáš (neregistrovaný)

    Já mám s medicínskými statistickými výzkumy obecně problém, že je dělají téměř vždy výhradně lékaři a nikoliv statistici. A třeba v ČR se na medicínu běžně chodí proto, neboť je to jediná VŠ, kde není přijímací zkouška z matematiky. Takže neexistují téměř nikdy správně provedené dvojitě slepé testy atp.

    Např. u této studie opět může být vinou chybné metodiky příčina někde úplně jinde, prostě proto, že ty dvě skupiny lidí se liší. Např. je klidně možné, že ta skupina co neočkovala budou eufemicky řečeno "přírodní" lidé, kteří jedí přirozeněji, zdravěji, více se hýbou, méně kouří ... a obecně se buď více zajímaví o své zdraví, a nebo patří do odlišné demografické skupiny s výrazně silnějším genovým základem (např. u nás Romové), kteří se zas neočkují z jiných důvodů, ale i ti mohou mít jiné predispozice k oněm domněle způsobeným chorobám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).