Hlavní navigace

Sluchátka v uších chodců jsou nebezpečná

18. 1. 2012

Sdílet

 Autor: Copyright © 123RF Stock Photos
Počet nehod chodců, kteří poslouchali hudbu ze sluchátek, výrazně vzrostl. Oběti jsou většinou velmi mladé.

Počet vážných nehod lidí, kteří za chůze poslouchají hudbu ze sluchátek, se za posledních šest let ztrojnásobil. Vyplývá to z výsledků nové americké studie uveřejněné ve specializovaném časopise Injury Prevention. Obětí nehod byla většinou mládež nebo mladí dospělí. 

Chodcům, kteří se stali obětí nehody a měli v tom okamžiku nasazená sluchátka, bylo průměrně 21 let. U více než čtvrtiny těchto nehod byl podle svědků použit klakson nebo jiný druh zvukového varování, který mohl zabránit zranění chodce.

Většina neštěstí se odehrála ve městech, pouze jeden případ z deseti připadá na oblast venkova. Studie, o které informovala agentura AFP a následně ČTK, probíhala od ledna 2004 do června 2011.

Člověk se sluchátky nejen neslyší, ale taky nevnímá 

Podle autorů studie bylo většinou důvodem nehody odvedení pozornosti člověka kvůli hudbě ze sluchátek. Zároveň připomněli, že hudba zaměstnává sluchové receptory a redukuje tak vizuální pozornost.


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Oběťmi nehod kvůli sluchátkům na uších jsou hlavně mladí lidé

Sluchátka na uších ovlivňují chování lidí v dopravním provozu a představují tak pro ně zvýšené nebezpečí.

„Chodce ovlivňují sluchátka na uších dvěma možnými způsoby,“ uvedl pro Český rozhlas odborník na dopravní problematiku Robert Šťastný. „Za prvé tím, že nebudou vnímat zvukové efekty silničního provozu. A nemyslím tím jen houkající sanitku, která jede mnohem rychleji, ale vůbec většinou člověk se orientuje podle hluku aut a jestli se něco přibližuje nebo nepřibližuje nebo jestli někdo na ně troubí a tak dál,“ vysvětluje.

Druhý problém je podle něj ještě závažnější – poslouchání hudby totiž způsobuje, že lidé přestávají vnímat okolní svět.

„Nebezpečí používání sluchátek u řidičů je dobře dokumentováno,“ upozorňuje americká studie. „Obecně se ale ví málo o spojitosti nošení sluchátek a nehodách chodců.“

Čtěte také: Jaká pojištění na horách ochrání vaše zdraví i peněženku?

Vážná nehoda, na níž mají podíl i sluchátka na uších chodce se stala například před pár dny v Chomutově. Studentka, která poslouchala hudbu ze sluchátek, vstoupila na přechod, aniž by se rozhlédla, takže neviděla ani neslyšela, že jedno auto jí dalo přednost a další ve stejném směru jelo dál.

Sluchátka na uších vedou podle odborníků ke snížené pozornosti, která by mohla případně nehodě zabránit. Přesné statistiky, ke kolika nehodám došlo kvůli tomu, že někdo z účastníků měl v uších sluchátka, u nás zatím neexistují. „Ve statistikách nanejvýš figuruje kolonka typu „nedostatečná pozornost při sledování provozu“, ale všechny případy v této kategorii není možné připsat na vrub sluchátkům,“ napsali jsme v článku k tomuto tématu zhruba před rokem:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).