Hlavní navigace

Sportovní aplikace a krokoměry – které fungují a jak

15. 8. 2018

Sdílet

 Autor: Photo by Artur Łuczka on Unsplash, podle licence: Public domain
„Váš dnešní cíl je 10 000 kroků.“ Sportovní aplikace vás vyburcují k výkonu. Vytáhnou vás ráno z postele, s přáteli pak sdílíte, kdo kolik uběhl. Krokoměry a aplikace pro sport jsou in a překvapivě účinné. Co všechno umí a dokážou nahradit trenéra?

Rozlišit můžeme dva základní typy: krokoměry, které hlídají, zda denně „ujdete“ svých deset tisíc kroků, anebo aplikace, určené přímo pro nějaký konkrétní druh sportu.

Je třeba pečlivě vybírat, protože se zpravidla nejedná o levné záležitosti. Zásadním parametrem je podle odborníků to, jakou fyzickou aktivitu budete chtít monitorovat i jak se budete cítit, když budete přístroj nosit po celý den. Krokoměr, který si vezmete občas, totiž nemá smysl.

„Existují aplikace, se kterými můžete posilovat, jiné nabízejí komplexní program, jako je jóga či běh. Běžně se ale už dnes počítají jako pevná součást fitness průmyslu,“ říká Jana Havrdová z Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz.

Krokoměr spočítá a hlídá váš denní limit

Náramek, přívěšek, hodinky – takhle může vypadat krokoměr. A kolik máte udělat kroků, vám nastaví sám.

„Limity počtu kroků se obvykle nastavují na základě vlastního dlouhodobého průměru,“ vysvětluje Jana Havrdová. „Čím více kroků denně uděláte, tím vyšší je i váš denní cíl. Nový krokoměr má základní nastavení, které se blíží k doporučovaným deseti tisícům kroků denně, nicméně záleží na typu krokoměru a jeho funkcích.“

Nedokázali jste se často „vykopat“ z postele a jít se věnovat třeba naplánovanému joggingu? Je až s podivem, jak vás elektronický pomocník dokáže vyburcovat: „Denní limit se dá nastavit i pevně v aplikaci, která bývá s krokoměrem spojena a často bývá silným motivačním prvkem,“ potvrzuje Jana Havrdová. „I později večer se zvednete ze židle a vyrazíte na procházku, protože vám chybí kroky. Sama nosím krokoměr více než tři roky a díky němu se mi každý den daří plnit nastavené minimální limity kroků.“

Krokoměr? Pozor na cenu:

  • kvalita měření kroků je často úměrná ceně,
  • levné náramky výrazně zkreslují výsledky a tím pádem neplní správně svoji roli,
  • vybírejte u známých a ověřených výrobců, náramek či hodinky navíc budete nosit celý den,
  • i proto se nedá spoléhat na měření kroků mobilním telefonem – pokud ho nemáte při sobě doslova na každém kroku, jsou vám výsledky k ničemu.

Je i pro vás? Krokoměry bývaly ještě nedávno doménou sportovců – tedy těch, kteří motivovat nepotřebují. Sledovali tu svou fyzickou aktivitu a využívali další důležitý rozměr: porovnávání a soutěžení, kdo co a nakolik zvládl oproti ostatním.

„Postupně se však krokoměry dostávají tam, kam patří, tedy na ruce málo aktivních lidí. Bývají dobrým dárkem pro všechny, kteří mají s pohybem problém, nicméně tvrdí, že mají pohybu dost. Když pak večer zjistí, že za celý den nachodili třeba jen dva tisíce kroků, bývají překvapeni,“ říká Jana Havrdová.

Sportovní aplikace – další rozměr

Můžete s nimi propojit i krokoměr nebo si je jednoduše stáhnout do chytrého telefonu. V aplikaci se navíc můžete zařadit do nejrůznějších výzev a počty kroků si porovnávat jak se členy rodiny, tak i ve větší skupině, ve které jsou často lidé z celého světa. Aplikace používají podle specialisty na cyklistiku Ski a Bike centra Radotín Lukáše Prince právě cyklisté a také běžci: „Rekreační a začínající sportovec užije sportovní aplikace k namotivování k aktivitě. Pokročilý sportovec naopak používá aplikace jako sportovní deník, k analýze výkonu a plnění tréninkového programu,“ objasňuje Lukáš Princ.


Autor: Depositphotos.com

Krokoměry a sportovní aplikace motivují měřením vlastních výkonů

Tak jako kdekdo sbírá lajky a komentáře na instagramovém účtu, je o ně zájem i na poli sportovních aplikací. A to je další skvělá motivace k výkonu: „V rámci jednotlivých aplikací lze zakládat tréninkové skupiny, spolky či kluby, nebo plnit předem zadané výzvy, například ujet na kole osm set kilometrů za měsíc, uběhnout nejvíce kilometrů za týden a podobně,“ dodává Lukáš Princ.

Sportovní aplikace:

  • mezi nejoblíbenější tréninkové aplikace dnes patří Sports Tracker, Endomondo či Strava,
  • hojně využívané jsou i chytré hodinky – Apple Watch, Garmin, Samsung Gear,
  • svou elektronickou cestu za měřením pohybu lidé začínají obvykle s jednoduchým fitness náramkem, postupně mnozí přecházejí na chytřejší a dražší modely – designové multifunkční hodinky stojí až desítky tisíc,
  • na trhu jsou už i elegantní náramky přímo pro ženy (např. Misfit, který může být zasazen v náramku Swarovski nebo Polar Loop Crystal).

Například aplikace Strava, jedna z nejoblíbenějších, umí okamžitě srovnat váš výkon s ostatními. Po proběhnutí nebo projetí jakéhokoliv úseku, který už před vámi někdo zaznamenal, vás totiž okamžitě zařadí do žebříčku. Je to určitá forma hry a soutěžení, které milujeme od dětství.

A ani na děti se nezapomíná. Přímo pro ně je určený třeba pohybový senzor ReimaGO. Stačí ho nosit během jakékoliv denní aktivity a večer hodnoty načíst do aplikace v mobilním telefonu. Dítě hned vidí, jakou dávku pohybu splnilo, a odměnou je mu pak krátká hra s kouzelnou postavičkou, která se pohybuje virtuálním světem plným zábavných věcí.

Trenéra nenahradí

„Aplikace ani krokoměry nemohou plnohodnotně nahradit trénink s odborníkem, ale mohou být velkým pomocníkem při změně životního stylu, který i profesionální trenér při práci s klientem velmi dobře využije k monitorování objemu jeho pohybu v průběhu dne,“ říká Jana Havrdová a poukazuje na individualitu každého z nás, která se ani do té nejchytřejší aplikace zadat nedá.

Druh práce, časové možnosti, s věkem přibývající různá omezení, léky, které užíváme. To vše potřebuje konzultaci s profesionálem.

„Fitness profesionál s každým klientem udělá vstupní diagnózu a teprve na jejím základě nastaví pohybový program v krátkodobém i dlouhodobém horizontu. Správný trenér se však nevěnuje jen konkrétnímu tréninku ve fitness centru. Pro dobré výsledky je třeba komplexní úprava životního stylu. A právě kroky mohou být dobrým měřítkem naší celodenní fyzické aktivity, se kterým bude i trenér počítat,“ uzavírá Jana Havrdová.

Odborná spolupráce:

Jana Havrdová

Prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz, www.fisaf.cz


Lukáš Princ

Ski a Bike centrum Radotín, www.kola-radotin.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).