Hlavní navigace

Sladké pečení se zeleninou příjemně překvapí. Využijete červenou řepu, cuketu, mrkev či dýně

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Zelenina nepatří jen do polévky nebo vegetariánských jídel. Oblíbená je i ve sladkých moučnících, kterými se můžete blýsknout na oslavě nebo při nedělní kávě. Zkuste nadbytek cuket nebo mrkve využít do dezertu. Přidáváme několik tipů a osvědčených receptů.

Léto je období radosti ze sklizně, ale také čištění, odpeckovávání, loupání, mytí sklenic a finálně zavařování či mražení. Ale i zelenina se skvěle hodí také do zákusků, bábovek nebo dortů. A věřte nebo ne, nikdo to nepozná.

Radili jsme se s odborníky, jak na zpracování cukety, červené řepy či mrkve, a to na sladko.

Co se dozvíte v článku
  1. Cukety do koláče i perníku
  2. Červená řepa je skvělá do moučníků
  3. Mrkev si rozumí s ořechy
  4. I další zeleninu využijeme na sladko

Cukety do koláče i perníku

Konec srpna těmto zeleným nebo žlutým štíhlým kráskám svědčí. Hodí se pokapané olejem na gril, vydlabané a naplněné masovou směsí k zapečení v troubě, nastrouhané do karbanátků nebo do lasagní místo masa. Uchovat je lze jako součást čalamády, v nálevu na okurky anebo z nich připravíte cuketové zelí.

Pro svojí neutrální chuť se ale hodí i na sladké pečení, a to dokonce i v kombinaci s další zeleninou. „U nás v hotelu je oblíbený tzv. ‚courgette cake‘, což je mrkvový koláč s cuketou, anebo třeba brownie s cuketou,“ říká Tomáš Kunovský, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

U nás doma si zase rádi pochutnáváme na cuketovém perníku, kdy do těsta na jemném struhadle přistrouháme jednu dvě cukety, a když mám hrušky, dám je před pečením na perník. Zkuste, tohle by mohl být nejlepší perník vašeho života.

Hodně šťavnatá je americká cuketová buchta. Jde vlastně o takovou hutnou cuketovou bábovku obohacenou o hrnek kokosu, vlašských ořechů a podmáslí. Tučné přísady s lehkou cuketou pěkně ladí, a když pak moučník potřete vyšlehaným mascarpone se šlehačkou, nikdo by nehádal, že jste do základu použili cuketu. Podobně lahodná je i olejová bábovka s cuketou, na níž nabízíme rychlý recept.

Recept: Cuketová bábovka


Autor: Kamprobio

Suroviny (ideálně v bio kvalitě):

  • 200 g nastrouhané cukety
  • 200 g mouky
  • 200 g třtinového cukru
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 3 ks vajec
  • 1,5–2 dcl mléka
  • 6 lžic rostlinného oleje

Cuketu zbavte vnitřku s jádry a najemno nastrouhejte. Smíchejte všechny sypké suroviny, poté přidejte žloutky z vajec, mléko a olej. Vše promíchejte. Z bílku ušlehejte sníh a pomalými pohyby ho vmíchávejte do směsi. Díky němu bude bábovka nadýchaná.

Pečte při 160 stupních asi 45 minut.

Cuketové tipy pro sladké pečení

Cuketa obsahuje velké množství vody, a tak jsou moučníky s ní jemné a vláčné. Má však jednu nevýhodu, a sice, že před jejím využitím do těsta ji musíte zbavit semen. V moučníku by byla příliš zřetelná a narušila by celkový dojem ze zákusku.

Cuketu můžete po nastrouhání, vypocení (po lehkém posypání solí) a vymačkání přebytečné tekutiny použít i místo jablek do koláče nebo do štrúdlu. Stačí přidat cukr a skořici. Nejlepších výsledků lze dosáhnout kombinací jablek a cukety.

Červená řepa je skvělá do moučníků

Červená řepa se dnes běžně využívá například coby součást hummusu, pomazánek, placek do burgerů nebo carpaccia. „Patří k nejzdravějším druhům zeleniny používaným v kuchyni. A zdaleka nemusí sloužit jen pro tu ‚slanou‘,“ říká Tomáš Kunovský.

Navzdory své zemité chuti si vybojovala místo i v moderní sladké gastronomii, kdy si potykala s čokoládou a tvoří spolu nerozlučnou dvojku. V amerických brownies s kakaem a hrstmi ořechů nebo v čokoládovém dortu (božský je ten od Alberta). Milovat ale budete ale i kefírové muffiny od bloggerky Kitchenette, která jejich povrch ozdobila vyšlehaným krémovým sýrem.

Ať už vyberete jakýkoliv moučník s řepou, bude vláčný, jemný, tmavý a bez řepné pachuti. Zkuste třeba čokoládový moučník, který si šéfkuchař Tomáš Kunovský přivezl ze Skotska, kde patnáct let působil.

Recept: Čokoládový moučník s červenou řepou


Autor: Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích

Suroviny:

  • 250 g uvařené červené řepy
  • 200 g tmavé čokolády (70%)
  • 200 g másla
  • 5 vajec
  • 190 g hnědého cukru
  • 135 g hladké mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • 10 g kypřicího prášku do pečiva
  • 5 lžic uvařené silnější kávy
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
  • na ozdobení dle chuti

Červenou řepu mixujeme, až vznikne hladké pyré. Čokoládu rozpustíme s máslem. Nejvhodnější je postup, kdy obě suroviny vložíme do mísy, kterou umístíme nad hrnec s probublávající horkou vodou, a necháme je povolit pouze působením horké páry. Takto si zajistíme, že se suroviny rozpustí pozvolna a nepřipálí se. Další možností je použít mlékovar.

