Naše tělo má velmi sofistikovaný detoxikační systém, který funguje nepřetržitě 365 dní v roce, a to bez ohledu na roční období. Mezi hlavní orgány, které se na tom podílejí, patří játra, ledviny a střeva, na které bychom se měli zaměřit a dopřát jim vše, co jim prospívá.
Pokud budeme o tyto orgány dobře pečovat, nemusíme se stresovat jarními detoxikacemi, očistnými kůrami a dlouhodobými půsty, které krom průvanu v peněžence stejně nemají vesměs žádný efekt, jak dokládá třeba tato odborná práce.
Základem přirozené detoxikace je vyvážená strava s dostatkem všech důležitých živin, vlákniny, beta-glukanů, energie a aminokyselin, díky kterým se tělo dokáže zbavit toxinů. Poradíme, jak jídelníček vhodně naplnit.
Hlavně vlákninu, třeba z luštěnin
Střeva jsou důležitou součástí imunitního systému, příliš cukru i průmyslově zpracovaných potravin jejich funkci oslabují, a tím i schopnost těla přirozeně se detoxikovat.
„Po náročném zimním období pomůžeme organismu, a to především na jaře, odlehčeným jídelníček bohatým na vlákninu. Tělo ocení kvalitní potravu bohatou na zdraví prospěšné látky, které tělu můžeme dodat například formou fermentovaných a klíčených potravin. Tyto potraviny napomáhají rovnováze střevního mikrobiomu, podporují trávení a přirozenou očistu těla. Zařazením klíčených luštěnin do jídelníčku získáte dobře stravitelný zdroj rostlinných bílkovin a enzymů prospívajících funkčnímu trávení,“ vysvětluje Zuzana Melicharová, nutriční terapeutka Semix Pluso.
Vláknina, to jsou i beta-glukany
Zdravá střeva jsou bezesporu základem celkového zdraví, energie a vitality, a klíčovou roli v jejich fungování hraje vláknina. Vláknina podporuje zdravé trávení, pravidelné vyprazdňování a slouží jako výživa pro střevní mikrobiom.
„Obzvláště cenné látky jsou také beta-glukany, což není nic jiného, než typ rozpustné vlákniny pozitivně ovlivňující hladinu cholesterolu v krvi a naši imunitu. Neméně důležité jsou aminokyseliny, základní stavební kameny bílkovin, které tělo potřebuje pro obnovu buněk, tvorbu enzymů a správné fungování celého metabolismu,“ říká nutriční terapeutka.
Kde kraluje dlouhověkost
A že tento druh stravování funguje nejen jako přirozená celoroční detoxikační kúra, ale i jako podpora „longevity“, o tom svědčí dlouhověkost lidí v takzvaných Blue Zones neboli Modrých zónách. Takto se označují oblasti světa, v nichž se lidé běžně dožívají 90 a více let v relativním zdraví a vitalitě.
Jde o Okinawu v Japonsku, Ikarii v Řecku, Sardinii v Itálii, Nicoyu v Kostarice či Loma Lindu v Kalifornii. Za dlouhověkost zdejších obyvatel může jednak jejich životní styl a jednak strava. Ta je založena převážně na rostlinném základě, kde v jídelníčku dominují luštěniny, zelenina, celozrnné obiloviny a zdravé tuky, zatímco zpracované potraviny, přidaný cukr nebo přemíru masa v ní téměř nenajdete.
Zajímavé je, že se zde lidé nepřejídají, ale často dodržují pravidlo přestat jíst ve chvíli, když se cítíme plní zhruba z 80 procent, tento návyk má dokonce v japonštině své vlastní pojmenování „hara hachi bu“. Inspirovat se těmito zvyklostmi při jarním restartu těla tak znamená nejen odlehčit jídelníček, ale i celkově zpomalit, jíst vědomě a dopřát tělu to, co opravdu potřebuje.
Jezte jednoduše
Obyvatelé Blue Zone si nekomplikují život složitými recepty. Jejich jídla jsou jednoduchá, často se vaří z toho, co právě roste na zahradě nebo v okolí. Sezónnost je přirozenou součástí jejich jídelníčku, tělo tak dostává to, co zrovna potřebuje. Luštěniny jsou základním kamenem jídelníčku dlouhověkých populací. Fazole, čočka, hrách či cizrna obsahují kvalitní rostlinné bílkoviny, vlákninu a spoustu mikronutrientů.
V Blue Zones je běžné jíst luštěniny každý den, často v podobě polévek, salátů nebo pomazánek. Maso se zde objevuje v jídelníčku jen několikrát týdně, a spíše jako doplněk než hlavní chod, není tedy rozhodně základem jídelníčku, zatímco důležitou roli hrají ryby.
Ryby se dají nahradit. Částečně
„Ryby jsou běžnou součástí jídelníčku v zemích, ve kterých se lidé dožívají ve zdraví dlouhého věku, přičemž jsou zastoupeny dokonce několikrát týdně. Jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které mají protizánětlivé účinky, prospívají srdci, mozku i kloubům. U nás je jejich příjem často nedostatečný. Pokud ryby nejíte, zařaďte alespoň lněné semínko, vlašské ořechy nebo doplněk stravy s certifikovaným omega-3 olejem,“ vysvětluje Zuzana Melicharová
Pociťujete-li nedostatek energie, nevynechávejte v jídelníčku svačinky, sáhněte po ovoci, oříškách nebo zdravých müsli tyčinkách doslazovaných například datlovou pastou či jiným ovocem. Bílé pečivo vyměňte za celozrnné a zkuste nemít maso každodenně jako hlavní chod, zapojte v kuchyni více luštěniny, pomoci vám mohou veganské alternativy masa. Vlákninu vám pomůže doplnit ovoce a zeleniny či potraviny v podobě klíčených luštěnin s lepší stravitelností.