Hlavní navigace

Silné pocení není normální

3. 8. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
V horku či při sportu se potí každý a je to v pořádku. Nadměrné pocení ale může znamenat, že máte problém. Jaké jsou nejčastější příčiny?

Pocení je pro lidské tělo nezbytné – slouží jako obrana proti přehřívání. Je to v podstatě takový osobní chladicí systém. Potit se v létě nebo během cvičení je přirozené, v klidovém stavu vyprodukuje člověk až jeden litr potu denně.

Nadměrné pocení či návaly, které omezují v každodenním životě, jsou ale hodné pozornosti. Organismus tak může signalizovat, že něco není v pořádku. Pátrejte po příčině – odhalený zdravotní problém pomůže vystopovat, jak nadměrný pot eliminovat.

Toto jsou nejčastější příčiny silného pocení:

Obezita

Obezita je jeden z nejčastějších důvodů nadměrného pocení. Nadváha omezuje v pohybu a způsobuje nižší toleranci vůči vyšším teplotám. Řešení je nasnadě – snižte váhu a zbavíte se potíží s tím spojených. Pravidelným cvičením zhubnete a posílíte svou kondici. Vaše tělo si zvykne na nadměrnou pohybovou aktivitu a nebude se potřebovat tolik ochlazovat.

Stres

Asi každý se někdy dostane do stresujících situací. Tyto nepříjemné momenty plné psychického vypětí a nervozity jsou mimo jiné spojené také se zvýšeným pocením. Pokud se cítíte pod velkým tlakem v práci, v hlavě vám leží nevyřešené partnerské spory a jste zoufalí, že den nemá víc než čtyřiadvacet hodin, zvolněte, pokuste si dát vztahy či pracovní poměry do pořádku. Dlouhodobě může být nadměrné pocení známkou depresí, kvůli kterým je třeba vyhledat odbornou pomoc.

Hormonální nerovnováha

Po celý život nás se velké míře ovlivňují hormony. Zvláště ženy jsou velmi citlivé na jakoukoliv změnu hormonální hladiny a v životě si projdou několika velkými přeměnami – dospíváním, těhotenstvím a menopauzou.


 

Všechny tyto fáze jsou pro organismus velkou zátěží a tělo se musí vyrovnávat s náhlým přísunem látek, které způsobují změny nálad či nadměrné pocení. Kapitolou samou pro sebe je klimakterium, jehož častým znakem je noční pocení. Snížená hladina estrogenu a nepravidelná ovulace se podepíší na návalech, které přechod často doprovázejí. Úpravou jídelníčku lze příznaky hormonálního koktejlu zmírnit, je to však cesta na delší trať. V každém případě je dobré vědět, co vám s tímto nepříjemným problémem pomůže okamžitě. Účinný antiperspirant je správnou volbou, protože jen nepřekrývá zápach, ale redukuje i pocení jako takové.

Onemocnění

Nečekané změny fungování organismu často způsobuje štítná žláza. Pokud nadmíru potu doprovází úbytek váhy a únava, pravděpodobně bude problém v její disfunkci. Stejně tak můžou nadměrné pocení doprovázet nemoci jako hypoglykemie, virová či bakteriální infekce nebo nádorová onemocnění. Pokud máte obavu, že se váš stav vymyká normálu, navštivte lékaře, který vás vyšetří a provede krevní testy. „Pokud se objevuje noční pocení nebo návaly tepla, mohou tyto změny signalizovat některá onemocnění. Při nadměrném pocení je potřebné stav zkonzultovat s praktickým lékařem, popřípadě kožním specialistou,“ upozorňuje dermatoložka Lucie Jarešová.

Léky

Nadměrné pocení mohou mít na svědomí také vedlejší účinky předepsaných léků. Mezi nejčastější spouštěče zvýšené funkce potních žláz patří antidepresiva a hormonální antikoncepce. Hormony v ní obsažené mají často na svědomí náhlé změny v ženském těle, s čímž souvisí výkyvy tělesné váhy nebo právě nadměrné pocení. Na pravidelnou dávku hormonů si organismus většinou postupně zvykne a nepříjemné obtíže vymizí, přesto podobné změny tělu nesvědčí. Naopak mu prospěje, když žena požádá svého gynekologa o předepsání nízkohormonální antikoncepce.

Hyperhidróza

Hyperhidróza neboli nadměrné pocení je porucha postihující tři až deset procent populace. Pokročilé projevy hyperhidrózy se tlumí pomocí specializované léčby, některé však můžete zmírnit sami. „Vyhněte se alkoholu a kořeněným jídlům, omezte kávu i sladké a sprchujte se spíše vlažnější vodou. Zamyslete se i nad volbou vhodného oděvu. Léto je tu, syntetické materiály jsou neprodyšné a zvláště v parných dnech se v umělém oblečení budete cítit jako v sauně,“ říká Lucie Jarešová.

Zdroj: TZ Rexona

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).