Hlavní navigace

Stěhují se k nám štěnice. Nikdo před nimi neuteče

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Je to pěkně odporný brouk. Živí se lidskou krví a bydlí s námi v posteli i s celou svou rozsáhlou kolonií. A zbavit se ho je obtížné a drahé: štěnice. Celá Evropa s nimi nyní bojuje.

Jak poznáte, že se vám doma usadily štěnice? Bude vás ráno svědit tělo tam, kde nebylo přikryté pyžamem či přikrývkou, takže často i na obličeji, a na kůži najdete podivné dvojice štípanců. Štěnice totiž ráda cestuje po kůži a když ji něco vyruší, třeba otočka neklidného spáče, přestane sát, poposune se a zakousne se do těla o kus dál.

Dobrá zpráva: lékaři se shodují, že štěnice nepřenáší nakažlivé choroby. „Alespoň o tom nevím, dosud nebylo nic takového prokázáno,“ říká lékař Milan Hejduk. „Kromě nepříjemného svědění nemusíte mít žádné následky, citlivější jedinci však opuchnou a místa vpichu ráda zarudnou, takže když je štěnic někde hodně, kůže člověka vypadá, jakoby měl svědivou vyrážku, jakousi kopřivku,“ dodává. Špatná zpráva: jakmile se vám v bytě jednou usadí štěnice, je velmi těžké je vystrnadit ven.

Že se vám domů nastěhovaly štěnice, zjistíte snadno podle svědivých kousanců, s nimiž se ráno probudíte.
Autor: Isifa.cz

Že máte doma štěnice, zjistíte snadno podle svědivých kousanců, s nimiž se ráno probudíte

A to je zlé. Štěnice z domu totiž sami nevyhodíte. Jsou odolné – umí dlouho hladovět a množí se rychle. Za dva měsíce doroste nová generace, která umí klást další vajíčka. „Hubí se pomocí postřiků, je nutné přitom dobře postříkat veškerý nábytek, skuliny vedle postele a za skříněmi, je to časově dost náročná záležitost a musí se samozřejmě opakovat,“ říká hygienik Marek Jarolím. Postřik vyjde zhruba na dva tisíce korun a časově zabere několik hodin.

Štěnice se nejčastěji schovávají v rámech obrazů, pelíšcích zvířat, ve štěrbinách ve zdi a odloupnutých tapetách či v čalounění nábytku. Díky tomu se snáze hubí za pomoci plynu, k čemuž nejčastěji sahají bytová družstva, pokud potřebují ošetřit celý napadený dům, protože jde o účinnější metodu. Plyn se dostane všude, zatímco v postřikem ošetřeném bytě se štěnice stále ještě mohou přestěhovat na místo, které ošetřené nebylo a přečkat nejhorší. Velmi těžce se například dostávají z čalounění, často nezbývá nic jiného, než nábytek vyhodit a pořídit si nový.

Plyn je účinnější, ale mnohem dražší

„Problém je, že k plynování potřebujete povolení hygienické stanice, a je to dost nákladná věc, nehledě na to, že byt je nutné dobře utěsnit a vystěhovat se z něj na dva dny,“ říká Marek Jarolím. Takový zásah v bytě ovšem přijde na více než deset tisíc korun a ne každá firma na hubení hmyzu jej provádí.

Se štěnicemi nyní bojuje celá Evropa. Některá města jsou zcela zamořená a boj zatím štěnice vyhrávají. A už dorazily i k nám. Cestující na trase Praha-Krakow popisují, že v lehátkových vozech vlaku nebudete sami, ale se štěnicemi. Bojuje s nimi už i ostravská a pražská radnice a tamní pracovníci desinsekčních firem vyrážejí denně do terénu na likvidaci zamořených bytů, což byl ještě před pár lety unikát.


Autor: Isifa.cz

Štěnicím se nevyhnou ani luxusní hotely, snímek je z Paříže

Domů si je přinesete snadno z hotelu nebo i z návštěvy v kabelce či ukryté v oblečení a v zavazadlech. Mohou se k vám také nastěhovat z vedlejšího bytu, ale častější je, že si je domů zanesete sami. Třeba i v nábytku z bazaru. Jediná obrana je: důsledná kontrola kufrů a kabelky a prádlo okamžitě vyprat na vyšší stupně (nejméně na 60). A nesnažit se jich zbavit za pomoci postřiků sprejem koupeným v drogerii, tím je leda naštvete a rozdráždíte, takové postřiky nejsou účinné.

A pozor: štěnicím vůbec nezáleží na tom, jak čistý máte byt. I když budete žít v dokonale uklizeném a sterilním prostředí, jakmile si je jednou přivezete (třeba z dovolené z Thajska, kde jsou v každém druhém hotelu), už se jich budete jen obtížně zbavovat. „Je pouze pověra, že štěnice žijí ve špíně. Ne, žijí všude tam, kde mají svého hostitele a dostatek krve k sání, to znamená třeba i domácí zvířata. Divili byste se, ale luxusní hotely s nimi bojují taky,“ říká hygienik.

Původ štípanců se určuje těžko


Autor: www.stenice-postelni.cz

Spojitost se štěnicemi dlouho nikoho nenapadne

Člověk pokousaný štěnicemi vypadá často jako by měl kopřivku. Jenže na vyrážku nic nezabírá. „Dá se sice zklidnit svědění tekutým pudrem, jaký se používá třeba když mají děti plané neštovice, ale to je tak všechno. Často proto bývá pro lékaře obtížné vůbec zjistit, z čeho vyrážka pochází. Žádné léky ji logicky nezničí. Málokoho přitom napadne myslet na štěnice, protože jsme se s nimi doposud moc často nesetkávali,“ říká lékařka Ivana Pudilová. Jenže situace se mění a se štěnicemi lidé v posledních měsících bojují na stále více místech republiky.

„Už mi o tom říkali kolegové z Ostravska, že takto půl roku marně léčili vyrážku na ramenou, rukou a obličeji jednoho chlapce, vyrážka se navíc šířila po celé rodině a všechny testy na alergie byly negativní,“ říká lékařka. „Teprve když si lékař přečetl, že tamní radnice vyrazila do boje proti štěnicím, spojil si dvě a dvě dohromady a promluvil s rodinou, že by měli pozvat firmu na hubení hmyzu. Ukázalo se, že měl pravdu – všichni se uzdravili v okamžiku, kdy vyčistili byt a zničili štěnice.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).