Hlavní navigace

Sperma by si měli nechat zmrazit hlavně ajťáci a úředníci

3. 4. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Počet neplodných párů v České republice rychle roste. Zatímco dříve se s neplodností potýkaly spíše ženy, v posledních letech se příčina přesouvá na muže. Mají nekvalitní spermie.

Počet neplodných párů v České republice rychle roste, nyní potřebuje pomoci s početím dítěte už přibližně čtvrtina lidí. Zatímco dříve se s neplodností potýkaly spíše ženy, v posledních pěti letech se příčina přesouvá na muže. U více než poloviny párů, které přijdou na kliniky reprodukční medicíny, se ukáže, že příčinou neplodnosti jsou nekvalitní spermie.

Galerie: Příčinou neplodnosti jsou nekvalitní spermie

„Před 20 lety jsme řešili neplodnost u 70 % žen a 20 % mužů, tento trend se obrátil, nyní přicházejí na kliniku páry, kdy neúspěšná snaha o otěhotnění je v 50 % zapříčiněna problémem na straně muže," uvádí ředitel největší kliniky reprodukční medicíny v České republice, REPROFIT International, Marek Koudelka.

Nepoužitelné spermie

Podle Světové zdravotnické organizace má mít zdravý muž 15 000 000 spermií na 1 mililitr. Původní hranice normálního spermiogramu (SPG) se musela z původních 40 mil/ml z roku 1990 snížit na normu 15 mil/ml v roce 2010. Loni na klinice REPROFIT International evidovali 85 procent mužů s patologickým spermiogramem ze všech vyšetřených.

„Stoupá počet mužů, kteří mají natolik patologický spermiogram, že není možné jejich spermie vůbec pro oplodnění použít. V roce 2010 jsme museli využít dárcovské spermie pro oplodnění vajíčka v 13,6 % případů,“ uvádí Marek Koudelka.

Příčin rostoucí mužské neplodnosti je celá řada, vliv mají nemoci prodělané v dětství, znečištěné životní prostředí, a nezdravý životní styl. Jedním z problémů moderní doby jsou podle lékařů špatné stravovací návyky ať už v souvislosti s nadměrným množstvím nebo složením. Tento fakt je úzce spjat s kvalitou spermiogramu. Zdravě se stravující muži dosahují při hodnocení SPG lepších výsledků. Jedním z dalších faktorů, který ovlivňuje kvalitu SPG, je zvýšená konzumace kávy (více než tři denně).

K tématu: Když zhubnete, vrátí se vám spermie

„Roli v mužské potenci hraje také věk, i když méně významnou než u žen. S tím, jak se zvyšuje věk potenciálních rodičů, klesá i kvalita vajíček a spermií. Pokud by tento trend pokračoval, věřím, že se dočkáme toho, že si muži budou nechávat své spermie mrazit v mladém věku, kdy ještě vykazují potřebnou kvalitu,“ říká Marek Koudelka.

Asistovaná reprodukce

  • Z dostupných dat vyplývá, že v tuzemsku se nyní provádí 25 601 léčebných cyklů, při nichž se snaží páry počít dítě.
  • Jde o rapidní nárůst, pro srovnání v roce 2007 činil počet léčebných cyklů pouhých 17 682.
  • Stoupá i počet center asistované reprodukce, před deseti lety byly v tuzemsku čtyři, nyní jich je 40.

Zdroj: Reprofit

Ani nová metoda není 100%

Lékaři se snaží s mužskou neplodností bojovat. Před dvaceti lety přišli na metodu, spočívající v přímé injekci jedné spermie do zralého vajíčka ženy (metoda ICSI). I tato metoda má své úskalí.

„Díky této metodě jsme schopni obejít špatné spermiogramy a dosáhnout úspěchu. Stačí, když u pacienta najdeme alespoň nějaké pohyblivé spermie a vybereme je pro oplození vajíčka. Nicméně stále u spermií existuje neznámý faktor, který při ICSI zohlednit nemůžeme. Pro ICSI vybíráme spermie na základě pohybu a morfologických parametrů, nicméně ´nevidíme´ dovnitř spermie a neznáme její metabolismus, energetický potenciál a už vůbec ne její genom. Zhruba v 15 % případů se tak do výběru pro ICSI dostane spermie, která má nízký fertilizační potenciál a k oplození vajíčka nedojde,“ vysvětluje lékař.

Uchování spermií přijde na tisícovku

Vzhledem ke zkušenostem z vývoje posledních let doporučují lékaři z center reprodukční medicíny vyšetření spermiogramu mladým mužům ve věku kolem 20–25 let. „Obzvláště u těch, kterým vyhovuje sedavé zaměstnání a rozhodně těm, kteří pracují v takových profesích jako IT specialista, úředník nebo v prostředí, kde hrozí riziko úrazu nebo je zvýšené toxické prostředí. U těchto profesí může být na místě mražení spermií a uchování v kryobance. Náklady na uchování jsou vzhledem k možnostem, které to v budoucnu přinese, velice nízké a při dlouhodobém uchování nepřesahují 1000 korun,“ doplnil Marek Koudelka.

Muži, minimálně ti z „ohrožené skupiny“, by měli dbát na prevenci. „Důležité je udržení nebo dosažení optimální tělesné hmotnosti, pravidelná pohybová aktivita a vyvážená pestrá strava s dostatkem bílkovin (doporučovány 3 porce mléčných výrobků denně), zeleniny, ovoce (zdroj antioxidačních látek), zinku (tmavé maso, mléko, mořské plody), selenu (ořechy, vnitřnosti, mořské ryby) a kyseliny listové (listová zelenina),“ doporučuje Karolína Hlavatá, dietoložka z Endokrinologického ústavu v Praze.

Výzkumy u zvířat také naznačují, že k početí napomáhá vápník. „Spotřeba vápníku u spermií se zvyšuje v posledních okamžicích před oplodněním, kdy spermie potřebují ´energetickou bombu´ k průniku do vajíčka. Tím se zvyšuje pravděpodobnost oplodnění,“ říká dietoložka. Kvalitu spermatu pozitivně ovlivňuje i vitamín D.

Více: S obézním mužem jen tak neotěhotníte

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).