Hlavní navigace

Slaný raut na svatbě: Obejdete se i bez chlebíčků

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Svatební raut je jednou z nejdražších položek na svatebním účtu. Co host, to pět set, ale i tři tisíce korun. Co všechno vám na stole nesmí chybět a nač si dát při objednávání pozor?

Slaný svatební raut je jeden z vůbec nejdůležitějších bodů celého svatebního pohoštění. Je třeba vědět, kolik jídla objednat, kdy ho podávat a proč následovat trendy a někdy klidně zapomenout na chlebíčky. Slané pohoštění na svatebním rautu jsme konzultovali se svatebními koordinátorkami i cateringovou společností, které ročně připraví desítky svateb, a tak mají naprostý přehled o tom, co mají svatebčané nejraději a co vám na rautu bude lákat leda mouchy.

Trendy něco stojí

Když jsou jména sjednocena a jedinečné okamžiky zvěčněny, obvykle se svatebčané přesouvají na oběd a k následnému rautu do předem vybrané restaurace či hotelu. Případně na vlastní zahradu. Poslední dva roky je také velmi atraktivní pořádat raut v pronajaté stodole nebo na statcích. Jde o styl lučních, lesních tzv. boho svateb. „Takové svatby mají působit stylově, designově, ale zároveň prostě a pohodově. Všude jsou dřevěné stolky, lavice, dřevěné špalky, program je psán na dřevěné paletě. Květinovou výzdobu tvoří jednoduché luční kvítí… Když se na takovou svatbu podíváte, tak byste řekli, že takovou svatbu chcete, že vás vyjde levněji, než svatba v restauraci nebo hotelu, ale to je velký omyl. V těchto prostorách totiž obvykle není dostatečný mobiliář, chybí stoly a židle. Všechno se tedy musí dovážet. Není zde žádný přístřešek, není tu restaurace, ani pořádné zázemí pro catering. Chybí voda a mnohdy i elektřina, takže je třeba zajistit agregát. Na rozdíl od restaurace musíte za pronájem zaplatit. Taková svatba je velmi náročná, a to nejen finančně,“ varuje Lucie Holá ze Svatební agentury Lucie Holá.

Za nejrozumnější, pokud alespoň trochu hledíte na finance, lze tedy považovat pořádání svatby, zejména pak svatebního rautu, v prostorách oblíbené restaurace či hotelu, kde můžete i přespat, případně na vlastním pozemku.

Výběr místa pro svatební raut

  • restaurace – výhoda zázemí, kuchyně
  • hotel – výhoda zázemí, kuchyně, možnost přespání
  • zámek, stodola, statek – výhoda: atraktivita prostředí, nevýhoda: obvykle žádné zázemí, elektřina, voda, žádný mobiliář
  • vlastní pozemek – možnost výběru cateringu, využití vlastních jídel, bez poplatku za pronájem

Catering v restauraci? Nelze

Zatímco vlastní pití vám v restauraci dovolí, vlastní jídlo musíte oželet. „Pokud jste v hotelu nebo v restauraci, kde se běžně vaří, nepočítejte s tím, že vám dovolí jídlo z cateringu,“ uvádí Veronika Polehlová, svatební koordinátorka z AV Your day.

S tím souhlasí i Lucie Holá, která k tomu dodává: „Pokud by to restauratér přece jen dovolil, tak by vám napočítali ‚korkovné‘ stejně tak vysoké, jako kdyby jídlo vařili přímo v restauraci, určitě by se vám to nevyplatilo.“ Catering do vlastních prostor si ale samozřejmě objednat můžete.

Čím později svatba začne, tím lépe

Pokud začne svatba už kolem poledne a s rautem počítáte až na večer, může mezi jídly vzniknout dlouhá proluka. Proto je vhodné rozdělit raut na dvě části.

1. část rautu

„Na českých svatbách se jídlo obvykle servíruje po třech hodinách od podání oběda, svatebčané preferují menší porce jídla, raději uzobávají. Skvělé jsou například švestky obalené ve slanině, oblíbené jsou sýrové mísy doplněné ovocem, uzeninové mísy, mini řízečky i mini rolády,“ doporučuje oblíbené pokrmy Veronika Polehlová. Svatebčany potěší i bramboráčky, grilovaná zelenina nebo kuřecí paličky. Snad žádná svatba se neobejde bez grilování různých druhů naložených mas.

