Hlavní navigace

Solária krachují. Lidé se bojí rakoviny

10. 12. 2009

Sdílet

Aktualizováno 10. 12. 2009 14:15
Do prvního solária jste si mohli lehnout někdy v 80.letech. Tehdy ještě nikdo neřešil, jak moc jsou pro člověka škodlivá. Současné statistiky jsou ale nemilosrdné. Rakovinou kůže onemocní každým rokem stále více lidí. Můžou za to skutečně solária? Lidé si myslí, že ano.

A začali se jim obloukem vyhýbat. Kontroly České obchodní inspekce a několik varujících studií před hrozbou rakoviny zapříčinily to, že lidé se opalovat bojí. „Na návštěvnosti se to podepsalo extrémně, propad zasáhl všechny na trhu. Co jiného také čekat po těch zprávách, které se o prázdninách objevily,“ řekl Lidovým novinám majitel sítě solárií Sunny Land Oldřich Dvořák.

Nepřehlédněte: Chodíte rádi do solária? A nejste už závislí?

Solárium

Zejména menší solária, která neměla tak silnou pozici na trhu, zkrachovala. Všechno začalo počátkem letošního srpna, kdy Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny zveřejnila výzkumy, podle kterých jsou solária stejně nebezpečná jako azbest či kouření, a to kvůli vysokému riziku vzniku rakoviny. To, o čem se dlouho jen mluvilo, má nyní vědecky podložené důkazy. A ze studií jasně plyne, že riziko rakoviny u lidí opalujících se v soláriích je vyšší o 75 procent.

Chodíte do solária?

Po takových zprávách zákazníků v soláriích radikálně ubylo. Jenže podle provozovatelů za tím stojí způsob, jakým média o škodlivosti solárií informovala. „Ty informace byly hrozně zavádějící a kompletně znehodnotily povědomí celé populace. Nemá ani smysl lákat lidi slevami, jde spíš o to, jak vrátit povědomí lidí o prospěšnosti přiměřeného používání solárií,“ uvedl pro Lidové noviny Oldřich Dvořák.

Čtěte také: Tři největší bludy o opalování

A tak největší prodejci a provozovatelé solárií vyrazili do boje a založili sdružení s názvem Česká asociace pro zdravé opalování. Právě tato asociace začala na ministerstvu zdravotnictví jednat se zástupci lékařů. Cílem jednání je vznik jakéhosi předpisu, který by měl vyvrátit nejasnosti kolem platných pravidel a stal by se pro klienty solárií zárukou bezpečnosti.

Solárium

„Dohodli jsme se s dermatology na klidu zbraní a snažíme se společně vytvořit taková pravidla, aby nedocházelo k nepodloženému a plošnému osočování provozovatelů solárií z porušování norem,“ vysvětlil Lidovým novinám jeden z představitelů asociace Martin Šembera, majitel sítě solárií Shark. Lidé se tak dostanou k objektivním informacím o rizika vzniku rakoviny by se měla podstatně snížit.

„Když se návštěvy nepřehání a dodrží se správný opalovací režim pro daný fototyp kůže, tak solárium rozhodně nikomu neublíží,“ tvrdí Dalibor Čáp z firmy Solarservis. Sám je prý příkladem, protože se opaluje pod umělým sluncem už léta, ale jak říká: s rozumem. Jedním dechem však dodal, že je nutné dodržovat přísnější režim v kontrole trubic, protože ty mají jen omezenou životnost.

K tématu: Solária, stroje na rakovinu?

Dermatologové se ale stále domnívají, že solária jsou nebezpečná a mohou způsobit rakovinu kůže. A proto chtějí zákon, který by měl návštěvy solárií zakázat lidem mladším 18 let. Ten by se měl projednávat už začátkem příštího roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).