Hlavní navigace

Sklizeno rozšiřuje vlastní sortiment potravin. Novinkou je špaldová mouka

23. 2. 2017

Sdílet

Síť prodejen zaměřená na kvalitní potraviny přidává do nabídky bílou a celozrnnou mouku ze špaldy vysazené speciálně pro Sklizeno. Pod značkou Naše Miroslav již přes rok nabízí také uzeniny a chystá rozvoj značky Navařeno.

Sklizeno je česká společnost s nabídkou potravin především od regionálních dodavatelů. Zaměřuje se na produkty malých a středních pěstitelů. První prodejna pod značkou Sklizeno byla otevřena v Brně již v roce 2011, koncept se od té doby prakticky nezměnil: „Sklizeno vzniklo s jasným cílem – nabídnout zákazníkům lokální potraviny špičkové kvality v takovém rozsahu, aby měli možnost pořídit kompletní rodinný nákup na jediném místě a se zárukou toho, že vás na štítku složení u všech produktů čekají jen příjemná překvapení,“ vysvětloval zakladatel David Kukla o pár měsíců později při otevření první pražské prodejny „s opravdovým jídlem“ v roce 2012.

Prodejen postupně přibývalo, k významné změně pak došlo loni, kdy se Sklizeno propojilo s prodejnami My Food a se sítí Náš Grunt. Aktuálně je tak v síti Sklizeno šestačtyřicet prodejen po Česku a na Slovensku.

Vlastní potraviny drží kvalitu pod kontrolou


Autor: Sklizeno

„Nabídka potravin, u kterých se podílíme na výrobě nebo ji máme plně pod kontrolu, už je ve Sklizeno poměrně široká,“ říká zakladatel David Kukla

Vedle sítě prodejen buduje Sklizeno postupně i vlastní sortiment potravin. „V mnoha segmentech je opravdu náročné sehnat potraviny v dostatečné kvalitě, a právě proto se někde vydáváme směrem vlastní výroby, kde máme nad kvalitou plnou kontrolu. U mnoha našich produktů spolupracujeme s partnery, což jsou většinou naši dlouhodobí dodavatelé, u kterých víme, že se na ně můžeme spolehnout a že mají podobný přístup ke kvalitě jako my,“ říká David Kukla. Výroba se odvíjí z velké části od toho, o co je mezi zákazníky zájem, takže potraviny vyráběné pod taktovkou Sklizeno jsou prý mezi zákazníky velmi žádané.

„Nabídka potravin, u kterých se podílíme na výrobě nebo ji máme plně pod kontrolu, už je ve Sklizeno poměrně široká,“ říká zakladatel. Pod značkou Sklizeno nabízí potraviny z oblasti koloniálu, jako jsou luštěniny, semínka, méně běžné obiloviny, například pohanku či jáhly, a bezlepkové těstoviny. Další část nabídky Sklizeno pak tvoří řada tzv. superpotravin, které jsou v kvalitě bio a raw. „Všechny potom odrážejí novodobé trendy jako bez lepku, bez cukru, bez laktózy, vegan. Tyto potraviny přirozeně nepěstujeme (málokteré se v Česku vůbec pěstují), ale vybíráme si je u dodavatelů tak, aby vyhovovaly našim kvalitativním požadavkům, které máme nově zakotvené v kodexu kvality.

Více než před rokem pak vznikla vlastní značka potravin Naše Miroslav. Jde o produkty, na jejichž výrobě se samo Sklizeno podílí. Velká část surovin pochází z jihomoravského Agrodružsva Miroslav. „Ve spolupráci s partnery vyrábíme kvalitní uzeniny a některé další masné produkty,“ popisuje David Kukla.

Úplnou novinkou je špaldová mouka opět pod značkou Naše Miroslav. „Špaldu zaselo a sklidilo Agrodružstvo Miroslav jen pro nás a na podzim budeme sklízet a mlít další zajímavé obiloviny, jako třeba čirok, červenou pšenici nebo dvouzrnku čili emmer,“ říká Kukla.

