Hlavní navigace

Smí se výrobek bez masa jmenovat párek?

9. 3. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jako maso by měly být označovány jen výrobky živočišného původu. Párek ze sóji není párek a cizrnový burger není burger.

Rostoucí snahy ochránit spotřebitele před klamavým označováním potravin patří v poslední době mezi nejviditelnější snahy politiků, ale i občanských iniciativ a výživových poradců. V praxi ale existuje celá velká skupina potravin, u které je zavádějící označování společensky tolerováno.

Jde o stále širší nabídku potravin rostlinného původu (většinou ze sóji) používající názvy jako párek, klobása, salám nebo řízek, ačkoli byly takové názvy historicky vždy spojené s masným průmyslem.

Je to v pořádku?

Takové označování lze přitom považovat za klamání spotřebitele, což v obecné rovině konstatuje i znění Nařízení EU 1169/2011 v článku 7, který je věnován uvádění zavádějících informací.

Uvádění nezavádějících informací

Informace o potravinách nesmějí být zavádějící, mj. zejména:

  • vyvoláváním dojmu na základě vzhledu, popisu nebo vyobrazení, že je přítomna určitá potravina nebo složka, ačkoli ve skutečnosti byla určitá přirozeně se vyskytující součást nebo běžně používaná složka v této potravině nahrazena odlišnou součástí nebo složkou.

Nařízení EU 1169/2011

Evropský svaz zpracovatelů masa proto v současné době usiluje o to, aby byl v evropské legislativě uveden výčet masných výrobků, u nichž by nebylo možné název masných výrobků použít, pokud by se jednalo o jejich rostlinné analogy.

V zásadě by šlo o stejné opatření, jako při používání pojmu „mléko“, který by se směl používat jen v případě, kdy jde skutečně o mléko z hospodářských zvířat, ne však v případě sójového, kokosového nebo makového mléka a jiných mlék rostlinného původu. Právě mlékaři mají totiž v evropské legislativě zakotveny podmínky používání pojmů, jako je „máslo“ nebo „sýr“, které producenti výrobků z rostlin nesmí použít – pojem mléko ale specifikován není. Tématu se více věnujeme v článku Mléko a „nemléko“: živočišné versus rostlinné.

V případě výrobků z masa ale nespecifikuje evropská legislativa žádný typ či kategorii těchto potravin. Na jejich názvech tak fakticky parazitují výrobci sójových (a jiných) párků, klobás a dalších potravin, což je zřejmé klamání spotřebitele.

Masné produkty jen z masa

Obdobný problém řeší také američtí farmáři. Americká asociace chovatelů již zpracovala ve spolupráci a amerických ministerstvem zemědělství materiál, v němž požaduje legislativní ukotvení definice výrazu „maso“. Také v tomto případě je snahou autorů dosáhnout stavu, aby jako maso mohly být označovány pouze produkty živočišného původu a aby tak nedocházelo ke klamání spotřebitelů.

Evropská legislativa přitom pojem „masný výrobek“ definuje v Nařízení 853/2004 jako produkt, jehož převažující složkou je maso. Samotný pojem „maso“ tak v rámci EU, na rozdíl od USA, v evropských pravidlech pro označování potravin figuruje, praxe ale ukazuje, že to nestačí a výrobci rostlinných analogů nadále používají názvy, kterými jsou označovány tradiční masné výrobky. Proto evropský svaz zpracovatelů masa usiluje o taxativní výčet skutečně masných výrobků při označování potravin.

Jak bránit klamání spotřebitele?

Podle ředitele Českého svazu zpracovatelů masa Jana Katiny zatím bránila prosazení takového požadavku skutečnost, že sami zpracovatelé masa v některých zemích, například ve Španělsku nebo Německu, také vyrábějí rostlinné analogy klasických masných výrobků.

Vzhledem k tomu ale, že podle německých výrobců obliba rostlinných náhražek v poslední době výrazně klesá, přehodnotilo právě Německo počátkem letošního roku svůj dosud spíše odmítavý postoj ke zpřesnění definice základních masných výrobků (z masa), čímž se pootevřel prostor pro budoucí možný zákaz označování například sójových párků pojmem „párek“. Naopak v USA zatím ústí tlak technologických firem zastupujících výrobce rostlinných analogů do stavu, kdy pojem „maso“ jako takový patrně definován nebude. K tomu, aby nebyli spotřebitelé uváděni v omyl (za klamání se ale označování rostlinných výrobků jako maso obecně považuje i tam), bude tak zřejmě výrobcům nařízeno uvést, jakým způsobem byly potraviny vyrobeny, ale nebude zřejmě možné zakázat nazývat je jako „maso“.

Je samozřejmě otázkou, jak to nakonec v USA i v Evropě dopadne. Příklad mlékárenských výrobků ale naznačuje, že potraviny označované dnes jako „sójové mléko“ nebo „sójový párek“ v budoucnosti na trhu pod těmito názvy nenajdeme.

Galerie: Falšované, nejakostní a nebezpečné potraviny roku 2017

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).