Hlavní navigace

Starbucks nabízí šlehačku z čočky. Rozeznáte ji od živočišné?

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz/ Karel Choc
Už jste okusili šlehačku, která chutná skoro jako ta, kterou si ušleháte ze smetany? Ve Starbucks si ji můžete dát, a to i bez příplatku. Jak dlouho vydrží na teplém a na studeném nápoji?

Kavárny Starbucks intenzivně přemýšlejí nad tím, jak uspokojit chutě různých zákazníků. Proto u nich už čtvrtým rokem najdete alternativy mléčných výrobků, kterými lze doplnit ať už horké, nebo studené nápoje. Za příplatek můžete mít nápoje s ovesným, mandlovým nebo kokosovým mlékem. Bez příplatku je mezi alternativami sójový nápoj.

A teď si na čistě veganský nápoj můžete nechat dát i veganskou šlehačku. U Michala Holotíka, brand managera Starbucks pro Českou a Slovenskou republiku, jsme zjišťovali, z čeho se taková rostlinná šlehačka vyrábí, jak chutná i jak dlouho na nápoji vydrží.

Poznáte, která šlehačka je rostlinná?

Když před vás ve Starbucks postaví dva identické nápoje s tím, ať bez ochutnání určíte, na kterém je rostlinná šlehačka a na kterém ušlehaná (živočišná) smetana, nejspíš budete tápat. Pravděpodobně budete jako my střílet od boku. Po ochutnání už jsme si byli jistější, ale i tak jsme s napětím čekali na správný verdikt. Podoba veganské šlehačky s mléčnou smetanou je opravdu překvapivě blízká. A to i co se chuti týče.

A překvapení pokračuje – to když se dozvíme, z čeho se veganská šlehačka vyrábí. Z čočky. Respektive z čočkového proteinu a rostlinných olejů na vaření.

Veganská šlehačka se musí před přípravou ušlehat, živočišná ne

Veganský krém na přípravu veganské šlehačky dodává do Starbucks jeden z největších výrobců potravin a prostředků k péči o tělo, společnost Unilever, a to v litrovém balení pod názvem Flora Plant Cream. Podle výrobce jde o plnohodnotnou alternativu smetany. „Původně jsme začínali s veganskou šlehačkou od Alpro, ale nakonec jsme přešli k Floře Plant Creamu,“ řekl nám Michal Holotík.

Zatímco smetanu mají v kavárnách Starbucks ve spreji, veganskou šlehačku dostávají v litrových tetrapakových baleních a musí ji v lahvi s bombičkou ušlehat. Například v pobočce v Praze na Floře spotřebují dvě litrová balení veganské šlehačky za den.

Vůbec nejvíc šla na odbyt během podzimní dýňové nabídky Pumpkin Spice, kdy si ji lidé oblíbili jak na teplém i studeném dýňovém latté, nebo na frappuccinu. S rostlinným nápojem, šlehačkou i sirupem šlo o kompletně veganské nápoje.

Veganský krém na přípravu rostlinné šlehačky – Flora Plant Cream 31%

Složení: přípravek z čočkové bílkoviny (pitná voda, čočková bílkovina 1,1 %), palmový tuk, řepkový olej, cukr, modifikovaný kukuřičný škrob, emulgátory (slunečnicový lecitin, estery sacharózy s mastnými kyselinami, mono – a diglyceridy mastných kyselin), stabilizátory (guma guar, karubin), přírodní aromata, jedlá sůl, barvivo (beta-karoten)

Jak dlouho vydrží veganská šlehačka na nápojích?

Ve Starbucks pro nás připravili Premium hot choccolate s ovesným mlékem a veganskou šlehačkou, Hot choccolate s ovesným mlékem a s rostlinnou alternativou a studený Matcha tea s rostlinnou šlehačkou.

Chtěli jsme totiž vědět, jak se veganská šlehačka chová ve srovnání se smetanou na šlehání. Přesvědčili jsme se, že čočková šlehačka na teplém nápoji vydrží maximálně pět minut. Následně ztrácí svou strukturu a roztéká se, ale vzhledem k tomu, že lidé podle zákulisních informací ze Starbucks šlehačku z nápojů kvapně ojídají, je to vlastně jedno. Živočišná vydrží asi deset minut. Na studeném nápoji si pak veganskou šlehačku užijete deset až patnáct minut.

Rostlinná šlehačka je bez příplatku

K nápojům, v jejichž receptuře se standardně podává ušlehaná živočišná smetana, si můžete zvolit její veganskou alternativu. A to bez příplatku. Do kapsy hlouběji sáhnete pouze v případě, že veganská šlehačka nebo živočišná smetana na šlehání nejsou běžnou součástí vybraného nápoje.

„Veganská šlehačka je pro nás sice dražší variantou, ale my nasloucháme našim zákazníkům, následujeme trendy a je to pro nás vstupní investice do budoucna. Až se poptávka po veganských šlehačkách ještě více rozšíří, můžeme jí odebírat více, což ještě sníží její cenu,“ vysvětluje Michal Holotík.

Zkusíte šlehačku z čočky, nebo vás podobné alternativy nelákají? Dejte nám vědět v anketě pod článkem. Mimochodem, termín šlehačka česká legislativa nedefinuje, čili jako šlehačka může být označen i výrobek rostlinného původu.

Zkusíte šlehačku z čočky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).