Hlavní navigace

Strašák jménem porod

22. 9. 2010

Sdílet

ROZHOVOR – Ženy mají z porodů strach. Mají k tomu důvod? A lze se na porod připravit? S porodní asistentkou jsme otevřely také další témata: porody doma i přítomnost otce u porodu.

Houkání sanitky, chaos v porodnici a zmatený tatínek s foťákem na krku. Teď to přijde, teď budu několik hodin trpět a snášet povely „Dýchejte“ a „Tlačte!“ Nástřih, injekce nebo rovnou příčný řez na břiše. Čím více informací máme, tím více se porodů bojíme. Z čeho máme strach, vždyť úmrtnost při porodu je nízká a porodní sály jsou na vysoké úrovni.

Porodní asistentka a matka dvou dětí Lucie Schützová chápe obavy z porodů a umí nadcházející maminky na tento „zázrak života“ připravit: „Je potřeba se o porodech bavit, vyvarujte se ale hledání zkušeností ostatních rodiček na internetu!“   

Ženy mají v dnešní době dobrý přístup k informacím. Dalo by se říci, že jsou na porod dostatečně teoreticky připravené. Čím to, že přesto mají strach?

Informace jsou samozřejmě přínosné, ale někdy platí pořekadlo, že všeho moc škodí. Ženy se zejména na internetu dočítají o nejrůznějších porodních komplikacích a diskutují o nich v dlouhých fórech. Maminkám vždy říkám, aby braly tyto diskuse s rezervou a raději je nečetly. Málokdo se přece svěří s hladkým porodem. Spíš máme potřebu se vypsat z negativních zkušeností a leckdy je zveličujeme. Pak to vypadá, jako by byl každý porod extrémně náročný a trval minimálně tři dny. To je pochopitelně nesmysl.

Proti strachu z porodu mluví i statistiky, které vypovídají o nízké úmrtnosti matek i dětí při porodech…

Ženy mají strach jednak ze samotného porodu, kdy je jim předem jasné, že je čeká bolestivý zážitek, jednak mají strach z neznámého prostředí. Svou roli hraje i podvědomí – strach z toho, co bude dál: Dokážu se o dítě dobře postarat, mám na to dost sil?

Nejen literatura a internet, ženy se připravují na porod i v předporodních kurzech. Vy sama je vedete v Centru trvalého zdraví Cordeus. Domníváte se, že se může žena na porod připravit jak fyzicky, tak psychicky?

Kromě zodpovídání nejrůznějších otázek se na kurzech učíme i správnému dýchání a podobně. Ženy, které absolvovaly prenatální kurzy, lépe vědí, co je v porodnici čeká a nejsou pak ze všeho tolik překvapené. Můžeme se bavit i o detailech, jako například kde zaparkovat auto. Sebemenší maličkost může být v danou chvíli neuvěřitelně stresující.

Co se týče fyzické připravenosti, všem těhotným doporučuji, aby, pokud mohou cvičit, cvičily až do porodu. Cvičení jsou různá – od gravid jógy přes cvičení na balonu, ale i cvičení v bazénu, které si ženy velice pochvalují. Díky pohybu si udržují fyzičku, takže žena nemá například problém porod udýchat.

Ženy jsou tedy informovanější, mohou být i připravenější. Přesto poslední dobou stoupl počet císařských řezů. Z toho logicky vyplývá, že stoupá i počet komplikací při porodech. Nebo je to něčím jiným?

Zvláště Praha je vyhlášená vysokým počtem císařských řezů. Pokud opomeneme fakt, že jej některé ženy vyžadují právě ze strachu z porodu a z bolesti, porodníci udávají, že je počet komplikací při porodech skutečně vyšší.

Někdy to souvisí s tím, že se rodí větší děti, které již nemají šanci projít porodními cestami. Podle některých lékařů na tom může mít svůj díl viny i fakt, že přibývá kardiovaskulárních nemocí, hormonálních problémů, cukrovek a pochopitelně stres.

Já osobně se domnívám, že ubude porodních komplikací, a tedy i císařských řezů, až se dostane do našich porodnic alternativní medicína.

K tématu: Císařské řezy na přání

Česko patří k zemím s nejvyšším počtem císařských řezů v Evropě. Je to nutnost? Nebo móda? Spíš to druhé. Nastávající matky si ovšem často ani neuvědomují, co je čeká.

