Hlavní navigace

Sinice ve vodě odhalíte jednoduchým testem

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Po prudkých deštích se na některých koupalištích objevily varovné cedule informující o výskytu sinic. Co to vlastně je? A proč se kolem nich dělá takový humbuk? Poškodí vám zdraví.

Přes léto hygienici každý týden vyrážejí do terénu a odebírají vzorky z přírodních koupališť i z jezer a přehrad, které lidé využívají ke koupání. A pak se podél hrází a v kempech – obvykle uprostřed léta, kdy už teplé počasí trvalo dlouho a sinice, tedy takzvaný vodní květ, se přemnožil – na hrázích objeví varovné tabule, že voda je nevhodná ke koupání.


Autor: Isifa.cz

Sinice vám mohou způsobit svědivou vyrážku, zánět spojivek i vážnější potíže

Letos došlo ke zhoršení kvality vody v některých přehradách už teď na počátku prázdnin, napomohly tomu vysoké teploty uplynulých dní spolu s prudkými lijáky. Proč však každoročně taková starost hygieniků o kvalitu vody?

„Protože sinice jsou poměrně nebezpečné toxické látky – respektive produkují toxiny a záleží na tom, jak dlouho člověk ve vodě zůstane a kolik se mu jich do těla dostane,“ říká lékařka Alena Dostalová. „Můžete pak trpět nepříjemně svědivými vyrážkami, nejčastěji v lemu plavek nebo kolem podprsenky či kolem krku – tedy tam, kde mají příležitost zůstat v kontaktu s kůží déle. Ale může dojít až na lehčí otravy těla, které se projevují žaludečními nevolnostmi, zvracením a průjmem,“ dodává.

Kvůli sinicím se i umírá

Sinice jsou také nebezpečné pro játra. A byť se podle brněnského Centra pro cyanobakterie a jejich toxiny (www.sinice.cz) neprokázalo zatím žádné úmrtí člověka v souvislosti s koupáním mezi sinicemi, u zvířat, která takovou vodu s vodním květem pila, tato úmrtí známa jsou, a také u lidí, kteří dlouhodobě pili vodu s masivním rozvojem vodního květu. A i člověk při koupání se vždy nechtěně napije. Nejvíc se to týká dětí, které nejdou uhlídat, vody vypijí víc a toxin pak působí na menší hmotnost těla.

„Mimochodem ta vyrážka bývá úporná, dost svědivá a trvá i několik dní, než se jí zbavíte, celkem nic nepomáhá,“ upozorňuje lékařka. Stojí proto za to informovat se místní hygienické stanici na aktuální stav kvality vody, když jedete na dovolenou po Česku a chcete se tam vykoupat. Jedna koupel vám totiž může vynést i nepříjemné záněty spojivek a další alergické problémy. Zejména lidé s citlivou kůží, atopickým ekzémem, ale i další alergici, nebo ti s jaterními problémy, by si měli na vodní zdroje a koupání v nich dávat velký pozor.

„Že se pak jdete osprchovat sladkou dobrou vodou, moc nepomůže, pokud jste předtím strávili ve vodě půl hodiny a nešlo jen o minutové osvěžení. Cyanobakterie se drží právě kolem gumy plavek a tím, že se po koupeli například utřete, je neodstraníte, jen zničíte, a při jejich rozkladu tak napomůžete ještě větší koncentraci toxinů v těle,“ říká lékařka. Jinými slovy: koupel ve vodě, kde jsou sinice, by si měl člověk raději odpustit.

Kde všude už se nedá koupat:

  • Lipno u Horní Plané
  • Vojníkov na Otavě
  • Lipno na Vltavě
  • České údolí v Plzni
  • Anín na Sušicku
  • Rybník Šeberák v Praze
  • Přehrada Skalka u Chebu
  • Obecnice a Jince na Příbramsku

Zdroj a aktuální informace: Krajské hygienické stanice

Jak sinice poznat?

Podle odborníků Centra pro cyanobakterie je to poměrně jednoduché. Jednak je třeba rozlišit přirozeně zakalenou vodu kvůli řasám a fytoplanktonu, který je ve vodě vždycky, jen se s průběhem léta a v některých nádržích jeho koncentrace také zvyšuje. Voda pak působí zeleně.

Sinice jsou sice taky zelené, ale vypadají jako drobné jehličky nebo zelená krupička u hladiny vody. Tam však vystoupají až tehdy, když je jich ve vodě už hodně velká koncentrace.

Takže je dobré použít jednoduchý test: nabrat vodu z rybníka či nádrže do průhledné plastové lahve a chvíli počkat, až se hladina ustálí. Jestliže k povrchu vystoupá po dvaceti minutách kroužek drobného zeleného jakoby nasekaného jehličí, a jinak zůstává voda čirá, ve vodě se nekoupejte: jsou tu sinice. Jestliže je zakalená rovnoměrně, můžete se osvěžit, jde jen o řasy a fytoplankton, který není toxický.

Co to jsou sinice?

Cynobakterie, které mají ve vodě podobnou úlohu jako řasy – umí fotosyntézu, čímž jsou prospěšné pro vodní mikroorganismy. Pod mikroskopem vypadají jako náhrdelník z korálků. Ovšem pěkně nebezpečný. Jako vedlejší produkt totiž produkují cyanotoxiny, které jsou prudkým jedem ničícím játra.

Zjišťujete si, jestli ve vodě, kde se chcete koupat, nejsou sinice? Nebo se koupete kdekoli?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).