Hlavní navigace

Smoothie není jen pití, je to životní styl

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Všude o něm slyšíme, všude ho prodávají, ale co to vlastně je? Proč je to tak zdravé? Poznejte sílu smoothie a vyrobte si ho dle našich receptů.

Dříve byl „vrcholem zdraví“ ruční odšťavňovač na citrony, dnes jsou to smoothies. Velezdravé koktejly, které pomohou vzpružit rozlámané tělo po ránu, ale mohou se stát i rychlým výživným obědem. Stačí jen využít zásoby ze zahrádky a lednice. Co to ta smoothies jsou, jak je vyrobit a která jsou ta nej? Ptali jsme se Petra Vyorala, specialisty ze společnosti Atranet, který se velmi dobře orientuje v oblasti nových technologií a přístrojů na přípravu čerstvě lisované šťávy, mixovaných nápojů a smoothies, a nahlédli i do knihy Vegan smoothies nejznámější švédské veganky Eliq Maranikové.

Co je to smoothie?

Než se necháte zlákat na tekutou svačinku či oběd, definujme si pojem smoothie. Není to koupená šťáva s vodou nebo snad jen odšťavněná zelenina, je to ideálně do hladka rozmixovaná dávka čerstvého ovoce či zeleniny. „Smoothie je především o zdraví. Pochopitelně může hýřit barvami, vůněmi a chutí, ale ty mají pocházet ideálně jen z čerstvých či neupravených přírodních zdrojů. Připravuje se ideálně k okamžité spotřebě na objednávku a je to něco mezi nápojem a skutečným jídlem,“ popisuje Petr Vyoral.

K přípravě smoothie potřebujete:

  • vhodné hodně zralé suroviny k mixování
  • kvalitní smoothie maker či výkonný mixér

Pro fajnšmekry:

  • odšťavňovač
  • lis na ovoce

Do smoothie se náramně hodí brusinky i kakaové máslo

Jídlo k pití? No aby ne, některé nápoje svou kalorickou hodnotou směle dosáhnou na řízek s bramborem, jen tedy ve výrazně zdravější formě. K výrobě smoothie totiž nemusíte využít jen čerstvou a dobře vyzrálou zeleninu či ovoce, ale i různé mléčné výrobky a ořechy, které vám dodají potřebnou energii. Navíc si ho můžete připravit s sebou do práce. „Rozmixovat a vypít hned stíhá málokdo. Ale vždy je mnohem lepší pár hodin ´staré´ smoothie z domu než zahánět vlčí hlad ve fast foodu. Cestuji? Beru smoothie do auta. Nestíhám? Pořádný mixér udělá smoothie za čtyřicet pět vteřin. A suroviny v lednici stačí průběžně doplňovat. Znám řadu kolektivů, kde se kolegové domluvili a mixují si čerstvé smoothie denně i v práci. Smoothie je životní styl,“ fandí tekutému jídlu Petr Vyoral.

Ať už si ale připravíte smoothie doma či v práci, nezapomeňte využít co nejvíce výživných složek, které dodají energii. Třeba za studena lisované oleje: lněný, konopný nebo kokosový. „Semínka chia, lněná nebo konopná, ovesné nebo pšeničné otruby poskytnou zdravou vlákninu. Dalšími zdravými potravinovými doplňky jsou například prášky z mořských řas spirulina, chlorella, arama, wakae nebo dulse (Palmaria palmata), superpotraviny (maca, zelený ječmen, kopřivový prášek nebo mladá pšenice),“ čteme tipy z knihy Vegan Smoothies od vydavatelství Grada.

