Hlavní navigace

Slavíte Vánoce? Pácháte trestný čin!

29. 11. 2010

Sdílet

Čtete dopisy Ježíškovi? Porušujete listovní tajemství. Kupujete živého kapra? Týráte zvířata. Pálíte svíčky? To máme obecné ohrožení… Jaké paragrafy porušujeme oslavou Vánoc?

Patříte k těm, kdo si namlouvají, že Vánoce jsou svátky klidu a míru? Ale kdeže: nebezpečná trestná činnost je to! Kdybychom trvali na dodržování zákona, zařadil by se nejeden tradic dbalý občan po bok ostatních obětí Vánoc, jedliček, smrčků či kaprů. Skončil by totiž v base. 

Kapr: zabití, 15 let nepodmíněně

Začněme rovnou tím nejhorším: kaprem. Vzhledem k tomu, že má duši, a jde tudíž o organismus blízký tomu lidskému, není jeho poponášení v síťovce, ráchání ve vaně a následné zabití pouhým týráním zvířat, ale šikovný právník by na vás ušil normální zabití. A za to je sazba až patnáct let natvrdo. Pokud to uděláte zvlášť trýznivým způsobem – rozumějte, jste-li tak nešikovní, že ho musíte bacit nadvakrát, a přihlédl-li by soudce k tomu, že to jistě není váš první kapr v životě, tudíž šlo o zabíjení opakované, vyfasujete snadno doživotí.

K tématu: Kapří tipy a triky

Máte nepřejícího souseda, co po vás jde? Tak raději zapomeňte na některé tradiční zvyky. Třeba na prskavky. Nebo lití olova. A pochopitelně na svíčičky. To vše je v houštině paragrafů nebezpečná činnost, která může způsobit ublížení na zdraví. A je za to až rok natvrdo. Nehledě na to, že když se prskavka či svíčka vymkne z rukou, jde o obecné ohrožení. A až trojnásobný trest.

Podle právníka Narcise Tomáška je další úskalí ve vaječném koňaku. „To je nedovolená výroba lihu a tím pádem až rok natvrdo,“ říká.

Dál jsou tu pochopitelně děti. Zaprvé: zavřít je do obýváku s tím, že až zazvoní zvonec, přijde Ježíšek, jsou hned dva trestné činy. Týrání svěřené osoby (tři roky za mřížemi) a úmyslné znepokojení části obyvatelstva šířením poplašné zprávy – příchod Ježíška. Protože ten přece neexistuje, tak co to těm dětem tlučete do hlav?

Mimochodem: stejně se to má s tím postěním a zlatým prasátkem na zdi, protože kdo ho kdy viděl, že? A pokud budete dětem zakazovat cukroví před večeří, pod pohrůžkou „dostaneš na zadek“, je to pochopitelně vydírání. A za to si můžete jít sednout až na čtyři roky.

Muži patří za mříže…

Nemůžeme opominout to, že ženy v období před Vánoci a o Vánocích doslova otročí svým rodinám. Pánové tvorstva chtějí mít uvařeno, uklizeno a napečeno a kdy to má moderní-pracující-žena-matka stihnout než hluboko po pracovních hodinách solidních firem, tj. někdy nad ránem nebo o víkendech. Což ovšem znamená těžkou újmu na zdraví díky nocím beze spánku a týdnům bez odpočinku. A na to jsou pochopitelně taky paragrafy.


Autor: Isifa.cz

Jen jestli ji někdo nutí…

„Hned dva. Zaprvé se to dá kvalifikovat jako vydírání, tedy paragraf 175. Ten říká, že kdo jiného násilím, pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou těžké újmy nutí, aby něco konal, opominul nebo trpěl, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až čtyři léta,“ říká právník Ondřej Šťastný.

A pozor: odnětím svobody až na osm let bude pachatel potrestán, spáchá-li tento trestný čin jako člen organizované skupiny. Takže milé ženy, stačí, aby se k vašemu muži na gauči, volajícím po čerstvě upečeném cukroví, přidal ještě tchán s popichováním, že ještě nejsou umytá okna, a mohou jít oba bručet na pěknou řádku let.

Stejně tak, když tento trestný čin spáchají se zbraní v ruce. A šikovná právnička by zcela jistě doložila soudu, že ovladač televize zbraň je. A že přenosy české fotbalové ligy jsou těžkou újmou na psychickém zdraví.

„Na vánoční gruntování by se dal napasovat i útisk, což je paragraf 177. A ten říká, že kdo jiného nutí, zneužívaje jeho tísně nebo závislosti, aby něco konal, opominul nebo trpěl, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok,“ říká Šťastný.

To je logické: řada žen je závislá na financích muže, tady jsou zejména ve výhodě ženy na mateřské, které by útisk dokazovaly zjevně snadno.

Ba co víc: odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán, způsobí-li tímto trestným činem uvedeným značnou škodu, nebo spáchá-li takový čin v úmyslu získat pro sebe nebo pro jiného značný prospěch. Co jiného je vánoční cukroví, než značný prospěch pro muže? A z toho všeho vyplývající vánoční čtyři kila navíc pro ženy jsou pochopitelně ta značná škoda, protože to obvykle znamená přehodnotit šatník a investovat do nových kalhot a sukní.

…ovšem ženy taky!

Ondřej Štastný se však potutelně usmívá s tím, že ani ženy by nevyvázly tak lehce. Vždyť který rozumný chlap by chtěl trávit večer se svou matkou, tchyní, manželkou a kupou křičících fakanů?! Každý rozumně uvažující muž by na Štědrý den nejraději zdrhal a zdrhal z tepla domova a zastavil se až v dobře vyhřáté restauraci. Jenže nemůže. Ostře nabitý pohled jeho ženy jej doma zadrží. A to se dá kvalifikovat jakožto omezování osobní svobody.

„Paragraf 171 říká jasně: kdo jinému bez oprávnění brání užívat osobní svobody, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta,“ říká Ondřej Šťastný. A pozor: i tady platí, že spáchá-li takový trestný čin manželka coby členka organizované skupiny, tedy v kooperaci s vlastní matkou a tchyní, hrozí jim všem až osm let natvrdo.

A to zcela opomíjíme takové nedůležité trestné činy s malou sazbou jako porušení listovního tajemství, nenecháte-li na pokoji dopisy dětí Ježíškovi, které vám rozhodně nikdo neadresoval.

Nebo úmyslné způsobení újmy na zdraví v případě, čekáte-li pod stromečkem jaguára, případně brilianty, a dostanete bačkory či apartní chňapku do kuchyně v barvě linky.

Ještě pořád chcete slavit Vánoce?

Máte rádi Vánoce?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).