Hlavní navigace

Souboj hamburgerů: Farmářské tržiště proti fast foodu

20. 10. 2010

Sdílet

 Autor: Filip Singer
Karbanátky v žemli normálně nejím, ale udělala jsem výjimku a nestačila se divit. To samé jídlo může chutnat naprosto jinak a dokonce i vonět. Nevěříte? Ochutnávejte se mnou.

Pozvánku na ochutnávku hamburgerů na farmářském tržišti na Jiřáku jsem nejdříve brala jako špatný vtip. Proč bych měla jíst něco, co je symbolem chuťové unifikace, na trhu, kde jsou nejrůznějších chutí stovky? Nedělají si ze mě organizátoři legraci? Opravdu jde hamburger udělat i jinak, než jak ho všichni známe z fast foodů?


Autor: Filip Singer

Přiznávám bez mučení, že jsem ochotná pozřít téměř cokoliv, snad kromě teplého bůčku a hořké čokolády, ale hamburgerům se zdaleka vyhýbám. Jsou takové gumové, bez chuti a zápachu a hlavně chutnají pokaždé stejně bez ohledu na to, v které části světa si je objednáte. A právě to mě na nich štve. Chybí jim originalita. Ale musím přiznat, že mě párkrát toto jídlo zachránilo od smrti hladem v místech, kde všechny ostatní formy občerstvení vypadaly ještě hůř. Zvědavost mi ale nedala a já se na Jiřák vypravila. Tam připravovala svoje lahůdky parta nadšenců pod jménem Lokál Burger. Abych měla srovnání, navštívila jsem i „restauraci“ McDonald´s. Tam jsem nebyla už několik let.

Čtěte téma: McDonald´s mluví italsky, bohužel

Sendvič McItaly má propagovat italskou kuchyni a přiblížit ji mladým lidem po celém světě. Podle odborníků na gastronomii však dělá Itálii pořádnou ostudu… 

Můj burger má jméno!

První zásadní rozdíl mezi burgery z fast foodu a z trhu se objevil už při objednávce. Zatímco v „restauraci“ jsem jen jeden z mnoha tisíc zákazníků, který jí projde, tady mám jméno a dokonce pod ním dostanu i svůj burger.


Autor: Filip Singer

U stánku funguje lístkový objednávkový systém. Napíšou si vaše jméno a pak vás zavolají. Navíc s vámi paní, co řeší objednávky, prohodí pár slov a pokud sem začnete chodit pravidelně, bude si vás i vaše chuťové preference navíc pamatovat. Máte zkrátka pocit, že chodíte ke svým starým známým. To se vám v žádném fast foodu nikdy nepodaří, i kdybyste několik let chodili do toho samého. Tam jde všechno hrozně rychle. Super, když spěcháte, ale jinak nic moc. Na druhé straně, pokud vám jde jen o to, dostat co nejrychleji kus žvance, je McDonald´s dobrou volbou. U Lokál burgeru si na svoje jídlo můžete počkat i čtvrt hodiny, záleží na tom, jak moc lidí právě dorazilo. Čekání vám bude krátit pohled na to, jak se vaše jídlo chystá. Připravují ho přímo před vašima očima.

Podívejte se na fotogalerii: Souboj hamburgerů

U stánku Lokál burger si můžete dát i polévku, salát nebo dezert v podobě sušenek a brownies. Plus je tu menu pro vegetariány. Vše se průběžně obměňuje v závislosti na sezóně. Suroviny pocházejí z místních zdrojů a nemají za sebou okružní cestu kolem světa, což je mi moc sympatické. U McDonald´s se o surovinách nedozvíte nic krom informací, že firma dbá na jejich kvalitu. Na webových stránkách je možné najít seznam dodavatelů, ale nikoliv původ surovin. Takže ani nevíte, co jíte. Navíc podle samotného výrobce může hamburger obsahovat sóju jako možný alergen. Co ale dělá sója v obložené žemli s masem, vážně netuším.

Chutnají vám hamburgery?

Přehled farmářských trhů na celý týden vždy v pondělí na Vitalia.cz.

Maso, co chutná jako maso

Největší šok jsem zažila po ochutnání hamburgerů. Rozdíl byl obrovský a to po prvním kousnutí. Jako bych jedla dvě naprosto odlišná jídla. Lišila se naprosto ve všem, pečivu, zelenině, masu i ochucujících omáčkách.


Autor: Filip Singer

Hamburger z McDonald´s chut­nal tak nějak uměle. První chuťový dojem zcela přebila sladká (!) houska, tedy spíš žemle. Byla měkká a houbovitá, rozhodně ne křupavá. Následovala výrazně slaná až přesolená chuť plátku z velmi jemně mletého masa a opět velmi slané hořčice a kečupu. Žádná z částí burgeru neměla svoji chuť, všechno až na housku bylo slané. Zeleninu zastupovalo jedno kolečko sterilované okurky a pár kousíčků cibule. To bylo vše. Když jsem zavřela oči, ani jsem nebyla schopná identifikovat, co vlastně jím. Bylo to stejné. Navíc jsem pár minut po snědení burgeru měla pocit, že jsem vlastně nic nejedla.

Na Lokál burger jsem si sice musela počkat déle, ale o to víc se mi sbíhaly sliny. Stánek totiž voněl už z dálky po grilovaném mase. V každém burgeru dostanete poctivou porci karbanátku, který je šťavnatý, dobře okořeněný a hlavně máte pocit, že opravdu jíte kus masa. Houska je křupavá, čehož kuchaři dosahují jejím krátkým opečením na grilu, a nijak neruší chuť burgeru. K tomu dostanete plátek čerstvého rajčete a hodně listového salátu. Vše je ochucené tajnou omáčkou, její přísady odmítají kuchaři prozradit. Celková kombinace je, abych tak řekla „farmářská“. Cítíte z ní poctivost, dobrou práci se surovinami a hlavně lásku k jídlu. A o to jde, jídlo má být pozitivní zážitek, i když zrovna nemáte několik hodin na jeho přípravu a konzumaci.

Najděte si FARMÁŘSKÝ TRH přímo vám na míru! 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).