Hlavní navigace

Za sluncem s homeopatií: Jaká pomůže při alergii?

19. 6. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Svědění, zarudnutí až drobné puchýřky. Kůže může na slunce reagovat i jinak než jen zbarvením krásně dohněda. Potíže pomohou zmírnit některé homeopatické léky.

Poslední léta stále více lidí pociťuje na vlastní kůži, jaké to je, když největší lidský orgán svědí, nebo dokonce pálí. Zřejmě za to může zvýšená sluneční aktivita a výrazné oslabení ozonové vrstvy.

S kožními problémy způsobenými slunečními paprsky se setkávají jak malé děti, tak i dospělí, a rozhodně si pro ně nemusíme jezdit k moři. Stačí třeba jeden výlet na kole, kdy se k podráždění pokožky přidává ještě vítr. „Vlivem intenzivnějšího slunečního záření v létě dochází často ke zvýšené citlivosti kůže na sluneční světlo, tzv. fotodermatóze, která může mít různé projevy: kopřivku, zarudnutí, tvorbu puchýřků apod.,“ říká praktická lékařka a homeopatka Eliška Bartlová.

Opatrně při slunění

Potíže většinou nastávají tehdy, kdy se vystavíme vyšší dávce slunečního záření. Například na začátku léta, případně teplého jara, jaké máme letos, nebo v prvních dnech po příjezdu na dovolenou.

Se sluněním by to mělo být podobné jako s otužováním – pozvolna prodlužovat pobyt na slunci, aby si tělo zvyklo. Prevencí číslo jedna je pochopitelně dostatečné mazání ochrannými krémy, a to i v případě, kdy se budete pohybovat převážně ve stínu.

TIP: Na co si dát pozor při opalování? Berme to vážně, říká lékařka

Homeopatika před i na dovolenou

Pokud víte, že jste na UV záření citlivější, Eliška Bartlová doporučuje užít před pobytem na slunci homeopatický lék Hypericum perforatum 15 CH.

S sebou na dovolenou k moři si přibalte ještě další lék: „Na alergické projevy na kůži vyskytující se převážně při pobytu u moře je dobrý homeopatický lék Natrum muriaticum 15 CH, který slouží také jako prevence recidivujících oparů u moře. Dávkování: preventivně 10 granulí 1× týdně před rizikovým obdobím a 5 granulí 1× denně během pobytu na slunci. Pokud chceme lék užívat jako prevenci oparů, je doporučeno dávkování 10 granulí 1×  týdně, 3 týdny před odjezdem k moři,“ doplňuje lékařka. 

Homeopatie při kopřivce

Homeopatických léků můžete při kopřivce užívat více druhů. Dodržujte doporučené dávkování:

  • Poumon histamine 15 CH: dávkování je v akutním stavu 3× denně 5 granulí. Po odeznění příznaků ještě týden užívat 5 granulí denně.
  • Apis mellifica 30 CH: dávkování je 3× denně 5 granulí.
  • Urtica Urens 5 CH: dávkování je v akutním stavu 3× denně 5 granulí, po odeznění příznaků kopřivky zcela vysadit.
  • Dapis gel: po dobu potíží můžete pokožku zklidnit chladivým přírodním gelem.

Když už kůže svědí…

Pokud se kožní onemocnění objeví, je vhodné např. homeopatikum Apis mellifica 15 CH, které pomáhá, pokud nás trápí drobná, svědivá vyrážka s růžovým otokem. Zlepšení nastává ochlazením postižených míst. „Na zarudlejší plochy uvolňující teplo je vhodný lék Belladonna 15 CH v dávkování 5 granulí každých 15 minut do úlevy. Oba zmíněné léky lze i střídat. Při výsevu sluneční kopřivky u moře, která má závažnější charakter, se užívá Muriaticum acidum 15 CH a Belladonna 15 CH, oba léky se střídají po pěti granulích 2–3× denně,“ doplňuje lékařka.

Kopřivka patří mezi dvacet nejčastějších kožních chorob. Je pro ni charakteristický výsev svědivých prchavých pupenů. Sice se rychle hojí, ale na jejich místě vznikají nové.

Při kopřivce je nutné vyřadit z jídelníčku dráždivé potraviny. Patří sem zejména mořské ryby, vepřové maso, korýši, některé sýry a uzeniny, špenát, rajčata, z ovoce hlavně banány, grepy, ananas, avokádo, jahody. Dále kakao a čokoláda, obecně pak potraviny s vysokým obsahem barviv a konzervačních látek.

Dále je vhodné vyhýbat se přehřátí, příliš intenzivní fyzické aktivitě i pobytu v horkém prostředí. Mezi další opatření pak patří oblékání volného oděvu z přírodních materiálů a psychický klid. Více v článku Kopřivka je vlastně alergická reakce. Co s ní? 

Odborná spolupráce:

MUDr. Eliška Bartlová

Homeopatii se věnuje od roku 1992. Je autorkou publikací pro odbornou veřejnost i nezdravotníky. Provozuje ordinaci v Brně zaměřenou na klinickou homeopatii pro děti a dospělé.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).