Hlavní navigace

Smartphony ovlivňují užívání marihuany

10. 7. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Vliv technologií na konzumaci návykových látek a další novinky ze světa vědy: Vývoj a testování léků proti rakovině probíhá i v ČR. Jak kuřáci reagují na zákaz kouření v restauracích? Papilomaviry, biopsie a 3D tisk v medicíně.

Přinášíme pravidelný přehled novinek akademických institucí, které se vztahují ke zdravotnictví, výživě a souvisejícím tématům.

Chvála smartphonů

Konzumace marihuany v číslech: V roce 2015 byl proveden průzkum, který řadí Česko na třetí pozici v užívání marihuany mezi ostatními státy Evropy. Mezi mladými dospělými (15–34 let) užilo podle tohoto výzkumu marihuanu v období posledních 12 měsíců skoro 19 % respondentů. V roce 2002 individuální zkušenost s užitím marihuany potvrdilo 30,5 % patnáctiletých, v roce 2014 jich bylo 23,1 %.

Oproti Evropě se v ČR marihuana užívá nadprůměrně, po celé Evropě nicméně užívání mezi mládeží klesá. Trend se spojuje s tím, že mladí lidé tráví více času sami s mobilem, užívání marihuany nebo alkoholu se ovšem děje především ve skupině.

Přírodovědecká fakulta UK: Pořád holdujeme marihuaně?


Autor: Pexels, podle licence: Public domain

Smartphony prý ovlivňují užívání marihuany

Poznámka autora: Když se kriticky uvádí, jak technologie lidi „odcizují“, stojí za to připomenout např. i tuto druhou stránku věci. Pokles kriminality ve 2. polovině 20. století byl do značné míry spjat s tím, jak lidé stále více vysedávali u televize namísto „společných aktivit“. Další krok v tomto trendu představují právě počítače, počítačové hry, internet a smartphony. Bez ohledu na to, zda považujeme (jako autoři výše uvedeného článku) rekreační užívání marihuany či alkoholu za něco škodlivého, to, že lidé tráví více času sami, snižuje také násilnou kriminalitu, minimálně u mladší věkové kategorie.

Výzkum rakoviny: rychlá cesta nadějného léku

V Biotechnologickém ústavu AV ČR byla objevena nová protirakovinná látka, MitoTam, která cílí na mitochondrie nádorových buněk (především u rakoviny prsu). Objev oslovil českého investora, firmu Smart Brain, což urychlilo průběh laboratorních a preklinických testů vedoucích ke klinickému hodnocení fáze 1. Klinická studie získala povolení Státního ústavu pro kontrolu léčiv a klinické testy probíhají ve Všeobecné fakultní nemocnici Praha. Má jít o výjimečný případ rychlosti, s níž se nově vyvinuté léčivo může dostat do praxe.

Centrum Biocev: Mimořádně rychlá cesta protirakovinné látky z laboratoře ke klinickým testům

CEITEC Masarykova univerzita a německá firma DyNAbind budou spolupracovat na výzkumu a vývoji potenciálních léků zaměřených na lidské 14–3–3 bílkovinné komplexy, které hrají významnou roli v nádorových a neurodegenerativních onemocněních.

Středoevropský technologický institut CEITEC: CEITEC a firma DyNAbind budou hledat látky pro léčbu rakoviny

Poznámka autora: Z tiskové zprávy se zdá být zajímavé, že hlavní částí projektu je už hledání v databázích (knihovnách) DNA.

Sotio (biotechnologická společnost vlastněná skupinou PPF Group) oznámila zařazení prvního pacienta do klinické studie SP015, kombinující DCVAC, aktivní buněčnou imunoterapii, a onkolytický virus ONCOS-102, pro pacienty s karcinomem prostaty. Pacienti budou do studie zařazováni v ČR a ve Velké Británii. Sotio spolupracuje s norskou společností Targovax, která přípravek ONCOS-102 vyvinula.

Sotio: SOTIO zahajuje unikátní studii fáze I/II kombinující DCVAC a onkolytický virus ONCOS-102 firmy Targovax pro pacienty s nádorovým onemocněním prostaty

U pacientek s nádorovým onemocněním vaječníků snížilo podávání přípravku DCVAC/OvCa v klinické studii SOV01 riziko zhoršení nemoci či smrti o téměř 60 %. DCVAC se aplikoval po prvotním chirurgickém zákroku a ukončení chemoterapie.

Sotio: Průběžné výsledky klinických studií SOTIO ukazují pozitivní přínos pro pacienty s nádorovým onemocněním vaječníků a plic

Jaké genotypy papilomavirů jsou nejnebezpečnější

Prakticky všechny nádory děložního čípku jsou způsobeny přetrvávající infekcí lidským papilomavirem (HPV). Až 80 % žen se během svého života s touto infekcí setká, ale většinu infekcí eliminuje jejich imunitní systém. Cytologické vyšetření prováděné během preventivní gynekologické kontroly odhaluje až abnormální buňky vzniklé jako následky této infekce. Test na přítomnost DNA HPV je efektivnější, jak ukazují výsledky průběžné analýzy české studie Libuše.

