Hlavní navigace

Skořice v Kauflandu byla falšovaná. Už dvakrát

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Potravina, která v obchodě stojí skoro nejméně ze všech položek na nákupním seznamu, a přesto byla falšovaná. Skořice. Jak složité je zjistit příměsi ve skořici a proč takový proces trvá tři čtvrtě roku?

Už loni Státní zemědělská a potravinářská inspekce začala s testováním skořice privátní značky Kaufland. Trvalo celých devět měsíců, než se díky sofistikovaným metodám dobrala konečného výsledku. A ten Kauflandu do karet nehraje.

Ověřit pravost skořice v Česku neumíme

12. dubna loňského roku odebrala SZPI v prodejně Kaufland v Mariánských Lázních vzorek koření Skořice mletá privátní značky řetězce K-Classic, šarže 07.03.2022. O pár dní později, 30. května, si přišla pro další šarži stejného produktu – 29.04.2022, avšak do obchodu Kaufland v Plzni. 

Oba vzorky putovaly do laboratoře SZPI, kde se zjistilo, že jsou senzoricky nevyhovující. Potravina neobsahovala pouze čistou mletou skořici, přičemž jako nevyhovující parametry byly uvedeny vůně, chuť a autenticita skořice.

Falšované skořice

  • K-Classic Skořice mletá 30 g, šarže: 07.03.2022
  • K-Classic Skořice mletá 30 g, šarže: 29.04.2022

„Ale vzhledem ke skutečnosti, že výrobce předmětné potraviny je z Polska, nešlo výsledek vyhodnotit na základě vyhlášky 398/2016 Sb. (o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici). Proto se zjišťovalo, zda existuje metoda k ověření pravosti skořice,“ začíná Marek Bartík, referent mediální komunikace SZPI, vysvětlovat, proč hodnocení skořice trvalo devět měsíců.

Jak vypadala falšovaná skořice v Kauflandu

A vyšlo najevo, že analýza tohoto typu se provádí akreditovanou metodou (1H-NMR spektrální fingerprinting) až v laboratoři EUANNA Eurofins Analytics France (Nantes), která disponuje databází pro autentickou skořici. V rámci tamního vyhodnocení bylo následně konstatováno, že vzorky nejsou v souladu s databází pro autentickou skořici.

Čím byla skořice nastavena?

Na začátku devatenáctého století se falšovala mouka sádrou nebo křídou, pepř se mísil s popelem z rašeliny a skořice rozemletými krabicemi na doutníky. Čím byla nastavena skořice, kterou čeští inspektoři poslali na hodnocení do svých laboratoří a do Francie, se ale nedozvíme. Pro vlastní závěr, tedy, že je potravina falšovaná, to vlastně není podstatné.

„1H-NMR spektrální fingerprinting je unikátní metoda, která funguje na principu porovnání analyzovaného vzorku s databází pro autentickou skořici a která neslouží ke stanovení konkrétních typů z široké škály možných příměsí,“ doplnil Marek Bartík.

Napadlo by vás, že se skořice může falšovat?

Máte skořici doma? Můžete ji vrátit do obchodu

Výše uvedené šarže skořice v prodeji sice už nejsou řadu měsíců, ale doma je mít stále můžete, neboť datum její minimální trvanlivosti je březen/duben 2024. „V obou případech jsme výrobky stáhli z prodeje bezprostředně poté, co jsme byli seznámeni s nevyhovujícími výsledky analýz. Oba případy byly řešeny s dodavatelem a po dohodě s ním byla celá tato zásoba zlikvidována,“ uvedla tisková mluvčí Kauflandu, Renata Maierl.

Podle informací, které máme přímo od tiskové mluvčí řetězce, lze dotčené šarže stále vrátit v jakémkoliv Kauflandu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).