Jestli se vám tento výčet zdá trochu více exotický, sáhněte po brusinkách, šípcích, moruších nebo stále oblíbenějším rakytníku. Výborně se do smoothies hodí i zdravím nabité, leč těžko sehnatelné plody palem akay, kustovnice čínská (goji) nebo sušené ovoce, které před mixováním alespoň na deset minut namočíte do vody či čaje. Zásobu vitaminů a minerálu namixovaných do smoothie zajistí i kakaové boby, ořechové máslo nebo rostlinné nápoje z mandlí či kokosu. Pokud doma máte odšťavňovač, můžete si trochu pohrát a část ovoce odšťavnit a druhou část jen rozmixovat s ledem.

Hlavně to nepřekombinujte

Spousta surovin, ale žádný nápad, jak je ideálně nakombinovat? „Neobávejte se vymýšlet si vlastní recepty – ale mějte přitom na mysli, že není dobré smíchat najednou příliš druhů a různých intenzivních chutí. Méně výrazná chuť jablek, hrušek, mrkve a pomerančů se báječně doplňuje s většinou druhů ovoce a zeleniny,“ zní základní rady pro začátečníky od Eliq Maranikové.

Určitě si z mládí pamatujete banánový koktejl, inovujte, buďte moderní, vložte nakrájený předem zmražený banán do mixéru, přilijte vodu nebo led, srazte sladkost citronovou šťávou a podávejte. Obdobně připravíte melounové smoothie. Chcete si dát zelený detox? Vložte do mixéru hrst špenátových listů, banán a to vše zalijte sklenicí studené vody. Mixujte do hladka. Je libo něco echt ovocného z výkonného mixéru? Tři broskve a ananas nakrájejte na kostky, zasypte sklenicí ledu a mixujte. Neuvěříte, jak báječná je kombinace mrkve, pomeranče, limety, banánu a cayennského pepře. Jestli si výsledné nápoje dosladíte nebo ozdobíte opraženými semínky slunečnice či granolou, to je na vás.

Vůbec se nebojte ani kořenové zeleniny, taková červená řepa nakrájená na malé kousky a rozmixovaná s jablkem, to je lahoda. Nebo zkuste červenou řepu umixovat s banánem, zázvorem a kokosovým nápojem („mlékem“) – svačinka jak vymalovaná. Mrkev se zas náramně hodí k jablku a oloupanému chřestu, když do mixéru přidáte skleničku vody a přisypete chia semínka, budete mít krásně husté, zdravé smoothie.

TIPY: Je váš nápoj příliš hustý? Nařeďte ho vodou, nebo ho dejte zmrazit, budete mít výbornou zmrzlinu. Je řídký? Přidejte do něj jogurt, proteinový prášek, ale klidně i přírodní tofu. Přepískli jste to s chilli či pepřem? Zkuste situaci zachránit naředěním. Použijte neutrální džus – mrkev, pomeranč nebo jablko.

Co s čím souzní, už víme, jsou ale kombinace, jakým bychom se měli vyhnout? „Není univerzální recept. Každý má jiné chuťové i trávící preference. Co jeden zbožňuje, jinému nedělá dobře. Receptů je mnoho, ale základem je naslouchat svému tělu. Je to dialog. Samo si řekne o to, co mu prospívá. Pochopitelně ne hned. Máme chutě zkreslené umělými přísadami a vůli otupenou silou zvyků. Začněte s recepty z kuchařek či internetu a tělo se rádo přeladí. Pak to snadno poznáte sami,“ radí Petr Vyoral. Zkuste třeba recepty z knihy Vegan smoothies, které vám exkluzivně nabízíme.

Vodní meloun, maliny a máta

Na dvě sklenice smoothie:

  • 3 ½ hrnku / 500 g vodního melounu (asi ¼ středně velkého melounu)
  • 1 hrnek / 120 g malin, mražených nebo čerstvých
  • šťáva z ½ limetky
  • 5 – 6 lístků máty
  • asi ½ až ¾ hrnku / 100–200 ml drceného ledu (při použití čerstvých surovin)
  • sladidlo (dle chuti)

Postup: Meloun rozřízneme, odstraníme semínka a dužinu nakrájíme na větší kousky. Přidáme maliny, limetkovou šťávu a lístky máty a vše rozmixujeme do hladka, případně přidáme rozdrcený led a ještě chvilku mixujeme. Podáváme v širokých sklenicích, ozdobíme čerstvými malinami.