Vitalia.cz: Předejdeme rakovině? Test ji zjistí mnohem dřív

Náhrada za biopsii?

Vědci z brněnského Ústavu přístrojové techniky AV ČR přišli s novým způsobem přenosu obrazové informace v optických vláknech. Využitelnost objevu vidí autoři především v lékařství, například jako náhradu biopsie. Nově vyvíjená endoskopie může totiž projít tkání, aniž by ji výrazně narušila.

AV ČR: Ohebný a tenčí než vlas, nový typ vlákna přenáší obraz

Implantace lopatky poprvé v ČR

Třiadvacetiletému pacientovi před rokem odstranili kvůli nádoru celou lopatku. Funkce ramenního kloubu pak byla nulová, protože hlavice pažní kosti se neměla o co opřít. Jediným možným způsobem byla náhrada lopatky vč. ramenního kloubu. Při operaci bylo nutné vypreparovat zádový sval a jím překrýt umělou lopatku. Náhrada lopatky byla pro pacienta vyrobena na míru, je z titanu a postříbřená z důvodu minimalizace infekce. Byla vyrobena pomocí 3D tisku.

Vitalia.cz: Ortopedi v Brně poprvé implantovali lopatku včetně ramenního kloubu

FN U sv. Anny v Brně: Svatoanenští ortopedi provedli unikátní implantaci lopatky vč. ramenního kloubu poprvé v ČR

Medicínský 3D tisk v ČR

V ČR, která se díky tomu stala vůbec první zemí ve střední a východní Evropě, kde se 3D tisk od společnosti HP používá v sériové výrobě, se v současnosti nacházejí dva exempláře 3D tiskárny HP Jet Fusion 4200. Jeden z nich přivezla partnerská společnost 3Dees Industries do Ostravy do Moravskoslezského inovačního centra. ING corporation zde tiskárnu používá při vývoji a výrobě zakázkových ortotických a protetických zdravotnických pomůcek. Druhý – předváděcí – exemplář se nachází v pražském Centru 3D tisku 3Dees.

Společnost HP: HP ukázalo své špičkové technologie v oblasti 3D tisku

Pharma Brain studuje mozek

Glutamátergní neurotransmise označuje proces, který kontroluje celou řadu dalších dějů v mozku a podílí se i na řízení jeho normálního vývoje. Jeho poruchy přitom hrají důležitou roli v celé řadě duševních onemocnění, jako jsou např. schizofrenie, afektivní poruchy, neurodegenerativní choroby, epilepsie, ischemické poškození mozku, neurovývojové poruchy, autismus či závislosti. Právě výzkumem této dosud málo probádané problematiky se zabývá projekt Pharma Brain, který řeší konsorcium českých vědeckých pracovišť pod vedením Národního ústavu duševního zdraví. Glutamátergní neurotransmiterový systém představuje jednu z nejslibnějších oblastí pro zacílení nových léčiv.

Národní ústav duševního zdraví: Projekt konsorcia předních českých vědců může přinést zásadní poznatky v léčbě mnoha duševních onemocnění (PDF)

Proti mužské inkontinenci

Centrum urologické péče Thomayerovy nemocnice provedlo šestici unikátních operací, při kterých pacientům implantovalo novinku na poli léčby mužské stresové inkontinence – implantaci svěrače močové trubice Victo od společnosti Promedon. Stresová inkontinence u mužů mnohdy vznikne jako následek operací prostaty, kdy je zasažena i část svěračového mechanismu. Jedinou možností, jak činnost svěrače nahradit, je implantace jeho náhrady. Posledních 30 let se využíval jiný systém, který však v průběhu let ztrácí svou funkčnost, a to bez možnosti zlepšení. Nový přístroj lze průběžně nastavovat (již neinvazivně), aby si svou funkčnost zachovával.

Thomayerova nemocnice: Novinka v léčbě mužské stresové inkontinence

Jak se mění zvyky kuřáků

Zákazem kouření v restauracích se mezi sledovanými účastníky studie zvýšil podíl vykouřených cigaret na ulici a doma ve srovnání s kouřením v zaměstnání nebo v autě, a to zejména u těch kuřáků, kteří si dříve zapalovali cigaretu právě v restauračních zařízeních.

1. LF UK: Změnilo se chování kuřáků tabáku po přijetí tzv. nekuřáckého zákona?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval obor Výživa a stravování na Fakultě potravinářských a
biochemických technologií VŠCHT Praha. Pro server Vitalia.cz sleduje
novinky z akademického světa v oblasti výživy a zdraví, vědecká témata mapuje také coby redaktor webu Sciencemag.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).