Hlavní navigace

Spalovače tuků: pět pomocníků na cestě k vysněné postavě

17. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Cvičíte a snažíte se zhubnout, anebo jen přemýšlíte, které ovoce, koření nebo bylinky pomáhají spalovat tuk? Vybrali jsme pro vás pár ingrediencí, které nejen obohatí jídelníček, ale také mohou pomoci s tvarováním postavy.

1. Kurkuma

Žluté koření známé především z asijské a indické kuchyně má na organismus termogenní účinek. To v praxi znamená, že zrychluje metabolismus a zároveň způsobuje mírné zvýšení tělesné teploty, v jehož důsledku tělo rychleji spaluje. Kromě toho má kurkumin – hlavní aktivní látka obsažená v kurkumě – protizánětlivé, antioxidační a antidepresivní účinky. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a mnohé studie také prokázaly, že snižuje růst a množení rakovinotvorných buněk. Vyzkoušejte jej v recepturách orientálních kuchyní anebo přidejte třeba do míchaných vajíček, polévek nebo omáček. Výborná je buď sušená, nebo čerstvá ve šťávách z mrkve a citrusů.

Recept s kurkumou:

Maniok s černými fazolemi

na karibský způsob

Pokud hledáte nějaký veganský recept na oběd nebo večeři, který vás zaručeně zasytí, pak jste našli to pravé. A i když nejste vegani, určitě vám zachutná. Tento pokrm si můžete vychutnat samotný, ale skvěle se k němu bude hodit třeba česneková bageta, nebo se dá servírovat jako příloha k masitým pokrmům.


Autor: Titbit

Výživné kořenové hlízy manioku neboli kasavy jsou pěstovány především v tropických oblastech a používají se podobně jako klasické brambory. Mají vysoký obsah škrobu, a proto pokrm dostatečně zahustí. Pokud tedy budete preferovat řidší konzistenci, přidejte vývar nebo vodu. Pro ještě větší kulinářský zážitek před podáváním dochuťte šťávou z limetky a čerstvým koriandrem.

Na 4–6 porcí:

  • 1 kg kasava / maniok
  • 1 větší mrkev
  • asi 80 g cibule                        
  • 3 stroužky česneku
  • kousek zázvoru – cca 2 cm
  • 2 papričky jalapeño
  • 3 lžíce olivového oleje
  • snítka čerstvého tymiánu
  • 2 lžičky kurkumy
  • lžička římského kmínu
  • ½ lžičky nového koření                       
  • lžička sušeného koriandru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • cca 800 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 400 g sterilovaných černých fazolí
  • červená paprika
  • 150 ml kokosového mléka
  • 1–2 limety
  • sůl a pepř na dochucení
  • čerstvá petržel nebo koriandr na ozdobu

Oloupejte maniok a nakrájejte jej na větší kusy. Dobře opláchněte a dejte do většího hrnce. Přidejte dostatečné množství vody a přiveďte k varu. Poté ztlumte plamen, přikryjte hrnec poklicí a vařte asi 30 až 40 minut, dokud není maniok měkký, ale ne rozvařený.

Mezitím, co se maniok vaří, si nakrájejte mrkev, cibuli a najemno nakrájejte česnek se zázvorem. Odstraňte semínka z jalapeño papričky a z červené papriky a obě nakrájejte.

Maniok sceďte a nechte okapat.

Ve větším hrnci zahřejte na středním plameni olivový olej a přidejte mrkev, cibuli a česnek. Vše restujte asi 3 minuty, dokud nezačne cibule zlátnout. Poté přidejte zázvor, jalapeño papričku, tymián a míchejte další minutu.

Ztlumte plamen a přidejte rajčatový protlak a zbytek koření. Přilijte zeleninový protlak a přiveďte k varu. Poté plamen opět stáhněte a přidejte maniok a černé fazole. Nechte chvíli povařit a přidejte nakrájenou červenou papriku. Vařte, dokud paprika nezměkne.

Přidejte kokosové mléko. Pokud chcete řidší konzistenci, přidejte vodu nebo zeleninový vývar. Dochuťte šťávou z limety, pepřem a solí. Podávejte s lístky čerstvé petržele nebo koriandru.

2. Grapefruit

Citrus, který sice chutná hořko-kysele, jeho konzumace vám však přinese sladké výsledky. Nejen, že obsahuje spoustu vlákniny a málo kalorií, snižuje také hladinu inzulínu v těle a tím zabraňuje, aby si tělo ukládalo nejen cukr, ale i tuk. Menší množství inzulínu pak také pomáhá udržet na uzdě někdy neodbytnou chuť k jídlu. Některé studie zároveň naznačují, že v grepech obsažený flavonoid naringenin může pomoci nejen při pálení tuků, ale také při léčbě a prevenci například metabolického syndromu. Grepy chutnají nejlépe odšťavené, v ovocném salátu anebo třeba v kombinaci s avokádem a lososem. Vyzkoušejte 5 receptů, jak naplno využít účinky grapefruitu.

