Hlavní navigace

Štědrý večer bez masa – pro vegany i ty, kterým maso nechutná

18. 12. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Vegan, vegetarián či člověk, který prostě nemusí maso či rybu – a to ani na Vánoce. Ti všichni ocení recepty na netradiční štedrovečerní menu bez masa a dalších živočišných produktů.

Na internetu se to hemží peticemi proti nadměrnému vybíjení kaprů, jak je již před svátky tradičním zvykem. I pokud pomineme nevhodné podmínky pro ryby při prodeji, musí nám být jasné, že maso z vystresovaného zvířete nebude pro naše tělo nic dobrého. Mají-li být Vánoce svátky klidu a míru, pojďme to změnit. Nemusíme přeci mít na talíři maso, abychom se cítili „svátečně“.

Štědrovečerní večeře bez masa

Je tolik potravin, které si můžeme dát, aniž bychom lovili v živočišné říši. Najíme se levněji, zdravěji a náš talíř rozhodně bude pestřejší. Připravili jsme pro vás dvě menu.

Jedno je chuťově k nerozeznání pro ty, kteří maso mají rádi, ale nejedí jej z etických důvodů.

Druhé menu si spíše připraví ti, kterým živočišné produkty jednoduše nechutnají.

Náhražka klasického vánočního menu pro etické vegany

Polévka ovoněná rybou

Suroviny:

  • 1 menší cibule
  • 1 mrkev
  • 2 růžičky květáku
  • kousek celeru
  • 1 menší kořen petržele
  • 2 bobkové listy
  • čerstvě namletý čtyřbarevný pepř
  • čerstvě nadrcené nové koření
  • špetka muškátového oříšku
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 2 lžíce rostlinného tuku
  • 1 lžička mořských řas

Ve větším hrnci rozpálíme rostlinný tuk. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Květák i kořenovou zeleninu nakrájíme na malé kousky a přihodíme k cibuli. V této chvíli přidáme i všechno připravené koření, včetně mořských řas. Necháme necelou půlhodinu důkladně provařit. Poté vyjmeme bobkové listy a v mixéru polévku umixujeme na jemnou hmotu. Na talíři můžeme polévku dozdobit čerstvě opečenými krutony z domácích rohlíků či chleba.

Smažený kapr z hlívy

Suroviny:

  • kus hlívy ústřičné
  • 100 g slunečnicových semen
  • 1 cibule
  • nori vločky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce rýžové mouky
  • kukuřičná strouhanka na obalení

Den předem namočíme slunečnicová semínka do vody a necháme odležet. Měly by nasáknout tekutinu minimálně dvanáct hodin předem, ideálně déle. Druhý den k semínkům přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nori vločky a nakrájenou hlívu. Směs s trochou vody rozmixujeme na jemnou hmotu. Tu následně okořeníme prolisovaným česnekem a rýžovou moukou. Necháme alespoň hodinu odpočívat v lednici. Pak směs vyjmeme, rozdělíme na kousky a obalujeme v kukuřičné strouhance. Smažíme v rostlinném tuku nebo v horkovzdušné fritéze.

Salát s černou solí

Suroviny:

  • 500 g brambor
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 lžíce hrášku
  • 2 menší kyselé okurky
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžíce domácí vegan majonézy
  • ½ lžičky kurkumy
  • sůl
  • mletý pepř
  • špetka černé soli

Brambory uvaříme ve slupce a necháme dokonale zchladnout. Mezitím nakrájíme mrkev na menší kousky a dáme ji povařit, nejlépe do páry. Ke konci vaření přidáme i hrášek (zhruba na posledních pět minut). Odstavíme a necháme zchladnout. Brambory prolisujeme, přidáme k nim najemno pokrájenou cibulku i kyselé okurky. Nyní přidáme zchladlou mrkev i hrášek. Do zcela vychladlého salátu přidáme i hořčici, majonézu, kurkumu a černou sůl. Promícháme. Až nakonec dochutíme solí a pepřem.