Červený rybíz a mango

Na dvě sklenice smoothie:

  • asi 2 hrnky / 200 g červeného rybízu, mraženého nebo čerstvého
  • asi 2 hrnky / 200 g jahod, mražených nebo čerstvých
  • 1 mango (nebo 1 ½ hrnku / 300 g mražené dužiny)
  • asi ¾ hrnku / 200 ml čerstvě vylisované jablečné šťávy
  • asi ½ až ¾ hrnku / 100–200 ml drceného ledu (při použití čerstvého ovoce)

Kuličky rybízu otrháme, jahody zbavíme stopek. Mango oloupeme škrabkou
na brambory a nakrájíme na kousky – nezapomeňte, že má velkou pecku. Rozmixujeme do hladka, případně přidáme led a ještě chvilku mixujeme. Podáváme v širokých sklenicích, ozdobíme čerstvým rybízem.

Okurky a hrášek

Na dvě sklenice smoothie:

  • ½ salátové okurky
  • 1 hrnek / 150 g mraženého zeleného hrášku
  • 1 lžička česneku v prášku nebo
  • 1 stroužek čerstvého česneku
  • 2 lžíce konopného proteinového prášku (nebo loupaných semínek)
  • 2 lžíce olivového oleje lisovaného za studena
  • asi ¾ hrnku / 200 ml vody
  • špetka mořské soli
  • šťáva z ½ limetky (dle chuti)

Okurku nasekáme na kousky a rozmixujeme se všemi surovinami do hladka. Podle chuti přidáme limetkovou šťávu. Podáváme v dekorativních sklenicích.

Smoothie makery z letáku? Zbytečné

Víme, co nakombinovat, i kdy to pít, takže stačí jen skočit do obchodu pro smoothie maker. Jsou jich přece plné obchody. Dnes je na trh dodává prakticky každý výrobce elektroniky, který má mezi součástkami přípojný kabel do zásuvky… Ovšem dost často jde o kusy s dosti mizerným výkonem, zlatá dobrá ETA 0010… „Levné mašinky stopující vlnu zájmu o zdraví, produkují z tvrdšího ovoce spíše ´trhanku´. Nemluvě o zelenině a oříšcích, které pak musíte ´dokousat´. Takový zážitek spolehlivě každého odradí. A na hustý nápoj či polévku můžete zapomenout úplně,“ varuje Petr Vyoral. Budete-li si však „smůtýčkem“ dělat radost jednou za týden a nebudete mixovat ořechy nebo červenou řepu, vystačíte si zřejmě s běžným mixerem, v nouzi i s tím ponorným.

Ale ti, kdo chtějí vzít smoothie jako životní styl, utratí bez mrknutí oka za chytré mašinky desetitisíce: „Pokud to myslíte vážně, tak si pořiďte vysokorychlostní výkonný mixér. Jen kvalitní stroj skutečně dostojí názvu ´smoothie´ (hladký),“ radí odborník a dále vysvětluje: „Levný smoothie maker rychle zklame. Vybíráte-li pračku, chcete, aby uměla bílé, barevné, ždímat, jemné praní i vyvářku, zvládla dostatek prádla a dlouho vydržela. Hledejte mixér, co vám změní život. A cena? Dokud zdraví máte, šetříte na něm. Až o něj přijdete, dali byste cokoli. Smoothie je o rozbíjení buněk surovin, aby se uvolnily živiny a tělo je vstřebalo. A na to potřebujete rychlost a sílu.“ 

Pokud byste rádi o smoothie věděli víc, navštivte přednášku Petra Vyorala na RawFestu, který se uskuteční už tento víkend na Štvanici.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).