Jestli vám ve výčtu chybí chlebíčky, vězte, že na některých svatebních rautech se s nimi vůbec nemusíte setkat. „Zpravidla se hostům nenabízejí. Občerstvení tohoto druhu se svatebních hostů podává spíše před obřadem,“ říká koordinátorka Veronika Polehlová. Nicméně na některých svatebních rautech zas tak velkou výjimkou nejsou: Finger food jsou sice dobré, ale stojí od třiceti do padesáti korun a moc se jich nenajíte. Pokud chcete, aby se lidé trochu najedli, tak objednáte chlebíčky. V Česku jsou stále velmi oblíbené,“ říká event manager Adam Spiegl z cateringové společnosti Bohemia Party Servis.

Neoblíbenější položky na rautu

  • sýrová a salámová mísa, kanapky (finger food), švestky obalené ve slanině, mini řízečky, bramboráčky, grilovaná zelenina, ovoce, saláty, žebra, kuřecí paličky, guláš, pečená kýta, grilování různých druhů mas
  • pečivo, kyselé okurky, nakládané cibulky, utopenci, pikantní pomazánky

2. část rautu

Ve druhé fázi rautu, což je kolem desáté hodiny až půlnoci, přichází na řadu něco mastného, obvykle pečené sele. Jeho velikost se předem špatně určuje, proto je obvyklé, že se vezme jedno střední sele, k němu pak dvě šunky od kosti a mini řízečky.

Ať už si ale na raut vyberete jakékoliv jídlo, počítejte s pravidly, která pro ně platí. „Podle hygienických pravidel se musí po třech hodinách raut sklidit, a to i když je na stolech ještě hodně jídla. Personál vás o tomto kroku nemusí informovat. Děje se tak hlavně v lepších restauracích. I s tím je třeba počítat a podle toho volit množství jídla,“ upozorňuje pražská svatební koordinátorka Lucie Holá.

Chtějte znát váhu dodávaného rautu

Restaurace či hotely, které pořádají svatby, už mají obvykle předpřipravenou nabídku svatebního menu v různých cenových hladinách pro jednu osobu. „Obvykle vidíte soupis jídla, které je v rámci rautu nabízeno, ale prakticky nikdy nevidíte uvedenou gramáž. Vy tak vůbec nevíte, kolik gramů jídla je určeno na jednu osobu a jestli vám toto množství bude stačit. Doporučuji tedy vyžádat si gramáže rautu. Možná se v restauracích budou zdráhat, ale vám to pomůže při výpočtu počtu porcí, které bude třeba objednat,“ radí Lucie Holá.

Určitě si tedy neobjednávejte sto kanapek, padesát chlebíčků a tři obložené mísy. Mohli byste být množstvím zklamáni. Pro představu, podle našich informací se na svatbách počítá obvykle se zhruba dvě stě gramy studeného a sto osmdesáti gramy teplého občerstvení na osobu. K tomu sto gramů zeleninového salátu a stejné množství ovoce. Nicméně každou položku lze nahradit, modifikovat či zcela vynechat. Záleží ale, jak dlouhý či kolikafázový raut budete pořádat. A nelze zcela pominout ani fakt, že pokud je svatba v horkém počasí, hosté více pijí a méně jedí.

Jeden člověk sní na svatebním rautu průměrně:

  • 200 g studeného občerstvení
  • 180 g teplého občerstvení
  • 100 g zeleninového salátu
  • 100 g ovoce

Kolik stojí raut?

Je velmi těžké určit cenu za konkrétní raut, záleží místě, na počtu lidí, množství občerstvení, kvalitě surovin i délce rautu. Počítejte však s tím, že raut a jídlo obecně se bude řadit k těm nejvyšším položkám na svatební účtu. „Bez banketu a pití se cena rautu může pohybovat od pěti set do tří tisíc korun na hlavu,“ odhaduje Adam Spiegl z cateringové společnosti Bohemia Party Servis. Skromnější odhad má Lucie Holá: „Na hezký raut v lepším svatebním místě vám bude stačit průměrně šest set, osm set korun pro jednu osobu.“

Výhodou rautu, na rozdíl od konečné ceny za nápoje, je skutečnost, že přesně předem víte, kolik za něj zaplatíte. Nevýhodou je, že není možné doobjednat jídlo na místě. To, co si objednáte, to budete mít, když dojde, máte většinou smůlu. Když je ho moc, bude znehodnoceno.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).