Hlavní navigace

Jsem šťastný řezník, říká někdejší student filozofie. Prodává maso i hotovky ve sklenici

23. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Regionální potravina
„Řeznictví je dřina, ale krásná,“ tvrdí Zdeněk Absolon. Rodina vlastní malé řeznictví v pražském Braníku. Vedle masa a uzenin nabízí také hotové pokrmy zavařené ve sklenici. V sortimentu má české klasiky od rajské omáčky po selský hovězí guláš. Ten se může chlubit oceněním Regionální potravina pro rok 2020 a byl zařazen do Příběhů regionálních potravin.

Malý řeznický krám v srdci pražského Braníku zaujme už na pohled hezkým interiérem, který se vymyká obvyklým masnám obloženým dlaždičkami. Rodinná firma Maso od Absolona čítající osm členů sází na kvalitní zpracování, osvědčené receptury, a především čerstvé, pečlivě vybrané suroviny. „Díky tomu se k nám zákazníci rádi vracejí,“ říkají v řeznictví, které vedené pod taktovkou bratří Absolonů funguje již pět let.

Řeznictví jako rodinný podnik

Rodina má obchod s masem v krvi. „Můj dědeček obchodoval s koňmi v 50. letech minulého století. Po válce byl veden jako účastník druhého odboje, proto mu jako jednomu z mála bylo dovoleno podnikat. U fochu zůstal i můj táta, který začal v 90. letech vedle koní obchodovat i s prasaty a skotem,“ vysvětluje rodinnou tradici řezník Zdeněk Absolon.

On sám měl však původně jiné plány. Studoval jsem filozofii a sociologii, záhy jsem ale zjistil, že bez koukání do knížek školu nevystuduji. Takže teď je ze mne šťastný řezník, a ne nešťastný sociolog,“ směje se Zděnek Absolon. Místo studia vysoké školy se tedy přidal k bratrovi, který byl již ostřílený řezník a vlastnil bourárnu masa.

„Práce to byla krásná, ale namáhavá. Když jsem pak zjistil, že se v Braníku uvolnilo řeznictví, kam kdysi táta dodával maso, chytil jsem příležitost za pačesy a společně s bráchou jsme se pustili do našeho největšího firemního dobrodružství,“ popisuje.

Branické řeznictví vyniká osobním přístupem a kvalitními produkty, které odebírají z českých chovů. Na rodině je vidět, že práce je opravdu jejich koníčkem a přistupují k ní poctivě a s láskou. Všechno maso si sami vybírají, bourají i staří. Ve firmě pracuje celá rodina, vedle Zdeňka Absolona, také jeho bratr, táta, máma, strýc, manželka a švagrová. „A nemůžu zapomenout na svého osmiletého syna Toníka, který chce být také řezník,“ usmívá se Zdeněk Absolon.

Pořádné jídlo ve sklenici: začalo to dršťkovou

Zákazníci se do řeznictví nehrnou jen pro voňavé šunky či maso na gril. Bratři Absolonové začali vyrábět také vlastní hotová jídla, která zavařují do sklenic, aby dlouho vydržela. „Já miluji dršťkovou polévku. Manželka mi ji ale dlouho odmítala uvařit, protože její příprava zabere až osm hodin. A v tom se mi v hlavě zrodila ta kacířská myšlenka! Takových lidí, jako jsem já, musí být víc. Co kdybychom začali dršťkovou vyrábět a zavařovat do sklenic?“ vysvětluje Zdeněk Absolon.

Od myšlenky nebylo daleko k činu, a tak začali společně s manželkou a mámou zavařovat nejrůznější hotová jídla a založili značku Pořádně ve sklenici. Pestrý repertoár nyní čítá téměř dvacítku výrobků. Pochutnat si zákazníci mohou na hotových jídlech, jako je guláš, zmíněná dršťková polévka nebo rajská s masovými koulemi, ale také na masových vývarech, paštikách, sádle, výpečcích či pomazánkách.

Hotovky vaří podle starých rodinných receptur

Hotová jídla od Absolonů mají velký úspěch. „Je to skvělá alternativa teplé večeře, která vám ušetří čas, když nechcete jíst mraženou pizzu nebo něco z rychlého občerstvení,“ říká řezník.

„Pro nás jsou klíčové kvalitní suroviny, na kterých si dáváme záležet. Zároveň stavíme na receptech našeho dědečka, který za minulého režimu pracoval v kavárně Slavia a jeho receptury se v naší rodině dědí,“ popisuje.

Koncept značky Pořádně ve sklenici si zakládá především na individuálním přístupu. Každý kus je originál a je mu věnována důsledná péče. A to jak v tom, co je uvnitř, tak i v tom, co je zvenku. „Etikety a vázání sklenic má na starost babička Boženka, která má vystudovaný krasopis,“ líčí Zdeněk Absolon.

Oceněný selský guláš: jde o souhru detailů

I díky tomuto přístupu získal výrobek Selský hovězí guláš ocenění Středočeská Regionální potravina. Tuto značku již dvanáct let uděluje ministerstvo zemědělství nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích.

Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích nebo přímo u výrobců. Aktuálně je v nabídce Regionální potraviny na 500 výrobků od více než 350 výrobců.

„Z výhry mám velkou radost a bylo to pro nás milé překvapení. Myslím, že jsme ocenění dostali díky souhře nepatrných detailů, které vytvářejí unikátní chuť našeho guláše,“ říká Zdeněk Absolon.

Podnik se nyní chce soustředit hlavně na udržení standardu kvality, který si vytyčili. Velkolepé plány na expanzi řeznictví opustil. „My nejsme žádná velkovýroba, chci mít své výrobky plně pod kontrolou. Není pro mě nic hezčího než ten pocit zadostučinění, když se k nám znovu vrátí spokojený zákazník,“ shrnuje Zdeněk Absolon.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).