Hlavní navigace

Sójový olej jako varianta. Vyrábí ho i sedlák na Hané

6. 5. 2022

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
V nabídce rostlinných jedlých olejů může hrát větší roli dosud méně známý sójový olej. Má výhody jak pro zákazníky, tak pro zemědělce i krajinu. Navíc by mohl částečně nahradit slunečnicový olej standardně dovážený z Ukrajiny.

Zatím poněkud stranou stojící sójový olej z tuzemské produkce má značný potenciál. Je jedním z produktů, který může přispět k rozšíření nabídky rostlinných jedlých olejů na našem trhu, a částečně tak vyrovnat deficit plynoucí z omezení dovozů slunečnicového oleje z Ukrajiny (odkud pochází 88 % dovozu slunečnicového oleje do EU) či i omezení nabídky dalších rostlinných olejů z jiných oblastí.

Co se dozvíte v článku
  1. Důležité je množství odrůd sóji
  2. Kde lze použít sójový olej
  3. Sójový olej v kuchyni
  4. Výhody sójového oleje
  5. Sójový olej z Hané

Důležité je množství odrůd sóji

Zvýšení tuzemské produkce sójového oleje by přineslo pro mnohé možná až nečekané množství výhod pro spotřebitele, zemědělce, a dokonce i pro stav naší krajiny.

A hned na počátku je vhodné zdůraznit, že v případě ČR nešlo, nejde a nepůjde o pěstování a zpracování geneticky modifikované (GM) sóji, což je image, kterou byla a stále ještě je produkce sóji a výrobků z ní v očích spotřebitelů zatížena.

V současné době je přitom v ČR k dispozici 25 odrůd nemodifikované sóji, což je velmi důležité, neboť každá odrůda „chce své“, a ne každou odrůdu je tedy možné pěstovat kdekoli.

Kde lze použít sójový olej

Sójový olej může být dobrou alternativou například ke slunečnicovému oleji, neboť se hodí především do studené kuchyně, tedy zejména k přípravě salátů. V některých případech lze navíc sójovým olejem částečně nahradit i olej řepkový, například při dušení a obecně v takových kulinářských postupech, při nichž nedochází k přepalování tuků.

Sójový olej má totiž vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin, což znamená jeho nižší stabilitu vůči oxidaci, a některé jeho složky se při vyšších teplotách mění na rizikové látky.

Na druhou stranu, i v minulosti používali spotřebitelé v ČR tento olej i ke smažení, přičemž převažujícím důvodem byla obvykle o něco nižší cena v porovnání s jinými oleji. Ta byla dána zejména skutečností, že je sójový olej druhým nejrozšířenějším rostlinným olejem na světě a mezi jeho hlavní producenty patří (kromě USA) země s nižší cenou pracovní síly.

Sójový olej v kuchyni

  • Ve srovnání s řepkovým olejem (který je určený především na smažení) má vyšší obsah polynenasycených mastných kyselin, a proto ho lze použít i pro studenou kuchyni.
  • Při zahřívání na vyšší teplotu může vydávat specifický zápach, který může nechat stopy i na zpracovaném pokrmu (bod rozkladu = 241 °C).
  • Sójový olej se ideálně hodí k syrové stravě, do salátů, k nakládání zeleniny i k vaření.
  • Typická výrazná chuť jde dobře k výrazným pokrmům.
  • Díky vysokému obsahu lecitinu se používá k pečení moučníků bez vajec.
  • Olej je vhodný i k dušení pokrmů s vodou.
  • Nemělo by se na něm smažit.

Zdroj: Sedlák z Hané

Výhody sójového oleje

Součástí sójového oleje je vysoký podíl omega-6 mastných kyselin, ale i nemalý obsah omega-3 mastných kyselin, což jsou ceněné látky pozitivně působící na lidské zdraví. Sójový olej má také v porovnání s ostatními oleji vysoký podíl bílkovin, a navíc vysoký obsah lecitinu, což je látka často využívaná v potravinářském průmyslu.

Tuzemská produkce sóji by kromě toho znamenala také produkci důležité komodity pro výrobu krmných směsí pro hospodářská zvířata, což je další z možností, jak kompenzovat předpokládaný nedostatek potřebných surovin, mimo jiné v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině.

Další výhodou pěstování sóji pro zemědělce je skutečnost, že se seje i sklízí později než všechny hlavní hospodářské plodiny v ČR, takže nevytváří v době hlavní sklizně tlak na intenzivní využití zemědělské mechanizace.

Pěstování sóji představuje i výhodu pro krajinu. Jak již bylo řečeno, sója je bílkovinná plodina (plodina, která váže dusík), což v praxi znamená, že do půdy není třeba další dusík dále dodávat, a pěstování sóji tak snižuje potřebu využití průmyslových dusíkatých hnojiv.

Sójový olej z Hané

Pěstování sóji se v ČR už řadu let věnuje například Roman Koutek v těsné blízkosti Olomouce. V současné době již prodává i finální produkty ze sóji, mezi nimiž dominuje za studena lisovaný sójový olej. Ten je mimo základní verzi obohacen dalšími složkami, jako je česnek, rozmarýn, pepř nebo chilli papričky, což mimo jiné odráží nejčastější využití sójového oleje ve studené kuchyni.

Součástí nabídky tohoto „Sedláka z Hané“ je i několik druhů rostlinných jedlých olejů, takže spotřebitelé mohou porovnat rozdíly při jejich stejném použití.

O hospodářství Romana Koutka jsme psali již před dvěma lety v článku Pěstuje sóju na Hané, jde to i bez GMO. O farmě, sóje i nabízených produktech se lze dozvědět další podrobnosti na webu Sedlák z Hané.

Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Vitalia.cz? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).