Hlavní navigace

Strach ze zubaře přemůžete třeba díky homeopatii

Sdílet

 Autor: SXC
Bojíte se k zubaři i na preventivní prohlídku? Obav z křesla a vrtačky se dá zbavit, nebo je lze alespoň zmírnit. A nemusíte to řešit zrovna panákem přírodního anestetika, tedy slivovice…

Pokud jste na tom stejně jako já a měli jste v dětství zubaře drsňáka, už do smrti se budete zubařského křesla bát, i pokud jdete jen na prevenci. Když mě čeká návštěva zubaře, třesu se už dva dny předem. Takže mám pestrou škálu triků, jak se snažím oblafnout sama sebe, abych tam přeci jen šla a aby se mi méně třásla kolena. Už jsem vyzkoušela cokoliv: od uklidňujícího meduňkového či třezalkového čaje (nezabírá), přes panáka fernetu (zabírá, ale chudák zubařka, a pak – nemůžete řídit auto). Až po nové botičky, které jsem si předem cíleně slíbila a šla koupit hned po akci (jenže zkuste si nákup nové věci užít, když vám trne pusa a půlku obličeje od injekce necítíte. Veškerá radost je ta tam).


Autor: SXC

U zubaře kromě bolesti vadí i dlouhé minuty s ústy plnými nástrojů

Teď jsem ale objevila rady, jak strach překonat přírodně. Tedy: homeopatiky. Doporučení sepsala lékařka Ilona Ludvíková do útlé brožurky s názvem Homeopatie ve stomatologii. A mně osobně zabrala kombinace hned prvních dvou léků: Gelsemium sempervirens a Argentum Nitricum. Oba se berou v síle 15 CH a v dávce pět granulí večer před ošetřením a ráno v den zákroku. Netvrdím, že už se zubaře nebojím, ale zmizely mi ty průvodní příznaky jako je třes, pocení rukou a mrazení podél páteře. Na strach, který se projevuje průjmem, dobře zabírá druhý z léků.

Dobré je také myslet na orgánové hodiny. Protože přes den jsou biorytmy, které způsobují větší citlivost na bolestivé podněty. Proto se neobjednávejte k zubaři nikdy mezi čtvrtou a osmou hodinou večer, i kdyby se vám to stokrát hodilo.

Čtěte téma: Radí vašemu zubaři astrolog?

Homeopatie pomůže i zvládnout bolest

Pokud víte, že vás čeká nejen prohlídka chrupu, ale i nějaký ten zákrok, tak kromě toho, že si necháte píchnout anestetikum, na což máte nárok zdarma ze zdravotního pojištění, není od věci pojistit se proti bolesti také homeopatickými kuličkami.

„Na přecitlivělost na bolest, kdy se pacient snaží řídit průběh ošetření, zabírá Lycopodium clavatum o síle 15 CH, opět pět granulí večer před ošetřením a další dávku ráno v den zákroku. Dávku lze zopakovat i během ošetření,“ popisuje Ilona Ludvíková.

Pro pacienty, kteří omdlévají i při sebemenší bolesti, se zase hodí Hepar sulfuris calcareum v síle 15 CH a ve stejném dávkování, jako u Lycopodia. Že je pro vás tento lék vhodný, poznáte snadno, pokud si odpovíte dvakrát ano na otázku, zda jste také zimomřiví a citliví na průvan. Pro děti, které jsou agresivní a zlé při bolestech, je zase vhodný homeopatický lék Chamomila vulgaris, a to v síle 15 CH, ale v případě větších obtíží a dětí, které například nadávají zubaři a jsou hrubé, klidně použijte sílu 30 CH. Dávkování je stejné jako v předchozím případě.

Čtěte dále: Nebezpeční zabijáci bolesti

Dávivý reflex se dá překonat

Mít hluboko v ústech po desítky minut nějaké nástroje a ruce zubaře není nic příjemného, natož pro jedince se slabším žaludkem a silným dávivým reflexem. Jste-li ten případ, pomůže vám podle lékařky Ilony Ludvíkové Ipecacunha (15 CH) nebo Ignatia amara (15 nebo 30 CH). Druhý lék se používá, když má pacient pocit knedlíku v krku a nesnese žádné utěšování. První lék zabírá v momentě, kdy se znáte a víte, že velmi sliníte, chce se vám se zubařskými instrumenty v ústech dávivě kašlat a je vám nevolno až na zvracení. Oba přípravky se berou opět po pěti bobulích večer před ošetřením, ráno v ten den a ještě v čekárně těsně před tím, než vás lékař zavolá do ordinace.

Mimochodem: pokud vás čeká trhání zubu, určitě si pořiďte Arnicu montanu 15 CH, která pomáhá zastavit krvácení.

Na strach ze zubaře (a nejen tam, ale třeba i na trému před vystoupením na veřejnosti a podobně) mám vyzkoušený ještě jeden lék alternativní medicíny. Jde o lahvičku Rescue z Bachovy květinové terapie. Je to lék první pomoci, vyrábí se nově i coby želatinové bonbony, a na mě funguje tak, že mě dokonale zklidní. Prostě: kdo má strach ze zubaře jako já, udělá kdykoliv cokoliv, jen aby to pomohlo.

A ještě jedna rada k nezaplacení: vyměňte zubaře. Nikde není psáno, že musíte chodit k surovci nebo necitovi, i když je jasné, že se zubaři v dnešní době shání těžko. Já to udělala, vyměnila jsem nelidu za příjemnou dámu, která mě ještě v čekárně zklidní tím, že mi nabídne kafe. Panika, kterou jsem do té doby měla, zmizela. Strach ne, ale ten se dá za pomoci přírodních medikamentů potlačit.

Čtěte také: Nedostatkoví lékaři – už nejen zubaři a praktici

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).