Hlavní navigace

Když je horko, dejte si studenou polévku

17. 6. 2022

Sdílet

 Autor: SZIF
Studená polévka je výborná jako lehký, ale výživný oběd nebo jednoduchá večeře. V horkém počasí je to ideální varianta. Třeba z červené řepy nebo s cuketou, recepty najdete v článku.

Příprava polévek za studena se těší velké oblibě především v místech, kde vyšší teploty převládají celoročně. Během parných dnů, kdy příroda rozdává bohatou úrodu zeleniny a ovoce, určitě stojí za to si je dopřát i u nás, nejlépe z lokálních surovin. Zelenina by neměla chybět ve zdravém jídelníčku celoročně, v létě je to ještě snazší. K dostání je nepřeberné množství čerstvé, voňavé zeleniny.

Kvalitní suroviny na studenou polévku

„Aby byl výsledný pokrm opravdu dokonalý, při nákupu surovin se zaměřte na tu nejvyšší kvalitu a dejte přednost těm z ekologického zemědělství. Ty podléhají přísné evropské i národní legislativě, na jejíž dodržování dohlíží čtyři kontrolní organizace – KEZ, ABCert, Bureau Veritas a Biokont,“ doporučuje Státní zemědělský a intervenční fond (SZIF) ve svém projektu zaměřeném na podporu biopotravin. Pro zákazníky nabízí hned několik pomůcek, které usnadní orientaci a nákup:

„Biopotraviny poznáte podle označení logy biolistu nebo biozebry a v případě nebalených potravin můžete prodejce požádat o certifikát. Pro více informací o ekologickém způsobu hospodaření navštivte stránky myjsmebio.cz. Kromě supermarketů biopotraviny zakoupíte také na ekofarmách, jejichž seznam najdete na kamprobio.cz nebo lovime.bio. Pomocí interaktivní mapy navíc můžete snadno vyhledat ty, které se nachází ve vašem okolí, a prohlédnout si jejich aktuální nabídku.“ SZIF připravil také několik receptů na studené polévky z čerstvé, ideálně biozeleniny.

Recepty na studené polévky

Studená polévka z červené řepy se zakysanou smetanou

Autor: SZIF

Suroviny:

  • 500 g bio červené řepy
  • biocibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • čerstvý biozázvor
  • sůl, biopepř
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • ev. lístky řepy ap. na ozdobení

Červenou řepu a cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do hrnce nalijte vodu či vývar, přidejte nakrájenou zeleninu, zázvor a podle chuti osolte a opepřete. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a pomalu vařte minimálně 20 minut. Z hrnce pak zázvor vyjměte, polévku rozmixujte a nechte ji pořádně vychladit. Dozdobte zakysanou smetanou, lístečky červené řepy a podávejte.

Studená cuketová polévka s mátou

Autor: SZIF

Suroviny:

  • 600 g biocuket
  • biocibule
  • stroužek biočesneku
  • olivový olej
  • hrst lístků biomáty
  • 400 ml bio kuřecího vývaru
  • sůl, biopepř
  • 150 ml biosmetany

Cukety omyjte, zbavte konců a nakrájejte na kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Ve větším hrnci nechte rozehřát olivový olej, přidejte cibuli a smažte dozlatova. Poté přidejte cukety, česnek, mátu a za občasného míchání restujte 5 minut. Přilijte vývar, dle chuti osolte a opepřete a vařte asi 15 minut. Hotovou směs rozmixujte tyčovým mixérem do krémové konzistence. Polévku nechte vychladnout, přidejte smetanu, dozdobte mátou a podávejte.

Máte rádi studené polévky?

Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Vitalia.cz? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).