Hlavní navigace

Špatně nasazené brýle vedou k bolestem hlavy

29. 11. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Už nějakou dobu nosíte dioptrické brýle, a přesto vás bolí hlava? I když vše bylo léta v pořádku? Možná vás překvapíme tvrzením, že problémem nemusí být jen zhoršení zraku.

Bolesti hlavy mohou být způsobeny i tím, jak máme brýle na hlavě usazené. „Brýle jsou centrovány přesně na zornicovou vzdálenost očí. Jestliže padají, tato vzdálenost se nedodrží a může to způsobit problémy,“ vysvětluje optometristka Pavla Vedralová Linhartová z Oční optiky Anděl. Když naopak brýle na hlavě drží příliš pevně, tlačí na různé body, které mohou způsobit bolest hlavy z tlaku stranic kolem uší nebo nosu.

Primářka Oční kliniky DuoVize Praha Lucie Valešová k tomu dodává, že bolesti hlavy, malátnost, neostré vidění, slzení nebo pálení očí skutečně mohou signalizovat problém s nevhodně vyrobenými brýlovými skly nebo obroučkami, které tvarově neodpovídají požadavkům a na obličeji nedrží tak, jak by měly. „V některých případech je nutné si po určitou dobu na používání dioptrických brýlí zvykat. Například multifokální dioptrické brýle přinášejí zcela jiný způsob vidění a existuje určité procento lidí, kterým nevyhovuje, nezvyknou si na něj. Když si však jejich uživatel zvykne, brýle mu slouží jako pomůcka k úlevě, pokud jsou správně vyměřeny a vyrobeny,“ vysvětluje lékařka.

Když bolest hlavy nekončí

Pokud se stav dlouhodobě nelepší a bolesti hlavy či jiné obtíže přetrvávají, je na místě překontrolování zabroušení sklíček. A případně také odborné přeměření počtu dioptrií spojené se zevrubným vyšetřením, včetně vyšetření očního pozadí, které může odhalit další skryté vady.

Brýle mohou způsobit bolest hlavy, pokud:

  • jsou špatně, např. našikmo nebo nesymetricky, usazené,
  • jsou volné a padají,
  • drží příliš pevně a tlačí,
  • mají nevhodné zabroušení skel,
  • mají nevhodné dioptrie,
  • mají příliš těžké obroučky,
  • vadí sedýlka u kovových obrub.

„Vzhledem k tomu, že zrak patří k nejdůležitějším smyslům člověka, je zbytečné nechat si zhoršenou kvalitou zraku znepříjemňovat život. Vyhledat odborníka je ale vhodné i tehdy, kdy se zraková ostrost během dne mění. Malé oční vady dokáže odpočatý mozek korigovat, s narůstající únavou v pozdějších hodinách ale mohou s nevhodnými brýlemi nastat zmiňované komplikace. Bolestí hlavy se navíc mohou projevovat i jiná onemocnění, například zelený zákal nebo oční migréna,“ podotýká primářka.


Autor: Photo by Alex Harvey on Unsplash

Špatně sedící brýle vedou až k otlakům i bolestem hlavy

Při podezření na problémy s brýlemi je vhodné oči zbytečně nenamáhat a raději se přesvědčit, zda jsou brýle správně vyrobeny, anebo zda je naopak správná diagnóza od lékaře. Jestliže brýle již spokojeně užíváte, ani přesto nezapomínejte na pravidelná preventivní vyšetření, kdy oční lékař může zjistit nutnost jejich případné úpravy.

Problém s obroučkami

Potíže mohou být způsobeny i váhou brýlí. „Někdo je také citlivý na váhu obrub, proto volí obroučky, které jsou pouze vrtané a jsou tak lehčí. Někomu můžou vadit sedýlka u kovových obrub, tam je zase lepší zvolit obrubu plastovou, kde se váha rozloží po celé ploše a nevznikají tak otlaky, které v některých případech mohou být nepříjemné,“ podotýká Pavla Vedralová Linhartová s tím, že brýle, které by se tvarovaly podle typu hlavy, zatím neexistují.

Všechno výše popsané tak může vést k nepohodlí a k astenopickým potížím, tedy například i ke zmiňovaným bolestem hlavy. „Pakliže vás bolí hlava z důvodu, že brýle špatně sedí, je dobré zajít do optiky, aby brýle dobře upravili, jinak koupit nové. Když obruba špatně sedí, můžou se udělat i otlaky na hlavě,“ vysvětluje odbornice a dodává, že lidé často problém bolesti hlavy z brýlí řeší chybně tím, že sundají brýle a „nevidí“.

Pomohly by čočky?

V případě, že jsou příčinou potíží skutečně brýle, nebylo by lepší použít kontaktní čočky? „Někteří pacienti nenosí brýle rádi a mohou být i alergičtí na různé kovy. Pro ty je někdy mnohem lehčí nosit kontaktní čočky, ale i přesto je nutné vlastnit brýle, které vám dobře sedí,“ říká optometristka s tím, že kontaktní čočky nemusí někdy do oka „sednout“ nebo může dojít k zánětu oka. Pak musíme sáhnout po dioptrických brýlích. V každé oční optice by měli umět brýle upravit a odhadnout, zda obruba, kterou si zákazník zvolil, je správná. Když zákazníkovi padá, vždy jde upravit a přizpůsobit tak, aby se v ní cítil pohodlně.

