Hlavní navigace

Speciálně do omáček – testovali jsme nový výrobek

14. 9. 2018

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Není to šlehačka, není to zakysaná smetana, ale těmto produktům chce být důstojnou alternativou. „Mladší sestra“ Lučiny, obdoba slavného Crème Fraîche, láká na smetanovou omáčku bez hrudek, dobrou chuť a úsporu suroviny. Vyzkoušeli jsme s ní uvařit.

K přímé konzumaci či k výrobě dortů, především ale k přípravě klasických českých smetanových omáček je určen produkt s názvem Lučina Crème Fraîche, jímž lze více než plnohodnotně nahradit použití zakysané nebo běžné smetany ke šlehání či na vaření.

Crème fraîche

Francouzská specialita z kravského mléka, resp. smetany, do které se přidávají mléčné bakterie. Díky tomu má nakyslou chuť, zhruba mezi šlehačkou a zakysanou smetanou. Při výrobě se nesmí používat žádné stabilizátory ani konzervanty.

Veřejně zatím nepříliš známá „mladší setra Lučiny“, jak produkt nazývá jeho výrobce, nadnárodní společnost Savencia, je přitom na tuzemském trhu zhruba rok.

Méně tuku, více sušiny

Výrobek je primárně určen pro školní stravování, také proto, že má oproti původnímu francouzskému produktu Crème Fraîche (jehož je zatím jednou z mála alternativ na světě) nižší obsah mléčného tuku, konkrétně 26 procent. Má však i další praktické vlastnosti. Lučina Crème Fraîche obsahuje celkem vysoký podíl sušiny (36,5 procenta), což v praxi znamená, že omáčky jsou chuťově výraznější.

Vyzkoušeli jsme v praxi její vlastnosti, a to na jedné z českých klasik, tedy kuřeti na paprice.

Kuře na paprice

Suroviny k přípravě:

  • 1 kuře, 3–4 cibule, 2 rovné lžičky mleté červené papriky, 150 g Lučiny Crème Fraîche, hladká mouka na zahuštění omáčky, olej, sůl (nebo bujón)

Na oleji osmahneme do růžova cibuli, přidáme mletou papriku a lehce osmahneme. Přidáme na porce pokrájené kuře, promícháme a zalijeme vodou, až kuře téměř není vidět. Dusíme pod poklicí do měkka. Kuřecí porce během dušení obrátíme.

Měkké kuře vyjmeme na talíř, omáčku zahustíme, jak jsme zvyklí, např. moukou rozkvedlanou ve vodě, a mícháme metličkou, aby se nevytvořily hrudky. Za občasného míchání omáčku aspoň 10 minut povaříme, aby se ztratila moučná chuť, dochutíme solí, případně bujónem.

Nakonec přidáme Lučinu Crème Fraîche, stačí 2/3–3/4 množství než při použití kysané smetany. Zamícháme do omáčky opět metličkou, přidáme kuře, krátce povaříme a je hotovo.

Místo oleje můžeme použít máslo nebo na kousky vyškvařený špek, k dušenému kuřeti lze přidat nové koření s bobkovým listem, nebo zalít maso místo vodou kuřecím vývarem a také zahustit jíškou místo mouky s vodou.

Hodnocení? Smetanová omáčka bez hrudek

Zásadním přínosem je to, že se po přidání do základu omáčky netvoří hrudky a kromě toho se voda z omáček pomaleji odpařuje (má nižší tzv. evaporační rychlost), což vede k vyšší výtěžnosti omáček při kulinářském zpracování.

Kromě toho je v porovnání se smetanou ke stejnému chuťovému vjemu třeba o třetinu menší množství tohoto výrobku. Především je ale výsledný kulinářský produkt velmi chutný.

Je tedy třeba přiznat, že se nám při přípravě pokrmu potvrdily benefity, které výrobek slibuje.

Jen z českého mléka

Lučina Crème Fraîche se vyrábí pouze z českého mléka a neobsahuje stabilizátory a další přídatné látky. Jeho složky tvoří mléko, syrovátka, mléčné bílkoviny a kultury a v podílu 15 procent smetana, která se v procesu výroby vmíchává do zmiňovaných složek, obsah soli pak činí jen 0,8 gramů na 100 gramů.

Oproti smetaně je kyselejší, v teplých pokrmech se snadno rozpouští, v jídle se nesrazí a nezřídne. A patří mezi bezlepkové výrobky.

Lučinu Crème Fraîche lze zakoupit v několika hmotnostních verzích, například i ve dvacetigramovém balení, to ale pod názvem Lučina nadýchaná se smetanou. Použít ji můžeme jak při přípravě omáček, tak také k celé řadě jiných pokrmů, ale i k přímé konzumaci namazanou na chléb či pečivo. Dobrou chuť!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).