Vajíčka ušleháme s cukrem do pěny. Tuto vaječnou pěnu pak přidáme do rozpuštěné
čokolády s máslem a zlehka promícháme. Mouku smícháme s kakaem a práškem do pečiva, přidáme k čokoládovému základu. Opět promícháme. Přilijeme šálek vychladlé silnější kávy a pyré z řepy.

Nyní těsto zpracujeme, až je hladké. Formu (může být tradiční kulatá nebo ve tvaru obdélníku) vymažeme změklým máslem a vysypeme hrubou moukou. Pak do ní těsto opatrně nalijeme.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 30 minut. Poté zkontrolujeme, formu otočíme o 180 stupňů a pečeme ještě dalších 10 minut. Po vychladnutí zdobíme, na moučníku vypadají hezky drcené oříšky, mandle, čokoládový krém či kandovaná řepa (uvařená v cukrovém rozvaru).

Tipy pro pečení s červenou řepou

Červenou řepu musíme vždy před použitím uvařit, nebo ještě lépe upéct v troubě zabalenou v alobalu, a oloupat.

Chcete-li ji v těstě zamaskovat, použijte na strouhání jemné struhadlo nebo mixér, v opačném případě si ušetřete práci a volte hrubou stranu struhadla.

Mrkev si rozumí s ořechy

Dušená mrkvička s bramborem, to byl vrchol bezmasé gastronomie osmdesátých let. Dnes už ale umíme mrkev zapojit v teplé kuchyni výrazně více. A to je dobře, protože mrkev je nejlépe stravitelná tepelně upravená, nikoli syrová, jak se často konzumuje, třeba v salátu s jablkem.

V posledních letech se proslavila jako hlavní součást mrkvového dortu s vlašskými ořechy, v mrkváncích – lineckých šátečcích s mrkví plněných povidly, září ale i ve vaflích s pomerančem a mrkví v těstě. „Za výborný dezert považuju i indickou ‚carrot halwu‘, pomalu dušenou mrkev s kardamomem a mlékem,“ přidává svůj „světový“ tip šéfkuchař.

My pro vás máme recept na mrkvový dort se třtinovým cukrem, medem a smetanovým sýrem s javorovým sirupem.

Tradiční mrkvový dort


Autor: Kamprobio

Suroviny:

  • 4 ks vajec
  • 2 hrnky třtinového cukru
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžičky javorového sirupu
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 8 ks mrkve
  • 1 a 1/4 hrnku rostlinného oleje
  • 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů

Na krém:

  • 500 g čerstvého smetanového sýru
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička bio javorového sirupu
  • šťáva z 1 citronu

Troubu si předehřejte na 175 stupňů. Do jedné mísy přidejte postupně vejce, cukr, med a javorový sirup. Vše dobře promíchejte. Ve druhé míse smíchejte všechny suché přísady, které posléze postupně přidávejte k první směsi. Až se ingredience propojí, přidejte olej, nastrouhanou mrkev a také ořechy. Hotové těsto vložte do vymazané formy. Pečte asi jednu hodinu.

Mezitím si připravte krém. Smetanový sýr a všechny další přísady přidávejte postupně do mísy a vše dobře promíchejte, dokud nevznikne hebký krém.

Jakmile dort dopečete, nechte ho vychladnout, poté jej podélně rozkrojte. Jednu část potřete krémem a přiklopte druhým dílem. Krém doporučujeme přidat i na vrch dortu, a pokud vám ještě trocha zůstane, můžete jím ozdobit i boky a přidat ořechy.

Tip pro sladké pečení s mrkví

Mrkev nastrouhaná a podušená s máslem, cukrem a fenyklem vás mile překvapí jako náplň do buchet.

Zkusit ji takto upravenou můžete i místo makové náplně do kynutých šneků.

I další zeleninu využijeme na sladko

Do sladkých těst se hodí například také špenát. Zelený korpus v kombinaci s bílým krémem a třeba malinami upoutá pozornost a chuťově vůbec neruší.

„Další zeleninou, která se dá použít při pečení sladkých pokrmů, jsou brambory, batáty, kapusta se zeleným jablkem nebo celer v kombinaci s vanilkou. Na podzim je pak vhodné využít čerstvé dýně,“ přidává další tipy Tomáš Kunovský.

Existují ale druhy zeleniny, kterým by se ve sladkých pokrmech vyhnul. „Jde o cibuli a česnek. Nepoužíval bych je pro jejich palčivost, ostrost a zkrátka příliš výraznou chuť, ačkoliv věřím, že i tady by se našly nějaké recepty. Praktickému využití zeleniny v přípravě sladkých pokrmů nic nebrání, musí se jen zkoušet a experimentovat s chutěmi,“ dodává odborník.

Zelenina, ať už maskovaná, nebo přiznaná, je to nejlepší, co můžete do sladké tečky (nejen) nedělního oběda přidat. Buchtu obohatíte o vlákninu i nějaký ten vitamín, a pokud použijete celozrnnou mouku, bude se skvěle vyjímat i u větších dětí jako školní svačina, jejichž čas se pomalu blíží.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.