Hlavní navigace

Stres a jeho vliv na rakovinu prsu

1. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Vyslechnout si nepříjemnou diagnózu je samo o sobě velmi stresující. Součástí terapie by měla být i relaxace. Výzkumy ukazují, že stres vede k rozvoji metastáz. Na rozvoj rakoviny prsu mohou mít vliv i noční směny.

Výskyt karcinomu prsu se v naší populaci stále nepatrně zvyšuje. V České republice si nepříjemnou diagnózu vyslechne více než sedm tisíc žen za rok. Ve výjimečných případech může jít dokonce i o muže

Lékařka v oboru radiologie a zobrazovacích metod se specializací na zobrazení prsů Petra Steyerová posluchače diskuse, kterou pořádala organizace Loono, hned na začátku trochu uklidnila. Ačkoli mluvíme o poměrně rozšířeném onemocnění, většina pacientů přežívá: „Zejména díky prevenci a účinné léčbě je to zhruba 80 až 85 %. Nejčastěji ženy onemocní ve věku 50 až 70 let. Riziko se zvedá po 40. až 45. roce života.“

Stres jako rizikový faktor

Rizikových faktorů je hned několik. V první řadě je nutné zmínit genetiku, tedy rodinnou zátěž: „Pokud mám maminku, která onemocněla, je i moje riziko mnohem vyšší,“ říká Petra Steyerová. Dalším dost zásadním faktorem je kouření, které máme spojené hlavně s rozvojem rakoviny plic, ale bohužel jsou to často kuřačky, které onemocní i tímto typem rakoviny.

„Také obezita, málo fyzické aktivity a obecně špatná životospráva,“ vyjmenovává lékařka s tím, že výrazným faktorem je i stres. „Dokonce se už ví i o tom, že práce na směny může být rizikových faktorem. Ale samozřejmě zřejmě i mnoho dalšího, co jsme ještě nevyzkoumali,“ zmiňuje lékařka.

Práce na noční směny?

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) klasifikovala už v roce 2007 práci na směny jako „pravděpodobně karcinogenní“. Důvodem není ani tak stres spojený s noční prací, ale zejména to, že jsme v noci vystavováni světlu, a tedy klesá produkce hormonu melatoninu. Metaanalýza sečuánské univerzity uvádí, že právě takovéto narušení biorytmu může být hlavním důvodem o 32 procent vyššího rizika rozvoje rakoviny prsu.

Na studie zareagovalo například Dánsko tím, že od roku 2009 odškodňuje některé pacientky. Musejí ale splňovat přísná kritéria. Například mít za sebou minimálně 25 let práce alespoň jeden den v týdnu na noční směny a nejít nijak jinak onemocnění naproti. To znamená, že kuřačky, obézní a ženy, které holdují alkoholu, se odškodnění s největší pravděpodobností nedočkají. Týká se to tedy desítek až stovek žen.

Ženám, které se již vyléčily, se následně noční směny alespoň v příštích pěti letech nedoporučují.

Není stres jako stres

Dalším faktorem, který ovlivňuje rozvoj onemocnění, je již zmíněný stres. Ale pozor, nemluvíme tolik o tom běžném každodenním stresu třeba v zaměstnání, ale spíše o stresu lidí, kteří pečovali o někoho blízkého nebo zažili opravdu stresující momenty v životě spojené s mezilidskými vztahy. Rakovinu prsu mají často ženy, které o někoho pečovaly, potvrdila v rozhovoru pro server Vitalia.cz vedoucí lékařka Mamma centra Alena Bílková: „Ano, všimla jsem si, že jde velmi často o ženy, které se o někoho staraly, měly někoho nemocného nebo se dramaticky rozváděly.“ 

Jsou to ženy, které na sebe neměly čas a byly dlouhodobě vystavovány stresu, až se u nich po nějaké době vyvinul nádor. „Pacientky uvádějí, že měly nemocnou maminku, o kterou pečovaly, nemocné dítě, nevěděly, jak to dopadne,“ dodává Alena Bílková.

Galerie: S dr. Bílkovou o tom, co ukáže mamograf

Ke stejnému poznání dospěl i poradenský psycholog Tomáš Novák, který vedl skupinové diskuse s členkami bývalého občanského sdružení Mamma Help, tedy se ženami, které se léčily onkologicky pro rakovinu prsu. Potvrdil, že tyto ženy většinou kromě stejné diagnózy spojuje i podobný zážitek ve vztahu k blízkým lidem. „Mají dojem, že jejich partneři, rodiče nebo jiní blízcí nerozumí nebo nechtějí rozumět v podstatě jednoduchým sdělením, která se týkají životní spokojenosti oněch dam,“ uvedl psycholog, který se tématu podrobněji věnoval v článku Nespokojenost, stres a rakovina.

Stres urychluje metastázy

Jakékoli smrtelné onemocnění je stresující. Rakovina prsu je ještě horší v tom, že onemocní část těla, kterou považujeme za symbol ženskosti a krásy. Některé pacientky se velmi těžko smiřují s tím, že by měly o tento symbol přijít a jsou i takové, které chirurgický zákrok odmítnou. Chirurgické odstranění prsu je přitom mnohdy pro léčbu nezbytné. Možná si při čtení těchto řádků říkáte, že zdraví je přece mnohem důležitější než krása, ale dokud v té situaci nejsme, těžko si představit, co takové ženy cítí. Jedno je ale jisté, jsou vystaveny enormnímu stresu, což vede k dalším komplikacím.

Vliv stresu na rozvoj onemocnění a zejména na metastázy se zkoumá již delší dobu. Právě metastázy jsou při karcinomu prsu časté a léčbu ztěžují. Výzkumy na myších ukazují, že zvýšená produkce stresových hormonů kortizolu a kortikosteronu je přímo úměrná s výskytem metastáz.

Tato zjištění zdůrazňují důležitost zvládání stresu u pacientek s karcinomem prsu. Profesor Mohamed Bentires-Alj, který působí na basilejské univerzitě a dlouhá léta se věnuje zkoumání metastáz, upozorňuje, že pravidelné praktikování relaxačních technik přímo koreluje se zvýšenou kvalitou života, a hlavně větším přežitím pacientek s nádorem prsu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.