Špaldová mouka slaví návrat

Pšenice špalda je z hlediska výživového i léčivého nejkvalitnějším druhem pšenice. Obsahuje celou řadu prospěšných látek a je obvykle dobře snášena i lidmi citlivými na lepek. Moukou ze špaldy lze nahradit část klasické mouky nebo pracovat výhradně s moukou špaldovou, můžete s ní vařit a péct podobně jako z mouky pšeničné. Jen je třeba mít na paměti, že hladká špaldová mouka je o něco hustší, takže například těsto na pečivo méně nakyne, a celozrnná špalda (stejně jako ostatní celozrnné mouky) kyne jen minimálně. Proto je vhodné v receptech na kynuté pečivo obě mouky namíchat, případně přidat více prášku do pečiva či droždí. Tipy a recepty najdete v článku Špaldové knedlíky jsou hutnější.

Špalda je původním, nešlechtěným druhem pšenice, který se v Evropě pěstoval už před osmi tisíci lety. V devatenáctém století špalda ustoupila dnešní pšenici seté, která má sice vyšší výnosy, zato šlechtěním přišla o množství cenných látek a typickou ořechovou chuť. Zdravější prababička pšenice obsahuje vysoký podíl bílkovin, kvalitní nenasycené tuky a také minerály jako hořčík, vápník, draslík, fosfor nebo zinek a vitamíny skupiny B. Špaldě se proto připisují pozitivní účinky na imunitní systém a je lépe stravitelná.

Špalda je tedy zajímavá, i když dražší alternativa klasické mouky (ve Sklizeno koupíte hladkou bílou špaldovou mouku a celozrnnou od 69,90 Kč, ceny se liší podle prodejen).

Máte Navařeno?

Novinkou v prodejnách Sklizeno jsou i produkty značky Navařeno, které vyrábí s partnerskou společností Zdravé stravování. Jedná se o několik řad hotových a skoro hotových jídel, která šetří čas v kuchyni. „Jsou to například hotová jídla, která stačí jen ohřát, syté zrníčkové saláty, které nahradí celé jídlo, hummusy, ořechová másla a další jídla, která ulehčí život, pokud nestíháte vařit, ale nechcete slevovat na kvalitě,“ popisuje zakladatel Sklizeno. „Aktuálně se chystáme rozvíjet především značku Navařeno, kde se chceme orientovat na kvalitní polotovary a (skoro) hotová jídla, která stačí jen ohřát. Kvalitní jídlo má být totiž podle nás dostupné i v této kategorii. Ne všichni máme čas trávit hodiny u sporáku, ale to neznamená, že nemůžeme jíst dobře.“ Časem prý přibudou i omáčky, polévky a přírodní dochucovadla, jako třeba kvalitní kečup a další.

V síti prodejen najdete také mnoho sendvičů, wrapů, dezertů, salátů v krabičkách a dalších jídel, která pocházejí z kuchyně Sklizeno a které si můžete odnést s sebou.

Jak se hledá kvalita

Je problém sehnat do prodejen kvalitní dodavatele a potraviny? Podle Davida Kukly to stále platí například pro kvalitní českou bio zeleninu a ovoce, české luštěniny a třeba vejce z volného chovu, tedy ta s kódem 1. „Situace se ale zlepšuje, kvalitních dodavatelů pomalu přibývá, problémem ale bývá, že mnoho z nich není schopno garantovat pravidelné dodávky, spolehlivou logistiku a rovnoměrnou kvalitu,“ což je problém, když obchodník nechce mít v sortimentu mezery.

„Chceme, aby u nás zákazník našel kdykoliv to zboží, které je zvyklý kupovat, logicky vyjma toho sezónního,“ říká David Kukla. I proto Sklizeno rozvíjí dále výrobu vlastních potravin, aby tak bylo zajištěno, že všechny prodejny budou zásobované stabilně potravinami v požadované kvalitě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).