Hlavní navigace

Stroužky česneku ve zvukovodu. I s tím se ORL lékařka setkává

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Přestože se říká, že uši mají samočistící schopnost, těžko najdeme někoho, kdo si je vůbec nečistí. Jakou metodu považuje ORL lékařka za nejlepší a kterou rozhodně nedoporučuje?

Ucho je velmi citlivý orgán, který vyžaduje šetrné zacházení, stačí malá neopatrnost a může dojít k poranění. K ochraně zvukovodu před nepříznivými vlivy okolí má sloužit ušní maz, který tělo produkuje. Eva Gregoriadesová, ušní, nosní a krční lékařka, vysvětluje, zda a kdy je dobré uši čistit a jakým způsobem. Asi nejznámější metodou jsou vatové tyčinky, dále existují různé kapky nebo spreje, ušní svíce nebo zkrátka čištění malíčkem při koupeli. Necitlivým a nevhodným čištěním můžeme poškodit zvukovod, nebo dokonce i ušní bubínek.

Jak je možné, že někomu se tvoří mazu hodně, jinému zase skoro vůbec ne?

Množství tvořeného mazu je víceméně individuální. S věkem se jeho tvorba snižuje, ale závisí to také například i na typu kůže a případných kožních patologiích, jako jsou dermatitidy, lupénka a podobně.

Ušní maz plní ochrannou funkci. Film ušního mazu, který se vyskytuje na stěnách zvukovodu, brání vstupu infekce, případně také i poranění.

Jsou na záněty uší náchylní více lidé se zvýšenou produkcí ušního mazu? 

Zvýšená produkce mazu je spíše následkem kožních změn ve vnějším zvukovodu než příčinou zánětů. Naopak pacienti, u kterých je produkce mazu menší a kůže bývá přesušená a olupující se, bývají k zánětům zvukovodu náchylnější.

Jaký názor máte na čištění uší vatovou tyčinkou? Někdy se můžeme setkat s takovými názory, že to vůbec není vhodné

Tzv. samočisticí schopnost zvukovodů je většinou dostačující a udržuje zvukovody čisté. Proto není nutné maz vatovou tyčinkou odstraňovat. V některých případech, mezi které patří především zúžený nebo nerovný průběh zvukovodů a již zmíněné kožní potíže, je nutno si uši čistit i s použitím vatových tyčinek.

Pozor! Příliš agresivní manipulace s vatovou tyčinkou může poškodit sluchovod, nebo dokonce bubínek.

Doporučujete čistit uši speciálními spreji nebo kapkami? Někteří je doporučují, ale objevují se i názory, že mohou narušit samočisticí schopnost ucha, které je pak více náchylné k infekcím. Co si o tom tvrzení myslíte? 

Běžně dostupné přípravky doporučené k čištění uší pomáhají ušní maz změkčit a následně usnadnit jeho odstranění. Při střídmém používání by neměly zvyšovat výskyt zánětů zvukovodu.

Spreje s mořskou vodou nebo fyziologickým roztokem maz rozpustí a nechají ho odtéct ven.

Z tradiční čínské medicíny pochází zase čištění uší pomocí tzv. ušních svící. Ta nejdříve maz v uchu rozpustí a následně díky mírnému podtlaku vytáhne ven z ucha. Co si o této metodě myslíte? 

Čištění uší pomocí tzv. ušních svící spíše nedoporučuji. V ordinaci se bohužel setkáváme spíše s tím negativním následkem čištění uší ušní svící, a tím je poranění zvukovodu.

S jakými dalšími poraněními pacienti přicházejí? 

S poraněním zvukovodu po manipulaci ve zvukovodu pomocí nevhodných předmětů se samozřejmě setkáváme často, ať už to jsou kovové předměty, jako například sponky, nebo stroužky česneku v zevním zvukovodu, které pacienti zatlačí do zvukovodu v dobré, ale marné víře, že odstraní bolest a zánět. Anebo už dříve zmíněné ušní svíce.


Autor: Unspash.com / frank mckenna, podle licence: Public Domain CC0

Zánět zvukovodu může vzniknout při koupání, více v článku Voda z uší musí ven

Někteří lidé volí jako bezpečný způsob čištění uší vlastním malíčkem po koupeli. Považujete to za dostačující? 

Ano. Pokud někomu tento způsob vyhovuje, lze jej určitě použít.

Setkáváte se v ordinaci často s problémy v podobě mazové zátky a zánětu uší? 

Ano, jedná se asi o nejčastější výkon v ORL ordinaci vůbec, který je však rychlý, většinou bezbolestný a má okamžitý efekt.

Jaké příznaky pociťuje člověk, kterému se v uchu vytvořila mazová zátka? Lze si s ní poradit i doma bez pomoci lékaře? Případně jakým způsobem? 

Mazová zátka, kterou odborně nazýváme cerumen, se v první fázi projevuje občasným zalehnutím ucha, například po koupeli. Následně se zhoršení sluchu stává trvalým, může se objevit tinitus, tedy hučení, šumění v uchu, a občas i bolestivost. V této fázi je zcela nevhodné pokoušet se odstranit cerumen v domácích podmínkách. Při manipulaci ve zvukovodu může dojít k poranění zvukovodu i bubínku s následnými zánětlivými komplikacemi. Je tedy namístě vyhledat ORL lékaře, který maz vypláchne.

Jak se díváte na radu v podobě domácího výplachu uší vodou tělové teploty pomocí stříkačky? 

Pokusy o odstranění mazové zátky ze zvukovodu „po domácku“ například výplachem sprchou nebo injekční stříkačkou nejsou rozhodně vůbec na místě a většinou nejsou ani úspěšné. Dokáží totiž způsobit více škody než užitku.

Jak se mají správně čistit uši u miminek? Liší se to nějak oproti dospělým? 

U malých dětí není nutno uši příliš čistit. U nich by samočisticí schopnost měla být dostatečná. Samozřejmě nyní nehovoříme o případech středoušních zánětů, kdy je odstranění sekretu po spontánní perforaci bubínku nebo paracentese nutností.

Zkusme to tedy shrnout – jaký je vlastně nejideálnější způsob čištění uší? 

Jedná se o velmi individuální záležitost. Záleží na každém člověku, co mu vyhovuje a jaké jsou jeho preference, ať už se jedná o výše zmíněné používání speciálních ušních sprejů, nebo čištění s pomocí malíčku po sprše.

MUDr. Eva Gregoriadesová

Vystudovala 1. LF UK – Fakultu všeobecného lékařství. Momentálně působí čtvrtým rokem jako lékařka ORL ambulance na Poliklinice Agel Italská v Praze (poliklinika.agel.cz). Její specializací je diagnóza a léčba chorob ušních, nosních a krčních. Mezi její největší hobby patří celoroční turistika a literatura.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).