Hlavní navigace

Skřípání zubů vyjde draho, někdy končí až u psychiatra

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Skřípání zubů je horší pro osamělé. Proč? Pokud trpí noční formou, nikdo je na problém neupozorní a tzv. bruxismus začnou řešit pozdě. Často, až když jim skřípání zničí zuby.

Skřípání zubů, odborně označované jako bruxismus, postihuje všechny věkové kategorie včetně dětí. Častější výskyt je patrný u lidí, kteří jsou právě napadeni nějakým infekčním či virovým onemocněním. Skřípání není závislé ani na pohlaví, ženy i muži skřípou zuby stejně. „Pacientů s tím to onemocněním je velká řada a jejich počty narůstají,“ uvádí Jan ŠpillerDentálního centra Podkovka.

Bruxismus

Skřípání, případně cvakání zubů, rytmické stahy žvýkacích svalů. Obvykle se objevuje ve spánku.

Příčiny bruxismu nejsou přesně známy. Předpokládá se ale, že hlavními spouštěči jsou stres, úzkost, hněv, potlačované frustrace apod., případně celkové psychické vypětí, dále pak alkohol nebo špatný spánek, ale také nekvalitní zubní náhrada, výplň, korunka, můstek atp.

Na bruxismus upozorní ranní bolest a křeče v čelisti

V zásadě rozlišujeme dva typy bruxismu, a to denní a noční. Závažnější důsledky má přitom skřípání zubů ve spánku, protože o něm nemusíme ani vědět, a tudíž problém začneme řešit pozdě. Kdo však nespí sám, je na tento problém zpravidla upozorněn jinou osobou, stejně jako Jana K.: „Bruxismem jsem začala trpět, když jsem nosila rovnátka. V tom období mě v noci partner často budil, že hrůzostrašně skřípu zuby. Po sundání rovnátek problém postupně odezněl. Nevím, asi mi rovnátka nějak v ústech vadila.“


Autor: Isifa.cz

Denní skřípání má alespoň tu výhodu, že si ho dotyčný může uvědomit

Po ránu poznáte příznaky bruxismu například tak, že vás bolí čelist či hlava, vaše zuby jsou citlivé na chladné nebo horké, můžete trpět závratěmi a dalšími doprovodnými příznaky.

Oproti tomu denní skřípání má velkou výhodu v tom, že projevy můžete korigovat. Mnoho lidí nevědomky zatíná zuby při sportovních aktivitách, při koncentraci na nějaký důležitý úkol, při tělesné aktivitě, stresu apod. V těchto případech si stačí jen problém uvědomit a snažit se proti tomu něco dělat.

Zničené zuby jako důsledek skřípání zubů

Kromě bolestí zubů, bolesti čelistí či hlavy a zánětu čelistí je důsledkem bruxismu i poškození jednotlivých plošek zubů. Chronické skřípání zubů jistojistě poškodí váš chrup. Začíná to drobnými trhlinkami na zubech a zubních výplních, které se postupně zvětšují. Zuby se obrušují a mohou se i zlomit.

„Terminální fáze bruxismu jsou již jen kořeny zubů těsně v úrovni dásně, kdy pacient již v podstatě nemůže kousat a potravu jen drtí svou dásní. Jedná se pak již de facto o bezzubého pacienta. Dát do pořádku takovýto stav vyžaduje spoustu práce a nemalé finanční částky,“ konstatuje Jan Špiller.

V rámci estetické nápravy je možná dostavba obroušených zubů z kompozitního či keramického materiálu nebo jejich okorunkování. Avšak ani toto nemusí být definitivní řešení – jednak to samo o sobě bruxismus neodstraní a jednak není vyloučeno opětovné poškození.

Rozšířené jsou hlavně chrániče na zuby

Prvním krokem k nápravě je zjištění příčin bruxismu. Mnohdy se jedná o problémy řešitelné – například léčba virózy, úprava spánkového režimu, metody ke zklidnění psychiky, relaxační cvičení. V krajním případě se může naordinovat i medikace pro svalové uvolnění. Někdy je nutné i psychiatrické vyšetření a popřípadě úprava léky.

Snad nejvíce používanou pomůckou v boji proti skřípání zubů jsou speciální plastové dlahy, určené k nasazování na noc. Jejich funkcí je chránit zuby před obrušováním, ale samozřejmě neřeší příčinu skřípání zubů. Necháte si je udělat na míru přesně podle otisku zubů. Podobnou plastovou dlahu nosí i sportovci (například boxeři nebo hokejisté), anebo se používá při domácím bělení zubů. Počítejte s cenou v řádu několik stovek korun až jednoho tisíce.

Ve specializovaných prodejnách lze rovněž sehnat už prefabrikovanou dlahu, kterou si doma natvarujete pomocí teplé vody. Ta však nemusí být tak přesná a pohodlná, jako v případě dlahy z laboratoře.

Co dělat proti skřípání zubů

  • vyhýbat se potravinám a nápojům s kofeinem (např. káva, kolové nápoje, čokoláda)
  • nepít alkohol
  • nežvýkat žvýkačky, pozor na „žvýkání“ tužek, per ap. (žvýkací svaly by si neměly zvykat na zatínání, zvyšuje se tak pravděpodobnost skřípání zubů)
  • v případě denního bruxismu dávat špičku jazyka mezi zuby (žvýkací svaly se tak učí relaxovat)
  • před spaním přikládat nahřátý obklad na tvář před ušní lalůček (pomůže uvolnit svalstvo)

Co se skřípáním zubů u dětí?

Bruxismus se objevuje i u dětí, a to zejména když jsou nemocné, něco je bolí nebo jsou ve velkém vypětí. Dětský bruxismus však většinou bez následků vymizí, když odezní jeho příčina.

Zmíněné noční mezizubní dlahy, které se osvědčují u dospělých, ale pro děti, zejména ty mladší, nejsou vhodné.

Vliv na bruxismus u dětí má stejně jako u dospělých i kvalita spánku. Rodiče by proto měli dbát na to, aby dítě chodilo spát pravidelně ve stejnou dobu, zhruba dvě hodiny před usnutím by mělo být v klidu, vyhnout se televizi i počítači. Ke klidnějšímu spánku pomůže také, když děti před spaním nejedí sladkosti nebo nepijí limonády apod. S kvalitním spánkem by potíže se skřípáním zubů měly odeznít. Při déletrvajících problémech by se rodiče měli raději svěřit pediatrovi či zubaři.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).