Hlavní navigace

Stačí obrátit rentgen a vyoperují vám zdravou ledvinu

26. 10. 2009

Sdílet

Zrcadlově obrácený rentgenový snímek mohl vést k tragickým následkům. Manžel čtenářky serveru Vitalia.cz Radky Brožové měl podstoupit v jedné z mimopražských nemocnic operaci kvůli zhoubnému nádoru v ledvině. Málem přišel o tu zdravou, protože kdosi do počítače zanesl obrácený snímek.

Když onemocníte a musíte na operaci, lékařský zákrok nebo vyšetření, u kterých lékaři vědí o případných rizicích, nechávají vás podepsat prohlášení, že souhlasíte s úkony, které s vámi hodlají provádět. Dokumentu se říká informovaný souhlas.

Čtěte více: Informovaný souhlas: Vědí pacienti, co podepisují?

CT, rentgen, ledvina

Jenže ne všichni pacienti jsou natolik zběhlí v lékařské terminologii, aby mohli posoudit, který zákrok je nejlepší. Existují tedy dvě možnosti: podepíšete, že s riziky souhlasíte, a lékaři jsou při případných pooperačních komplikacích z obliga. A nebo nepodepíšete.

Nevím, co se stane v druhém případě, ale mám osobní zkušenost s tím prvním. Můj manžel náhle a vážně onemocněl. Jeho problémy začínaly velmi nenápadně a projevovaly se jako zánět močových cest, jenže laboratorní rozbor neukázal žádný zánět. Když odcházel z ordinace, ještě mezi dveřmi ho lékař zavolal zpět a udělal vyšetření ultrazvukem, při němž objevil nádor v ledvině o velikosti 5×5 cm. Přestože již z ultrazvuku bylo zřejmé, že jde o zhoubný nádor, bylo třeba ještě CT vyšetření.

Někdo obrátil rentgenový snímek

Verdikt vyšetření byl jasný: ledvina s nádorem se musí odstranit, a to co nejrychleji. Tehdy nastal první problém, s nímž se člověk potýká dnes a denně v našem zdravotnictví: přestože byl stav manžela akutní, CT vyšetření bylo možné objednat až za tři týdny. Díky tomu, že je moje kamarádka lékařkou v jedné nemocnici přímo na oddělení CT a magnetické rezonance, přijala nás přednostně hned druhý den (název nemocnice ani město redakce úmyslně neuvádí).

Čtěte více: Stejná léčba pro každého? Zapomeňte

Zvláštní, ale dříve toto oddělení fungovalo nepřetržitě a čekárna byla plná až do osmi hodin do večera, najednou tam bylo prázdno. Důvod? Na odpolední směny a celodenní provoz  CT nejsou peníze, takže akutní pacient má smůlu.

Vyšetřením CT byla původní diagnóza potvrzena. Operace, tedy odstranění napadené ledviny, byla nutná. O návrhu řešení by nikdo nepochyboval. Snímky ledvin z CT byly pečlivě popsány a označeny: levá a pravá ledvina. Večer před operací mi kamarádka volala, že kontrolovala manželova vyšetření a zdravotnickou dokumentaci, v níž si všimla, že do počítače někdo špatně zanesl rentgenové snímky ledvin, které zrcadlově otočil. Hrozilo, že snímky už nebude nikdo kontrolovat, což by vedlo k tomu, že by manželovi odoperovali zdravou ledvinu.

Stalo se vám někdy, že lékaři udělali zásadní chybu ve vaší léčbě?

Byli by lékaři z obliga?

I přes to, že kamarádka dohlédla na to, aby byly údaje v počítači opraveny, upozornila nás, ať si manžel sám celou situaci pohlídá a žádá ujištění, že operatér skutečně ví, kterou část těla má operovat; strach, s nímž manžel do nemocnice šel, a to nejen kvůli diagnóze, ale i z důvodu nejistoty, jestli nemocnice ještě něco nepokazí, snad ani nemusím popisovat. Díky známosti na patřičných místech ale všechno dobře dopadlo.

Unikátní databáze: Oznámkujte svoji nemocnici!

Eva Jurinová

Případ mimopražské nemocnice redakci Vitalia.cz zaujal, a proto se obrátila na mluvčí Fakultní nemocnice Motol v Praze Evu Jurinovou s otázkou, zda jsou podobné záměny časté, zda se na ně vztahuje podpis „informovaného souhlasu pacienta“ a jak by takový případ řešili v Motole, pokud by se stal: „Záměna RTG snímku tím, že byl do počítače zanesen obráceně, je nezvyklá, neboť každé RTG vyšetření má identifikační znaky pacienta. Je na něm vždy uvedeno jméno a příjmení a psané obráceně je určitě obtížně přehlédnutelné. Navíc na RTG snímku je vyznačena strana, a i toto označení by ukazovalo na chybný přepis do počítače. Před výkonem na párovém orgánu nebo končetině je strana označena v přípravě na výkon. Po převzetí pacienta na sál zpravidla anesteziolog a operatér kontrolují stranu, na které má být výkon proveden. Často operatér požaduje, aby při výkonu měl na sále originál RTG vyšetření, což také snižuje možnost záměny stran,“ říká mluvčí Motola Eva Jurinová. Podle ní by lékaře podepsaný informovaný souhlas nekryl. „Skutečnost, že pacient podepsal Informovaný souhlas, v žádném případě nezbavuje zdravotnické zařízení zodpovědnosti při škodě na zdraví, která byla způsobena chybným postupem,“ dodala Jurinová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).