Tip: Domácí majonéza z červené čočky

Suroviny:

  • 1 hrnek červené čočky
  • ½ hrnku za studena lisovaného oleje
  • šťáva z ½ citronu
  • ½ lžičky octa
  • sůl
  • mletý pepř

Červenou čočku propláchneme pod tekoucí vodou a dáme vařit, dokud nebude zcela rozvařená. Necháme ji zcela zchladnout. Pak ji vlijeme do mixéru, přidáme citron, ocet, sůl i pepř a mixujeme. Vrchním otvorem velmi pomalu, skoro po kapkách, přiléváme olej. Ještě chvíli prošleháme a je hotovo. Ochutnáme, případně dochutíme. Majonézu z červené čočky je vhodné zkonzumovat do tří dnů od výroby.

Vyzkoušejte také majonézu z cizrnového nálevu.

Galerie: Smí se výrobek bez masa jmenovat párek?

Alternativa pro ty, kterým živočišné produkty nechutnají

Štědrovečerní polévka

Suroviny:

  • 200 g hrachu
  • 40 ml rostlinného tuku
  • 2 lžíce bezlepkové mouky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička libečku
  • 3 sušené švestky
  • sůl
  • pepř

Hrách namočíme přes noc do studené vody. Druhý den ráno vodu slijeme, přilijeme čerstvou a vaříme, dokud není luštěnina zcela měkká až rozvařená. Rozpálíme rostlinný tuk a přidáme k němu mouku, klasickým způsobem připravíme jíšku. Tu pak přidáme k uvařenému hrachu. Přidáme i nadrobno nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Promícháme a vhodíme všechno připravené koření – majoránku, libeček, sůl i pepř. Chvíli povaříme. Pak odstavíme a v mixéru rozmixujeme na krém. Na závěr dáme do polévky povařit na malé kousky nasekané sušené švestky.

Rostlinný řízek

Suroviny:

  • 2 plátky celeru
  • 2 lžíce ovesných vloček
  • ½ lžičky koření na ryby
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • hraška na obalení
  • rostlinný tuk na smažení

Celer dáme vařit do vroucí vody, avšak jen na chvíli. Jakmile do něj jde píchnout vidličkou, vyjmeme jej. Ovesné vločky umeleme v mixéru na mouku, přidáme k nim koření na ryby a sójovou omáčku. Ve směsi lehce obalíme celerové plátky. Následně je přesuneme do další nádoby, ve které máme připravenou hrašku. V ní celer důkladně obalíme a ihned dáme smažit do rozpáleného oleje.

Salát z brambor a zeleniny

Suroviny:

  • 500 g brambor
  • 2 mrkve
  • 2 lžíce hrášku
  • 1 kyselá okurka
  • ½ petrželového kořene
  • kousek celeru
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžíce domácí vegan majonézy
  • ½ balení bílého tofu natural
  • ½ lžičky kurkumy
  • sůl
  • mletý pepř

Brambory uvaříme ve slupce a necháme zchladnout. Než budou zcela studené, nakrájíme na kousky kořenovou zeleninu a dáme ji vařit. Až bude měkká, přidáme na posledních pět minut ještě hrášek. Odstavíme a necháme vychladnout. Přidáme nadrobno nakrájenou okurku i bílé tofu. Nakonec do salátu dáme i hořčici, majonézu a dochutíme solí i pepřem. Podáváme důkladně vychlazené.

Tip: Netradiční majonéza z kešu oříšků

Suroviny:

  • 1 hrnek kešu ořechů
  • 50 ml za studena lisovaného oleje
  • 50 ml citronové šťávy
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžička soli

Kešu ořechy namočíme přes noc do vody. Druhý den je vhodíme do mixéru a přidáme citronovou šťávu, třtinový cukr i sůl. Umixujeme na jemnou hmotu. V této chvíli začneme pomalu a opatrně do směsi přilévat připravený olej. Jakmile bude majonéza hotová, přemístíme ji z mixéru do uzavíratelné nádoby. Zde vydrží bez problémů tři až pět dní.

Galerie: Tempeh, tofu a spol. Fermentované potraviny ze sóji 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věnuje se bylinářství, aromaterapii a masážím. Připravuje vlastní projekt Bylinkový magazín. Jako bylinářka spolupracuje s Institutem funkční medicíny a výživy. Vystudovala mj. obor Léčivé rostliny na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).