Hlavní navigace

První zdravý fastfood není o nic lepší než McDonald´s

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Navštívili jsme dva pražské fastfoody, Famagustu, který se honosí podtitulem „zdravý“ , a klasiku McDonald´s. Rozebrali jsme čtyři wrapy a zjistili, čím se od sebe liší. Moc toho není.

Když se zadaří, ohřejeme si v práci z domova přinesený oběd v krabičce, když žaludek hodně skučí a krabička není, uchlácholíme ho dvěma rohlíky s pomazánkou. Čas na oběd bychom si měli najít vždy, ale znáte to, pod tíhou pracovního vytížení někdy ve všední den nestíháme. Tak se často vrháme do náruče fastfoodů, které nám během okamžiku dokážou vyčarovat v papíru zabalený oběd. Vejdeme se do stovky, nemusíme dlouho čekat, je to teplé, většinou chutné, ale víte, za co platíte? Kolik je uvnitř zeleniny, masa?

Placka s horou rýže a 30g masa - to je Kuřecí wrap z Famagusty
Autor: Vitalia.cz/Kateřina Čepelíková

Placka s horou rýže a 30 g masa – to je kuřecí wrap z Famagusty

Našli jsme v Praze fastfood, který nese podtitul „zdravý“, a srovnali ho s McDonald´s. Vybrali jsme dva wrapy z obou nabídek, nakoupili, rozbalili, roztřídili a navážili obsah. Převálcuje Famagusta Meka? Čtveřici wrapů zhodnotil i Ivan Mach, prezident Aliance výživových poradců ČR (www.aliance-vyziva.cz).

Wrapy se tváří jako zdravá, chutná svačinka. Dva kousky už zaženou polední hlad. Je to vlastně salát zabalený v tenké pšeničné placce, takže veskrze dietka? „Sympatické na wrapech je pouze to, že základ z bílé mouky, která má jeden z nejvyšších glykemických indexů (pekelně rychle se vstřebává s rizikem insulinového šoku pro všechny tkáně včetně mozkové!), je doplněn nízkoglykemickými potravinami (masem, zeleninou s vlákninou, sýrem aj.),“ nesdílí nadšení z wrapů Ivan Mach. Přesto si je dáme na váhu a zjistíme, co jsou zač. Wrapy totiž patří k jedněm z nejoblíbenějších pokrmů z fastfoodů.

Wrap – tortilla s náplní (většinou zeleninovou v kombinaci s masem a omáčkou) 

První dojem nemusí být ten správný

První dojem dělá hodně, fastfood Famagusta to zvládl na výbornou. „První zdravý fastfood“ inzeruje, že používá výhradně čerstvé suroviny a snad jako jediný v České republice odpad ukládá do vermikompostéru, kde ho žížaly přeměňují na hnojivo.

Více v článku: Mít psa je out. Pořiďte si do bytu žížaly 

Druhý dojem ale zcela setřel dosavadní nadšení. Famagusta nemá samostatný vchod, do podniku procházíte skrze Literární kavárnu, ve které budete jako bludný Holanďan hledat, kudy dál. V pátek ve 14 hodin, tedy v rámci otvírací doby, byly všechny židle otočené na stolech, vůkol tma a uvnitř ani noha. Měla jsem pocit, že jdu jaksi nevhod. Celkový dojem byl prachbídný. Příprava dvou wrapů pak trvala patnáct minut. Fast food, nebo slow food?

Začíná-li souboj mezi Famagustou a McDonald´s, kde mě vítaly usměvavé tváře, plno světla a opravu bleskový servis, je to 1:0 pro Meka. 

Přečtěte si také: Na obranu fastfoodů 

Co se skrývá uvnitř?

Nákup uskutečněn, jde se rozbalovat. Naše čtveřice má hned několik společných jmenovatelů – tortillu z bílé mouky, maso, rajčata. Green wrap z Famagusty navíc nabízí horu jasmínové rýže – celých devadesát gramů. Zbylé tři wrapy jsou si chuťově velmi blízké, jen ty z od McDonald´s obsahují majonézu. Čerstvé jsou všechny suroviny, nikde ani stopa po zvadlém salátu či unaveném rajčeti. Překvapení však přišlo při letmém pohledu na rozbalené placky. Zatímco ve zdravém fastfoodu si za 65 Kč koupíte cca 30 g masa, v McDonald´s za osmdesát korun pořídíte skoro dvojnásobek.

Přečtěte si: České restaurace pro děti nevymyslí nic jiného než řízek a smažák

Jakého? Veškeré maso je kuřecí, ale Famagusta do tortilly zabalila kousek z levnějšího ranku – snad kuřecí stehna. Přítomné vazivové části moc radosti při skusu nezpůsobí. Naproti tomu wrapy z McDonald´s obsahovaly čistá kuřecí prsa. Největší rozdíl mezi Mekem a Famagustou lze spatřovat v tom, že v mekovi vám wrap ochutí majonézou, zatímco ve zdravém fastfoodu si vystačí se salsou či jogurtovou zálivkou. Jenže i v mekáči si můžete majonézu odepřít, stačí o to požádat, jak jsme se přesvědčili.

