Hlavní navigace

Spí s otevřenýma očima. Je to nebezpečné

5. 9. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jednou ze spánkových poruch je spánek s otevřenýma očima. Příčiny jsou různé, třeba takzvané velké oko.

Lidské oko se nepřestává pohybovat ani při spánku, dá se říci, že nikdy nespí. Přesto je pro zdravé oči odpočinek a kvalitní spánek velmi důležitý.

Klimbáte u televize? Oči pracují

Oči si rozhodně neodpočinou u dnes obvyklých večerních „odpočinkových“ činností – sledování filmů v televizi či na počítači, hraní her na mobilu a podobně, upozorňují odborníci. Ještě navíc k nim často přikusujeme potraviny nevhodné před spaním:

Modré světlo, které vyzařuje veškerá elektronika i některé LED žárovky, navíc významně ovlivňuje i kvalitu spánku. „Modré světlo potlačuje tvorbu hormonu melatoninu, který se tvoří jen za tmy a který reguluje usínání a jednotlivé fáze spánku. To oddálí usnutí a snižuje celkovou kvalitu spánku,“ vysvětluje Pavel Stodůlka, přednosta očních klinik Gemini.

Opakované vystavování modrému světlu navíc zřejmě může mít souvislost s dlouhodobými problémy zraku, jako je šedý zákal či věkem podmíněná makulární degenerace, problematice se věnujeme i v článku Více než dvě hodiny na mobilu a počítači? Co přesně vám hrozí.

Spánek s otevřenýma očima má různé příčiny

S nekvalitním spánkem mohou souviset i různé spánkové poruchy. Potíže mívají různou podobu: nespavost, chrápání, špatné usínání… Někdy jde více méně o jednorázovou záležitost v důsledku únavy, stresu, změny režimu a podobně, ale může se jednat také o dlouhotrvající potíže. Odborníci rozlišují šest nejčastějších poruch spánku.

Jednou z dalších poruch je spánek s otevřenýma očima. Je to onemocnění velmi nepříjemné a může být i nebezpečné. „Pokud je oko ve spánku otevřené, rohovka není dostatečně chráněná a dochází k jejímu vysychání, zánětům, poškození rohovky a následným poruchám vidění,“ popisuje Pavel Stodůlka.

Příčiny mohou být různé, s návštěvou specializovaného lékaře je ale ve všech případech lepší neotálet. „Příčina spánku s otevřenýma očima může být jak na straně oka, tak na straně víčka. V případě oka může jít o vývojovou poruchu, takzvané velké oko nebo oko, které příliš vystupuje z očnice. To se vyskytuje u onemocnění štítné žlázy, u nádorových onemocnění, zánětů nebo například po úraze. V případě víček se často jedná o obrnu lícního nervu nebo o poúrazový či pozánětový stav,“ upřesňuje lékař.

Vliv světla na dobrý spánek

Na kvalitu spánku má vliv i světlo v místnosti. Ložnici je dobré zatemnit. Pokud to z nějakého důvodu není možné, dobře poslouží i spánkové masky. „Světlo v ložnici nepříznivě ovlivňuje průběh spánkových cyklů, přestože oči vlastně nikdy nespí. Oči pod zavřenými víčky neustále vykonávají koordinované pohyby,“ říká Jarmila Šneidrová, lékařka očních klinik Gemini, a popisuje pohyb očí během spánku: „V takzvané NREM fázi spánku vykonávají jen pomalé valivé pohyby, v REM fázi spánku jsou typické velmi rychlé pohyby očí. Pravidelné střídání těchto spánkových cyklů je důležité pro dostatečnou regeneraci oka po celodenní námaze.“ Čím méně je světla v místnosti, kde spíme, tím je spánek účinnější a hlubší.

Kvalitní spánek je přitom pro zdravý zrak nepostradatelný. „Během spánku naše tělo, a tedy i oči regenerují, proto nekvalitní nebo nedostatečný spánek může způsobit například únavu očí, syndrom suchého oka, otoky víček a jiné potíže,“ shrnuje Pavel Stodůlka.

Pro kvalitní spánek

  • Ložnice by měla být dobře zatemněná.
  • Televizi a počítač je lepší vypnout alespoň 90 minut před usnutím.
  • Před spaním je lepší odložit i mobilní telefon.
  • Na večerní svícení jsou vhodnější obyčejné žárovky než LED osvětlení.

 Zdroj: TZ Oční klinika Gemini

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).