Hlavní navigace

Špatně zvolená podprsenka škodí zdraví

14. 9. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Ženy často trpí bolestmi šíje nebo hlavy. Málokdy je však napadne, že to může mít na svědomí i nepadnoucí podprsenka.

Jaká podprsenka je špatně zvolená? Taková, která škrtí, dloube, táhne či se zařezává a žena si ji musí stále upravovat. Poradíme, jak nejlépe zjistit svoji současnou velikost podprsenky tak, aby vám nepůsobila zbytečné zdravotní potíže.

Na otázky, jak vybrat podprsenku, která ženě padne, cítí se v ní pohodlně a přitom zpevní postavu, odpovídá odbornice Hanka Nekolová z Poradny správných velikostí podprsenek v Bílé labuti (www.podprsenky-poradna.cz).

Proč vlastně tolik žen nenosí správnou velikost podprsenky?

Je to především z toho důvodu, že se velikost podprsenky i tělo ženy v průběhu života mění, a proto není možné po celý život kupovat stále stejnou velikost a stejný střih podprsenky.

Mnoho žen si změnu své velikosti neuvědomí, řídí se při výběru podprsenky spíše různými mýty a polopravdami, než aby si nechaly odborně poradit.

Jak vypadá taková ideální podprsenka?

Aby plnila svoji funkci a naopak neškodila, měla by podprsenka splňovat základní pravidla:

  • Ňadra jsou v košíčcích usazena celá, přechod z košíčků na prsa musí být plynulý.
  • Kostice vedou těsně pod prsy až k podpaží, neodstávají od těla.
  • Střední díl umístěný mezi košíčky přisedá až k hrudi.
  • Zadní díl se neposouvá vzhůru a pevně vodorovně objímá tělo, pokud žena zvedne ruce nad hlavu, ňadra jí nesmí propadávat pod spodním okrajem košíčků.
  • Prsa nesmí přetékat z košíčků ani v podpaží, kostice pak tlačí do měkkých tkání ňadra. V tomto případě si vyzkoušejte podprsenku, která má o číslo hlubší košíček, a pokud to nepomůže, je potřeba zvolit jiný střih podprsenky.
  • Ramínka nesmí být příliš utažená, aby se nezařezávala do šíjových svalů, a ani příliš volná, to by ňadra nebyla usazena ve správné výšce.
  • U větších či velkých prsou se doporučují ramínka rozšířená.
  • Mnoho žen, které mají podprsenku s příliš volným obvodem, se snaží přílišným utažením ramínek prsa pozdvihnout, ale to nevede k vyřešení problému. V tomto případě je správným řešením pouze vybrat si podprsenku s menším obvodem.

Co způsobí špatná volba podprsenky?

Nevhodným výběrem podprsenky si žena může způsobit i závažné zdravotní problémy. A to nejen bolesti šíje a hlavy, ale také bolesti v zádech, žaludku, brnění v rukou nebo dokonce i opruzeniny.

Proto je potřeba výběr podprsenky nepodceňovat a opravdu mu věnovat pozornost.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).