Ještě cena stojí za zmínku. Zatímco ve Famagustě pořídíte wrap už za šedesát korun, do McDonald´s si připravte minimálně sedmdesát devět korun. Ale zas je tam téměř dvojnásobné množství masa.

HODNOCENÍ

Jsou wrapy zdravé nebo nezdravé?

Wrapy hodnotíme jako ostatní jídla. Není špatných (nezdravých) či zdravých potravin (jídel), ale potraviny či jídla mohou být nevhodná, když nejsou konzumována:

  • ve správný čas
  • v návaznosti na příslušnou fyzickou aktivitu (pasivitu) nebo pohyb (nečinnost)
  • ve vhodném množství, složení či po šetrném technologickém zpracování použitých surovin
  • převážně v přirozeném stavu, pokud jde o původ použitých surovin

Pro server Vitalia.cz hodnotí Ivan Mach, prezident Aliance výživových poradců ČR, www.aliance-vyziva.cz.


Famagusta

Green wrap – 55 Kč

120 g – tortilla z bílé mouky
32 g maso – kuřecí opečené
24 g – rajčata
8 g – paprika
66  – ledový salát

Wrap byl propojen a dochucen salsou. Po sýru, který dle informací na Famagusta.cz měl být součástí, jsme marně pátrali. Maso i v tak malém množství obsahovalo vazivové tkáně.

Hodnocení: „Celkem vyvážené složení, až na glykemickou a lepkovou zátěž z pšeničné bílé mouky.“ 

Kuřecí wrap – 59 Kč

120 g – tortilla z bílé mouky
34 g – maso kuřecí grilované
64 g – cibule, rajčata, paprika
90 g – rýže jasmínová

Velmi chutná rýže, ale devadesát gramů je na wrap přece jen trochu moc. Sýr, který měl být součástí, se nám nepodařilo vypreparovat, vlastně ani najít.

Hodnocení: „Zde se jedná o vyšší tzv. glykemickou nálož, o kterou se postarala rýže. Tento wrap je nevhodný pro pohybově pasivní jedince.“


McDonald´s

Grilled Chicken McWrap - 79 Kč

120 g – tortilla z bílé mouky
54 g – maso kuřecí grilované
28 g – rajčata
50 g – salát
16 g – majonéza (omáčka McChicken)

Maso jako z kulinářského časopisu, propečené, bez šlach. Chuť dodává jen omáčka McChicken. Honosný název, asociující něco víc a lepšího. Nenechte se zmást, chutná to stejně jako obyčejná majonéza.

Hodnocení: „Zde lze vytknout použití majonézy.“

Crispy Chicken McWrap - 79 Kč

120 g – tortilla z bílé mouky
62 g – maso kuřecí v trojobalu
28 g – rajčata
6 g – sýr
50 g – salát
50 g – majonéza či omáčka

Přestože, nebo možná právě proto, že je maso v „nezdravém“ trojobalu, jeví se jako nejchutnější. Subjektivně tento wrap chutná nejlépe, od Ivana Macha si ale vysloužil nejhorší hodnocení. Ze čtyř uvedených wrapů ho umístil na poslední místo.

Hodnocení: „Zde považuji za nevhodné: majonézu a smažené maso.“

Čtěte také: Jídlo ve fast foodech je nezdravé. Ale ne kvůli tučnosti, to je to nejmenší 

Vyplatí se wrap ze zdravého fastfoodu?

Už víme, co je uvnitř, takže bychom měli vědět, kde začínají a končí rozdíly mezi zdravým fastfoodem a klasikou, kterou známe z každého rohu. Překvapivým závěrem je, že zdravý fastfood nemá čím ohromit ani zaujmout. Nevyniká ničím, co by člověka mělo znovu přimět k trmácení se přes půl Prahy na kraj Karlova náměstí, do osiřelého fastfoodu, kde bude čtvrt hodiny čekat na „rychlé“ jídlo. I když wrap není jídlo králů, bez kterého by náš život pozbýval smyslu, když už vás na něj přepadne chuť, nic nezkazíte, ať si na něj skočíte kamkoliv. Zamrzelo, sympatie pro zdravý fastfood v začátcích byly, ale s wrapy nepřesvědčil. Asi proto tam mají tak pusto…

A závěrem ještě hořká tečka pro všechny, kteří mají wrap za rychlé, dietní a pestré jídlo. Jeden wrap obsahuje kolem 1300 kJ ve verzi s grilovaným masem. Na dlouho vás tedy za 79 Kč nezasytí. Zvolíte-li verzi s rýží, dostáváte se k 1800 kJ. A co na to Ivan Mach? „Pokud jde o mě, já bych si wrap nikdy nekoupil, ještě jsem to ani neudělal,“ vyznává své „sympatie“ k wrapům prezident Výživových poradců.

Čtěte dále: Souboj hamburgerů: Farmářské tržiště proti fast foodu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).