3. Chilli

Koření, které nejen rozpálí vaše chuťové buňky, ale i celé tělo. Alkaloid kapsaicin, který způsobuje pálivost chilli papriček, má podle řady studií také stimulující účinek na lidský organismus a pár hodin po požití zrychluje metabolismus o pětadvacet procent. Kromě tohoto silného termogenního účinku chilli papričky zároveň snižují apetit a vědci zjistili, že lidské tělo vnímá jídlo obsahující chilli, jako by mělo větší obsah tuku, než ve skutečnosti reálně má. Jejich využití v kuchyni je široké, přidejte malý kousek červené rawit papričky třeba do smoothie z banánů, nepraženého kakaa a mléka.

Recept s chilli:

Marocká batátová polévka

podle šéfkuchařky Sofie Smith


Autor: Titbit
  • 1 kg batátů
  • 60 g přepuštěného másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 300 g nakrájené červené cibule
  • 2 stroužky nasekaného česneku
  • ½ čerstvého nasekaného červeného chilli
  • lžička drceného koriandru
  • lžička drceného kmínu
  • lžička drceného zázvoru
  • 2 litry zeleninového vývaru
  • dle chuti citrónová šťáva, sůl a pepř

Oloupejte a nakrájejte batáty na větší kousky.

Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a olivový olej, osmahněte cibuli s česnekem, červené chilli a koření a asi minutu restujte.

Přidejte batáty a vývar. Vařte, dokud batáty nezměknou.

Rozmixujte a dochuťte solí, pepřem a citrónem.

4. Zelený čaj

Je nejen skvělou alternativou černé kávy, ale zároveň pomáhá tělu spalovat přebytečné kalorie. Obsahuje totiž katechiny, nejvíce je zastoupen Epigalocatechin Gallate, který mimo jiné zpomaluje ukládání tuků v těle, zejména v játrech, a organismus je tak stačí vyloučit. Podle průzkumů je schopnost pálit tuk způsobena kombinací kofeinu a již zmiňovaných katechinů, jež mají zároveň kladný vliv na hladinu škodlivého cholesterolu a množství oxidantů v těle. Navíc tyto látky stimulují nervový systém, aniž by zvyšovaly tepovou frekvenci srdce. Dejte si šálek lahodného zeleného čaje nebo jej přidejte do svých oblíbených ovocných koktejlů.

5. Skořice

Známe ji především ze sladkých jídel nebo vánočního punče, ale málokdo ví, že látky v ní obsažené regulují hladinu inzulínu v krvi. Díky nim tělo snadněji spaluje glukózu namísto toho, aby ji metabolizovalo na zásobní tuk. Cinnamaldehyd, který je zde účinnou látkou, také napomáhá při cvičení lépe spalovat tuky, protože urychluje jejich štěpení. To znamená, že tukové buňky se netvoří tak snadno jako dřív. Navíc snižuje i hladinu cholesterolu v krvi a je výborným zdrojem manganu. Vychutnejte si ji ve sladkých či slaných jídlech, na zimu je ideální ji přidat třeba do smoothie anebo z ní v kombinaci se zázvorem udělat čaj.

Recept se skořicí:

Dýňový chlebíček

podle šéfkuchařky Sofie Smith

Tento chutný aromatický chlebíček je vhodný nejen ke snídani, ale také jen tak ke kávě či v kombinaci se zrajícími sýry. S kořením můžete experimentovat dle libosti. Také můžete přidat pomerančovou kůru nebo sultánky.


Autor: Titbit
  • 650 g dýně Hokaido – bez semínek
  • 100 g měkkého másla
  • 300 g cukru muscovado
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 500 g mouky
  • 4 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • lžička mleté skořice
  • mletý hřebíček, muškátový oříšek a zázvor – po ¼ lžičce
  • lžíce cukru demerara
  • lžíce nasekaných vlašských ořechů

Nakrájejte dýni na větší kousky, předehřejte troubu a pečte v troubě do změknutí. Nechte vychladnout a rozmixujte na pyré.

Do předehřáté trouby vložte vymazanou a pečicím papírem vyloženou formu na srnčí hřbet.

Prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a koření a dejte stranou.

Ve velké míse rozmíchejte máslo, muscovado cukr a sůl dohladka. Po jednom vyšlehejte vajíčka a přidejte dýňové pyré. Přidejte mouku a nalijte do připravené formy. Pečte zhruba jednu hodinu.

Pokud budete chtít také drobenku, smíchejte cukr, nasekané vlašské ořechy a máslo. Tuto hmotu přidejte po asi půl hodině pečení.

Nechte stranou vychladnout a poté podávejte.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovala mediální studia a PR na Westminsterské univerzitě v Londýně. Specializuje se na marketing a komunikaci především v oblasti jídla, zdraví a gastronomie. Baví ji tématika vyváženého životního stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).