Hlavní navigace

Školy čeká další testování na covid. Koho se týká a kdo se testům vyhne?

6. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Počet škol, jejichž žáci musí podstoupit testy na covid-19, se zvyšuje. Zatímco v pondělí 1. listopadu to byly školy v osmi okresech, nyní už jich bude 22 a k tomu konzervatoře, základní a střední školy v celé metropoli.

Plošné testování na konzervatořích, základních a středních školách nařídila vláda mimořádným opatřením na konci října. Preventivní testování se netýká celé země, ale okresů, kde týdenní výskyt nákazy novým typem koronaviru překročil 300 případů na 100 tisíc obyvatel. „Jeho hlavním cílem je umožnit bezpečný provoz škol a školských zařízení v regionech, kde je v současné době vývoj epidemické situace nejrizikovější, a kde se zvyšuje riziko zavlečení nákazy do škol,“ uvádí ministerstvo školství na svém webu.

Co se dozvíte v článku
  1. Kde, kdo a kdy se bude testovat
  2. Okresy, kterých se týká testování 8. listopadu
  3. Kdo si test provést nemusí

Kde, kdo a kdy se bude testovat

Testováním v pondělí 8. listopadu 2021 projdou už podruhé školy v osmi okresech (viz box níže).

K nim se navíc přidají žáci ve všech školách v Praze a dalších 22 okresech. Jejich seznam zveřejnilo ministerstvo školství. Tyto školy mají rovněž povinnost dvoukolového testování, a to poprvé v pondělí 8. listopadu a následně v pondělí 15. listopadu.

Okresy, kterých se týká testování 8. listopadu

První kolo testů

Beroun, Kolín, Praha-západ, Praha-východ, Strakonice, Český Krumlov, Domažlice, Klatovy, Plzeň-město, Rokycany, Louny, Olomouc, Šumperk, Jihlava, Blansko, Brno-město, Vyškov, Frýdek-Místek, Nový Jičín, Kroměříž, Vsetín a Zlín.

Testovat se musí také žáci všech škol v hlavním městě Praze.

Druhé kolo testů

České Budějovice, Ostrava-město, Prostějov, Prachatice, Brno-venkov, Přerov, Opava a Karviná.

Zdroj: MŠMT

Kromě základních, středních škol a konzervatoří musí testováním projít žáci v přípravných třídách základních škol a přípravných stupních základních speciálních škol. 

Testy musí podstoupit také pedagogičtí pracovníci.

Podle ministerstva školství by testování mělo proběhnout hned ráno před zahájením výuky v prostorech školy s možností větrání. Používají se neinvazivní antigenní testy, které školám dodává ministerstvo. Testují se sami žáci. Školy mohou využít také metodu PCR, tu jim ale ministerstvo neuhradí.

Kdo si test provést nemusí

Testování se netýká škol zřizovaných ministerstvem spravedlnosti, škol zřízených při zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy a základních škol při zdravotnickém zařízení. Netestují se ani děti v mateřských školách, žáci vyšších odborných škol a základních uměleckých škol.

Testovat se nemusí očkované děti, ty, co prodělaly covid-19 před méně než půl rokem, ani ty, jež donesou potvrzení o vlastním testu. Ten musí mít negativní výsledek a musí být proveden nejdéle 24, respektive 72 hodin před testováním škol. Nesmí jít však o domácí test, ale o test provedený ve zdravotnickém zařízení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022.