Hlavní navigace

Šizené džemy a povidla

1. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Džemy, povidla, ovocné pomazánky… Nejčastějším problémem je „uvádění spotřebitele v omyl“, tedy uvádění nepravdivých informací o výrobku. Typicky o obsahu ovoce.

Když už známe vítěze a poražené testu povidel (Test povidel: Ta nejlepší jsou bez éček a cukru), podívali jsme se, s jakými výrobky se v této kategorii setkávají inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Vybrali jsme nálezy falšovaných a nejakostních džemů, povidel a dalších ovocných pomazánek:

Nejčastějším problémem v této kategorii je „uvádění spotřebitele v omyl“, tedy uvádění nepravdivých informací o výrobku. Může jít jak o obsah ovoce, tak například uváděných sladidel apod. Výrobci také nedodržují pravidla pro výběrové džemy, které nesou např. označení „extra“, přestože složení výrobku neodpovídá stanoveným podmínkám.

V džemech musí být obecně podíl ovoce minimálně 35 gramů na 100 gramů výrobku. Pro džemy s označením „výběrový“ nebo „extra“ platí, že v nich musí být podíl ovocné složky minimálně 45 gramů na 100 gramů výrobku.

Džemy a marmelády obsahují hodně cukru, v tomto případě slouží ale cukr jako přirozený konzervant, takže pokud výrobek splňuje stanovené množství ovocné složky, pak není čeho se obávat. Někteří výrobci nahrazují řepnou sacharózu ovocnou fruktózou či hroznovým cukrem zvaným glukóza, ale na energetické vydatnosti této pochutiny se tím mnoho nezmění, stejně jako když výrobce sníží množství obsaženého cukru.

Při nákupu sledujte

  • množství ovocné složky
  • podíl cukru ve výrobku
  • datum spotřeby

SZPI pomáhá kontrolovat parametry, které spotřebitel nemá šanci pouhým okem odhalit. Množství ovoce a dalších látek stanovuje na základě série laboratorních měření chemických prvků a organických látek. „Typicky bývá absentující ovocná složka nahrazena výrazně levnějším druhem ovoce, zejména jablky, případně plnidly, která se obvykle skládají ze směsi vody, cukru a zahušťovadla,“ říká mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. SZPI kontroluje pravidelně desítky výrobků z kategorie ovocných pomazánek, většina podmínky splní.

Marmeláda, nebo džem?

Džemy

  • všeobecně: ovoce minimálně 35 gramů/100 gramů
    (z červeného a černého rybízu, jeřabin, rakytníku, kdoulí a šípků 250, ze zázvoru 150, z kešu-jablka 160, z plodů mučenky/maracuja 60)
  • extra, výběrové – všeobecně: ovoce minimálně 45 gramů/100 gramů
    (z červeného a černého rybízu, jeřabin, rakytníku, černého rybízu, kdoulí a šípků 350, ze zázvoru 250, z kešu-jablka 230, z plodů mučenky/maracuja 80)

Marmelády (jen z citrusových plodů)

  • ovoce minimálně 20 gramů/100 g
Čtěte více v článku Džem Jahůdka nebo Borůvka nebo… – stejně jsou to hlavně jablka

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).