Galerie: Jak byste vypadali s kontaktními čočkami?

Primářka Valešová k tomu dodává, že při kombinování dioptrických brýlí a kontaktních čoček jde především o správné nastavení dioptrií, které může být jiné pro brýle a jiné pro čočky. Počet dioptrií se v kontaktních čočkách a v brýlích liší i pro stejně vysokou refrakční vadu.

V zásadě platí, že u krátkozrakých očí jsou kontaktní čočky o něco slabší než brýlová korekce, a naopak u dalekozrakých očí jsou kontaktní čočky o něco silnější než brýlová skla. Brýle a kontaktní čočky by měly být zvoleny tak, aby oči na požadovanou vzdálenost viděly dobře a stejně. Pokud je vidění v jednom typu korekce horší než v druhém typu, pacient si na tuto korekci špatně zvyká a používání této horší či slabší korekce opět vyvolává bolesti hlavy, tlak očí, pálení očí, tedy stejně jako u nevhodných brýlí. „Při používání kontaktních čoček nevhodného tvaru nebo materiálu se navíc zvyšuje riziko prorůstání cév do rohovky oka. Pokud čočka na rohovku příliš tlačí, může způsobit poškození její povrchní vrstvy a zvýšit riziko zánětu. Veškeré parametry kontaktních čoček je tedy důležité zkonzultovat s odborníkem ještě předtím, než je začnete používat místo brýlí,“ vysvětluje lékařka.

Důvodem bolesti může být zhoršení zraku

„Bolest očí může vzniknout samozřejmě i zhoršením zraku. Lidé by proto měli chodit každý rok na pravidelné prohlídky a svůj zrak si kontrolovat,“ doporučuje odbornice. Lidé však často návštěvu lékaře odkládají do poslední chvíle.

Pokud však například během dne – ať už na dálku, nebo na blízko – špatně zaostřujete, měli byste se mít na pozoru. Mhouření očí, prostřednictvím kterého se snažíte „doostřit“, s sebou totiž přináší riziko zvýšené únavy. Někomu se pak časem mohou vytvořit doslova vrásky na čele a kolem očí. Řada pacientů návštěvu lékaře odkládá i z toho důvodu, že se jim zdá, že po ránu vidí zcela normálně. To je ale způsobeno jen tím, že náš mozek je po ránu ještě odpočatý. Během dne je to však horší a horší a v práci pak například bez dvou, tří silných káv nevydržíme.

Příčin zhoršení zraku je samozřejmě nespočet. V současné době ale hrají výraznou roli moderní digitální technologie. Lékaři již mluví o epidemii tzv. digitální únavy. Pokud například trávíme v práci hodiny před monitorem počítače, o pauze sledujeme displej mobilu a doma hrajeme hry na konzoli, je jen otázka času, kdy se nám zrak zhorší.

Co může pomoci

Pocit únavy očí či bolest hlavy může přijít i pokud máte vhodné, dobře sednoucí brýle se správnými dioptriemi. Oční lékaři doporučují k odpočinku takzvanou oční masáž. Stačí si sundat brýle a kůži kolem očí si prsty pár minut jemně protahovat. Dobré je také pravidelně mrkat, bez toho totiž dochází k vysoušení očí. Průměrně bychom měli mrkat zhruba dvacetkrát za minutu. Hlídat se musíme právě u počítače či při čtení „tištěného slova“. Při těchto činnostech se totiž intenzita mrkání sníží na pouhých deset mrknutí za minutu.

Pokud pracujete u zmiňovaného počítače, měli byste si dělat pravidelné přestávky. V nich ale nekoukejte do displeje telefonu, tabletu nebo na televizi. Pokud to můžete ovlivnit, tak si monitor počítače nikdy neumisťujte proti oknu. Nikdy také neseďte moc blízko monitoru.

Problémy může ale způsobovat i obyčejná oční kosmetika. I ta bývá příčinou nepříjemného pálení očí. Může totiž obsahovat různé alergeny a konzervanty.

Odborná spolupráce:

MUDr. Lucie Valešová

Je primářkou Oční kliniky DuoVize Praha, laserovým chirurgem v Oční klinice NeoVize Brno a primářkou Dětského očního centra Kukátko. Působí také na Oční klinice 1. LF UK v Praze, kde přednáší zahraničním studentům. V oblasti oční mikrochirurgie se specializuje na laserovou léčbu dioptrických vad femtosekundovým laserem.

Pavla Vedralová Linhartová

Optometristka, která jedenáct let vede Oční optiku Anděl spol. s r. o. na pražském Smíchově. Jejich specializací je dětská optika, aplikace kontaktních čoček pro děti a dospělá optika.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář, který stál u začátku i konce projektu Naše adresa. Byl editorem v Deníku, regionálním redaktorem i hudebním publicistou. V současné době spolupracuje na různých PR zakázkách a externě píše do několika médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).