Co tím myslíte konkrétně?

Mnoho práce může vykonat například aromaterapie, která dokáže zpříjemnit samotný porod. Druhou alternativou je homeopatie. Řekla jsem do našich porodnic, ale myslela jsem zejména ty v Praze a Čechách. Na Moravě jsou v tomto ohledu trochu dál, konkrétně Zlín je tím vyhlášený.   

Aromaterapie i homeopatie může, mimo jiné, podpořit přirozené otvírání cest během porodu. S tím souvisí i nástřih hráze, ze kterého mají těhotné obavy. Můžeme mu předejít i jinak než aromaterapií a užíváním homeopatik?

Dříve byl nástřih naprosto běžný. Řekla bych, že poslední dobou je trend rodit spíše bez něj. Samozřejmě ne vždy mu můžeme předejít. Každé mamince bych doporučila masáže zevní hráze od 34. týdne těhotenství. Od 36. týdne se pak začíná i s vnitřní masáží hráze. K masážím slouží speciální oleje, které tkáň uvolní a dají se používat i vnitřně. Masáž hráze není vždycky příjemnou záležitostí, ale většinou je prevencí nástřihu, nebo zásadně urychlí hojení rány. Masáž hráze by měla být součástí přípravy k porodu a díky ní se může podařit porodním asistentkám a porodníkům vést porod tak, aby nástřih hráze nemusel být proveden. Vždy záleží na velikosti hlavičky dítěte a na svědomité práci zdravotníků.


Autor: Isifa.cz

Právě na práci a přístup porodníků v porodnicích si maminky nejvíce stěžují. Možná proto stoupá počet příznivců porodů doma. Na druhé straně stejně stoupá i počet jejich odpůrců…   

Porody doma jsou skutečně spornou otázkou. Nemohu říci, zda ano či ne, rozhodně je to volbou rodičů. Znám několik maminek, které odrodily doma bez sebemenšího problému. Nejvíce záleží na zdraví těhotné i dítěte a na výběru zkušené porodní asistentky. Slyšela jsem o případu ženy, která se dokonce rozhodla rodit sama bez přítomnosti porodní asistentky. To si už nedovedu vůbec představit. 

Podle mého názoru chybí v České republice mezičlánek, který je v západních zemích běžný – tzv. porodní domy (porodní domy podporují přirozený porod bez podávání léků, garantují příjemné prostředí a vstřícný personál; pozn. red.).

Čtěte také: Otec u porodu? Riziko pro vztah! 

Porod byl tisíce let intimní záležitostí žen. Je to teprve dvacet let, co se stalo pomalu normou, že muži chodí k porodu. Je to ale dobře, a co to udělá se vztahem?

Stejně tak jako porody doma, je poslední dobou často diskutované téma „otec u porodu“. Být mužem, tak bych si skoro nedovolila u porodu nebýt. Nemáte také dojem, že je to bráno téměř jako povinnost tatínků? 

Máte pravdu. Otců u porodu přibývá a domnívám se, že jejich přítomnost není vždy vhodná. Muži jsou pod společenským tlakem, někdy mám pocit, že jsou považováni za jakési hrdiny, kteří to „také zvládli“. Ne každý muž je ovšem na porod psychicky připraven. Neví, jak se má na porodním sále chovat – rodičku může ve finále spíš rozčilovat. V extrémních případech může skutečně dojít i k narušení vztahu mezi ženou a mužem.

Lze nějak říci, který muž je na porod připraven?

Podle mého názoru by měl jít k porodu pouze muž, který má se ženou hodně úzkou fyzickou i psychickou vazbu. Musejí být sladěni a nesmějí mít mezi sebou v intimních věcech žádné tabu. U porodu může dojít k mnoha událostem, které nemusejí být ženě příjemné, natož to, že je vidí její partner. Nesmí mu vadit nemocniční prostředí, krev, projevy bolesti a podobně.    

Lucie Schützová

Porodní asistentka Lucie Schützová poskytuje poradenství jak v přípravě k porodu, tak při kojení a v období šestinedělí obecně. V rámci péče programu péče o ženu a dítě masíruje těhotné i ženy po porodu a vyučuje masáže dětí. Dále se věnuje aromaterapii a homeopatii. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).