Hlavní navigace

Jídelny jsou u nás sto let za opicemi

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Nová občanská iniciativa se veřejně obouvá do výživových doporučení, podle kterých vaří jídelny ve školkách a školách. Vadí jí ale i automaty a bufety. Proč?

Narodí se potomek a rázem se člověku změní život. Víc o jídle čte, zajímá se o složení stravy a chce dítěti a sobě samému dopřát víc zdraví. Jenže pak přijde nástup do školky a školy, kde jsou nastavené ideály šmahem smáznuty špinavou houbou. Za vším stojí zastaralé spotřební koše, podle kterých se vaří ve školních jídelnách po celé republice, školky nevyjímaje. Přestože se během uplynulých desítek let radikálně změnila výživová doporučení, v mnohých školních jídelnách jako by zamrzli v čase. Byť jsou i čestné výjimky.

Občanská iniciativa Skutečně zdravá škola usiluje o změnu stravování ve školkách a školách. Začala brojit proti bufetům a automatům ve školách a usiluje i o změnu spotřebního koše, tedy o lepší jídla ve školních jídelnách.

Pryč s párky a sladkostmi

Iniciativa Skutečně zdravá škola není žádný ostřílený matador, funguje zatím jen dva měsíce, ale poměrně výrazně. Má zhruba stovku signatářů zvučných jmen, kteří iniciativu veřejně podporují, mj. jde o řadu lékařů, bývalého ministra školství Ondřeje Lišku nebo autorku výživových doporučení Zdravý talíř Margit Slimákovou. Dále napsali otevřený dopis na ministerstvo školství, kterým apelují na aktualizaci zastaralého spotřebního koše a výživové pyramidy a výrazné omezení či úplný zákaz prodeje potravin ve školách. „Vadí nám ve školách sladkosti za odměnu, párky, vlašáky k obědu… To nemá se zdravou výživou nic společného, samozřejmě se najdou výjimky, ale v obecné rovině na tom nejsme dobře. To nám potvrzují i rodiče dětí, které se ve školních jídelnách stravují,“ říká Bohuslav Sedláček, iniciátor projektu Skutečně zdravá škola.

Co je to spotřební koš

Spotřební koš stanovuje, jaké výživové požadavky mají splňovat jídla podávaná ve školní jídelně. Legislativa udává deset skupin potravin (maso, ryby, mléko, mléčné výrobky, tuky, cukr, zeleninu, ovoce, brambory a luštěniny) a určuje jejich doporučenou spotřebu na žáka a den. Každá jídelna má za úkol tyto položky zapisovat, jejich správnost kontroluje Státní zdravotní ústav (SZU) či Školní inspekce.

Aktualizujte spotřební koš 

„Výživová pyramida, o kterou se opírají doporučení spotřebního koše, pochází zhruba ze 70. let, a zatímco ji v jednotlivých zemích dávno aktualizovali nebo nahradili programem My Plate, u nás se dál jede podle starých doporučení. Už před pár lety se sice chystala novelizace spotřebního koše, to když byl na ministerstvu školství Ondřej Liška, byla vytvořena dokonce celá pracovní skupina, která se touto problematikou zabývala, ovšem s příchodem nové vlády byla rozpuštěna. Výživa asi nebyla jejich prioritou,“ konstatuje smutná fakta Margit Slimáková.

Čtěte k tématu: Skutečné svačiny školáků: padesátikoruna a balík chipsů

Občanská iniciativa pak usiluje zejména o zvýšení množství doporučované zeleniny a ovoce na úkor polysacharidů a spojení skupiny masa a skupiny mléka do skupiny bílkovin. Skutečně zdravá škola není obecně nakloněna mléku a živočišným bílkovinám a chce jejich přísun ve školní stravě snížit. Zásadně proti je i v případě použití glutamátu sodného a sladidel. Některé školní jídelny se totiž snaží snižovat množství spotřebovaného cukru ve spotřebním koši tím, že použijí náhradní sladidla. Sladká chuť zůstane zachována, čímž se však ztrácí hlavní úkol učit děti zvykat si na méně sladkou chuť. Pomineme-li (ne)vhodnost užití sladidel pro děti.

Automaty nemají ve školách co dělat

Před dvaceti lety ve školách žádné automaty nebyly, a dnes? Hned u vchodu do státní vzdělávací instituce děti láká ke koupi sladkých limonád barevná lednice. Není to ale problém jen českých škol. Automaty ve školách jsou diskutovány i ve vyspělých zemích a řešeny v kontextu problematiky školního stravování, a to zejména v rámci boje s narůstající obezitou. Zatímco ve Francii, částečně v Belgii a v Americe byly automaty ve školách zakázány, u nás se zatím jen pozvolna začíná zvedat varovný ukazováček. „Školy jsou vzdělávací instituce a nemyslím si, že do nich patří prodejny s potravinami nebo automaty. Už samotná příprava svačin doma je pro děti vhodným příkladem,“ řekla nám Margit Slimáková, která je pro zákaz podobného prodeje: „ Nakrájené jablíčko nikdy nebude schopné konkurovat čokoládové tyčince z bufetu. Děti budou při výběru jen těžko ovládat své geneticky přirozené chutě po energeticky nabité stravě,“ dodává.

S těmito postoji je Skutečně zdravá škola připravena oslovit i budoucího ministra školství, kterému snad nebude výživa našich dětí lhostejná. Mělo by jít o Marcela Chládka, který se již dříve vyjádřil, že by rád zvýšil počet hodin tělesné výchovy na školách, jež by měly být propojeny s osvětou zdravého životního stylu.

Čtěte dále: Školy z automatů na limonády nemají většinou nic

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).