Hlavní navigace

Slunce vyrobí dostatek vitaminu D jen mladým lidem

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Slunce vyrobí na nechráněné pokožce dostatečnou dávku vitaminu D i za deset minut, ale záleží na tom, na čí pokožku slunce svítí.

Petr Arenberger, přední český dermatolog, zkoumal na vlastním těle výrobu vitaminu D za pomocí slunce. U moře se poctivě schovával ve stínu, zamezoval tak slunci tvorbu vitaminu D, a pak si nechal hodnoty změřit. Byl na tom hůř, nebo lépe než člověk, který slunci holduje?

Má víc vitaminu D lékař, nebo pacientka?

„V září loňského roku, hned po návratu od moře, jsem si nechal změřit hodnoty vitaminu D v těle a zjistil jsem, že jsem těsně nad normou. To se dalo očekávat, protože jsem na sluníčko příliš nechodil. Ale pak jsem si říkal, kolik asi tak mají vitaminu D lidé, kteří přijedou z Egypta úplně černí?,“ ptá se Petr Arenberger. Náhoda tomu chtěla, že se v téže době vrátila z dovolené u moře jedna z lékařových pacientek, která byla do hněda opálená. Nechal ji tedy, krom jiného, otestovat na obsah vitaminu D. Výsledky lékaře překvapily, pacientka měla vitaminu D ještě méně než lékař. Její hodnoty byly dokonce výrazně pod normu.

Jak je to možné? Pak doktor se slunci vyhýbal a pacientka mu věnovala podstatnou část své dovolené. „Konzultoval jsem tuto skutečnost s výživáři, a ti mi sdělili, že lidé po padesátém roku nemají v kůži tolik prekurzorů pro výrobu vitaminu D, takže se můžeme opalovat sebevíc, ultrafialové záření dostatečné množství tohoto vitaminu nevyrobí,“ konstatuje dermatolog. Ve vyšším věku tedy nespoléhejte na slunce, ale využijte suplementace v podobě stravy nebo vitaminu D v kapkách.

Odborná spolupráce

Prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc., MBA

Český lékař specializující se v oborech dermatologie a venerologie, vysokoškolský pedagog, od roku 2001 přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze a předseda České dermatovenerologické společnosti ČLS J.E. Purkyně. Od ledna 2015 působí ve funkci místopředsedy České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Na dermatovenerologické klinice založil Centrum Zdravé vlasy, které je jedinou takovou poradenskou ambulancí zaměřující se na nemocné vlasy v České republice. Je duchovním otcem české preventivní akce Stan proti melanomu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).