Hlavní navigace

Střevních zánětů je dnes dvakrát více než před třiceti lety

12. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Máte potíže s trávením, trápí vás křečovité bolesti v oblasti břišní dutiny, bolí vás klouby? Můžete se nechat otestovat, zda netrpíte některým z vážných nespecifických střevních zánětů.

Počty nemocných s nespecifickými střevními záněty stoupají. Dnes je jich dvakrát více než před třiceti lety. Například výskyt ulcerózní kolitidy, nemoci, která obvykle začíná postižením konečníku a poškozuje sliznici zejména tlustého střeva, se odhaduje na čtyřicet až čtyřicet pět nemocných na sto tisíc obyvatel. U Crohnovy choroby, doživotního onemocnění, u něhož vznikají až křečovité bolesti v oblasti břišní dutiny, se jedná o dvacet případů na sto tisíc lidí. Přičemž Crohnova nemoc postihuje rovnoměrně muže i ženy a její vznik je ovlivněn dědičnými faktory. Přibližně jedna pětina lidí s Crohnovou nemocí má ve své rodině příbuzného, který trpěl stejným problémem, nejčastěji sourozence nebo rodiče či dítě.

Aktivita nemocí je různá

Ulcerózní kolitida i Crohnova choroba jsou dlouhodobě trvající onemocnění, která mívají střídavý průběh. Období klidu střídá vysoká aktivita, kdy se nemoc projevuje naplno. Proto může trvat dlouho, než je určena diagnóza. „Projevy jsou časté průjmy s příměsí krve, bolesti břicha a další komplikace, uvádí lékař Petr Podroužek, odborný ředitel EUC Laboratoří. A přestože je například nadýmání jedním z příznaků Crohnovy choroby, pokud se vyskytuje samostatně bez dalších příznaků, pravděpodobně jde jen o dietní chybu. Tvorba plynu ve střevě je zcela přirozená záležitost. V celém trávicím ústrojí je přítomný více než litr plynu, z čehož zhruba sedmdesát pět procent odchází denně přirozenou cestou. Prdět je tedy naprosto přirozené a normální. (Více o plynatosti v našem článku Prdíte správně?)

Příznaky ale nemusejí být pouze střevní. Symptomy mohou být mimo jiné i bolesti kloubů, ale také afty nebo kožní vyrážky. U nespecifických střevních zánětů není zcela jasná příčina vzniku. Svou roli zde hraje imunitní reakce proti buňkám trávicího systému,“ doplňuje lékař.

Známí lidé s Crohnovou chorobou

  • Prezident USA J. F. Kennedy
  • Prezident USA Dwight D. Eisenhower
  • Kytarista kapely Pearl Jam Mike McCready
  • Zpěvačka Anastacia
  • Herečka Shanen Doherty
  • Jiří Kuča z blogu Kitchen Story

Jak střevní záněty rozlišit

Calprotectin je protein, který je zjišťován ve vyšší koncentraci během střevního zánětu, např. při ulcerózní kolitidě, Crohnově chorobě či bakteriální infekci zažívacího traktu. Běžná laboratorní vyšetření zánětu v krvi nejsou specifická pro záněty střev, takže stanovení diagnózy není pro lékaře snadné. Zvýšená teplota, déle trvající průjem a bolest v břišní oblasti – to jsou společné symptomy různých onemocnění, které se liší původem i závažností.

U funkčních poruch, jako je syndrom dráždivého tračníku, a u celiakie (nesnášenlivosti lepku) jsou hladiny calprotectinu v normálních mezích. „Vyšetření calprotectinu ve stolici představuje jednoduchý neinvazivní test, který u zánětlivých poruch střeva může pomoci vyhnout se diagnostické kolonoskopii. Vyšetření calprotectinu nás může upozornit na nemoc i v době, kdy se zcela neprojevuje. Vyšetření nám také pomáhá zjistit, zda se blíží návrat onemocnění, tzv. relaps. Včasná léčba pak může zabránit možným komplikacím a zajistit kvalitu života,“ vysvětluje Petr Podroužek.

Stolici vám vyšetří i na vaši žádost, za vaše peníze

Vyšetření je jednoduché. Vzorek stolice o velikosti hrášku odeberete do nesterilní odběrové nádobky, kterou si můžete vyzvednout ve všech odběrových centrech laboratoří. (Vzorek je stabilní šest dnů při teplotě 4–8 °C a můžete jej odevzdat v jakémkoliv odběrovém centru.)

Pokud vyšetření ukáže zvýšení calprotectinu ve stolici, není třeba panikařit, hodnoty zvyšujete například užívání léků na bolest a ke snižování horečky – analgetika, antipyretika a nesteroidní léky proti zánětu. V první řadě je tedy třeba vyloučit tyto možné příčiny.  Veškerá vyšetření lze provést i bez doporučení lékaře za přímou úhradu cca devět set korun.

TIP: Co nevíte o WC: Zdravé vyprazdňování probíhá ve dřepu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).