Hlavní navigace

Spočítáno: co obsahuje jedno fast food menu

19. 6. 2018

Sdílet

 Autor: Photo by Robin Stickel on Unsplash, podle licence: Public domain
Kolik tuku, soli a transmastných kyselin přijmete z jednoho jídla v rychlém občerstvení? Odborníci analyzovali šestnáct vzorků menu skládajícího se z hamburgeru a hranolků.

Rychlá občerstvení se snaží vylepšovat svoji pověst i složení nabízených pokrmů. Nakolik se jim to daří, sleduje projekt Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Jeho Centrum zdraví, výživy a potravin v Brně poprvé v roce 2013 mapovalo obsah soli v některých pokrmech vybraných řetězců rychlého občerstvení a ve veřejných jídelnách v Brně. „Vzhledem k výsledkům, které u několika pokrmů ukázaly vyšší obsah soli, bylo žádoucí tuto studii v průběhu několika let zopakovat a porovnat se současnou situací, vzhledem ke snahám výrobců a prodejců reformulovat své výrobky tak, aby více odpovídaly tzv. zdravé výživě,“ uvádí prof. Jiří Ruprich, vedoucí Centra zdraví.

SZÚ nyní proto analyzoval menu rychlého občerstvení se zaměřením nejen na přívod soli, ale také tuku a transmastných kyselin (TFA). Prohlédněte si souhrnnou infografiku se závěry:


Autor: SZÚ

Analyzováno bylo šestnáct vzorků rychlého občerstvení. V jednom fast food menu skládajícím se z hamburgeru a hranolků přijmete v průměru 38 gramů tuku. Doporučená dávka na osobu a den je 78 gramů, pokryjete tak tedy téměř polovinu z maximálního doporučeného množství.

Současně v jediném menu zkonzumujete 3 gramy soli, což představuje téměř dvě třetiny z doporučené denní dávky. Přes tyto negativní hodnoty zde odborníci pozorují zlepšení oproti předchozím analýzám, přísun soli z fast food občerstvení poklesl o 15,6 %. Zde je potřeba myslet na to, že sůl je současně v řadě potravin, kde byste ji ani nečekali, jak ukázal i nedávný test soli v oplatkách a sušenkách či předchozí velký test šedesáti druhů potravin.

Galerie: Tušíte, jak moc jsou slané?

A do třetice: příjem TFA z jednoho menu představuje 0,2 gramu. Zde odborníci chválí zlepšení, hodnoty odpovídají doporučení.

„Pokud se týká ČR, pak je samozřejmě nutná primární obezřetnost, nicméně přes množství potravin potenciálně obsahující částečně ztužené tuky a v nich rizikové množství TFA není příjem TFA zas tak vysoký a v rámci EU patříme k lepšímu průměru,“ komentuje situaci kolem ztužených tuků agrární analytik Petr Havel v článku Ztužené tuky nelze házet do jednoho pytle.

Celkovou zprávu SZÚ zveřejní v průběhu roku 2018.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).