Hlavní navigace

Ohnivá bowle a další silvestrovské recepty bez nudy

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
GALERIE: Chipsy, chlebíčky s haldou majonézy a estráda v televizi. I takový může být Silvestr. Ale také nemusí. Stoly se mohou prohýbat pod veselými chlebíčky i pod ohnivou bowlí.

Možností silvestrovského pohoštění je nespočet. Dnes můžeme nakoupit vše hotové, od pomazánek, přes chlebíčky a jednohubky až k míchaným nápojům. Tato forma pohoštění však nebývá příliš kreativní, pokud chcete potěšit i dětské oko, které bývá lačnější než žaludek, vsaďte na originalitu. Stejně tak, jestli u vás někdo drží dietu, ať už ze zdravotních důvodů nebo kvůli figuře, může se hodit několik tipů na zdravější a méně kalorické občerstvení, které navíc chutná.

Dále čtěte: Stříbrná lžička je mýtus, bublinky v sektu nezadrží

Snadno, rychle a s invencí

Připravili jsme pro vás pár tipů na netradiční silvestrovské pohoštění, zapojte fantazii a do toho:

Chleby různých barev spojujte barevnou pomazánkou. Znovu vyndejte vykrajovátka na cukroví a z toustového chleba vykrajujte nejrůznější tvary. Podobně si můžete pohrát i s tvrdým sýrem, salámem či okurkou. Výsledné tvary se dobře vyjímají na obložené míse. Výborné lehké jednohubky vytvoříte snadno a rychle i z křehkého chleba či krekrů. Stačí je těsně před podáváním pomazat Lučinou nebo zapéct se sýrem, obložit grilovanými nudličkami masa a zeleninou a do nového roku už nevstoupíte o pár kil objemnější. Pokud tedy nesníte dávku pro deset lidí.

Blýsknout se můžete i plněným hermelínem nebo šneky z listového těsta. Co se pití týče, efektním hitem je ohnivá bowle

Ohnivá bowle (Feuerzangenbowle)

Suroviny: 

  • 4 lahve suchého červeného vína
  • 2 pomeranče
  • 7 lžic citrónové šťávy
  • 2 tyčinky skořice
  • 10 hřebíčku
  • 750 ml rumu
  • homole cukru

Postup: Do pomerančových plátků napícháme hřebíčky. Všechny suroviny kromě homole dáme na hodinu louhovat. Na hrnec položíme speciální kleště (lze použít i např. vhodné kuchyňské kleště, nerez struhadlo, náčiní k ohni, na grilování ap.) a na ně vložíme cukrový kužel, polijeme rumem a zapálíme. Kužel postupně pokapáváme rumem, aby oheň nezhasl. Až homole cukru zmizí, je hotovo. 

Příprava ohnivé bowle je efektní, zvláště pokud máte vhodné vybavení, tedy speciální hrnec s vařičem nebo např. vhodný lihový vařič, a můžete ji připravovat přímo na stole ve společnosti, viz galerie.

Další tipy na vás čekají v galeriiSilvestrovské recepty s invencí

Čtěte dále: Svařené víno nemá přesná pravidla. Je to ještě víno?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).