Hlavní navigace

Shiatsu – masáž po japonsku

Sdílet

 Autor: Ondřej Hošt
Hledáte masáž, po které se nebudete cítit, jako by vás někdo zmlátil? Domů půjdete uvolnění a s narovnanými zády; a navíc dobrá zpráva pro stydlivější povahy – není nutné být nahý.

Shiatsu – říká vám to slovo něco? Pokud ne, tak jsem až donedávna patřila mezi vás. Shiatsu je v místě svého vzniku, v západní Evropě a USA velmi rozšířené, ale u nás zatím tolik ne, a je to škoda. Ale dnes už vím, co to slovo znamená, a dokonce jsem na shiatsu byla a půjdu znovu. Na čem, že jsem byla? Na japonské akupresurní a léčivé masáži.

Jedinečnost shiatsu

Shiatsu (z japonštiny ši – prst, acu – tlak, v češtině píšeme šiacu nebo také shiatzu, šiatsu nebo šiatzu) je metoda, již téměř před sto lety začal v Japonsku praktikovat pan Tokudžiro Namikoši, který popsal 660 bodů lidského těla určených k shiatsu.

Dnes máme na výběr z celé řady masáží, od klasických po thajské. Sami pomalu nevíme, kterou masáž zvolit. Tak proč jít zrovna na shiatsu masáž?

Jedinečnost této metody spočívá především v tom, že je šetrná, klidná, preventivní i léčivá a působí na člověka jako celek, tedy na jeho fyzické, ale i emocionální aspekty. Využívá akupresurních bodů, které jsou známé z čínské medicíny. Právě stimulací určitých bodů může dojít ke zlepšení celkového stavu člověka na rozdíl od evropských metod masáží, které se zaměřují pouze na lokální problémy. Právě pro tuto přidanou hodnotu, kterou tato masáž bezpochyby má, je zásadní volba maséra.

Tereza Tsukahara-Symon – česká masérka s japonskými zkušenostmi

Já měla to štěstí, že mě masírovala zkušená akreditovaná masérka s dvanáctiletou praxí, žena, která má silný vztah k Japonsku (čtyři roky tam žila a studovala, mluví plynně japonsky). Žena, která se podílela na organizaci 1. mezinárodního semináře Shiatsu v Praze, kterou bod záštitou japonského velvyslanectví organizovala Česko-japonská společnost, jejíž je členkou. Jmenuje se Tereza Tsukahara-Symon a pokud vám je její jméno podvědomé, může to být tím, že jste četli náš článek o sushi-kurzech, které pořádá: Připravte si sushi po česku. Pokud se o této dámě chce dozvědět víc, navštivte její webové stránky www.bajajats.es­tranky.cz.

Účinky shiatsu

To byste se divili, co všechno se děje uvnitř vašeho těla při shiatsu masáži. Jak už bylo výše zmíněno, shiatsu klade důraz i na prevenci. Při a po masáži se budete cítit dobře, ale shiatsu nepůsobí blahodárně jen na tělo z vnějšku. Co se děje uvnitř vašeho těla při shiatsu masážích?

Jak se na webových stránkách o shiatsu www.shiatsu-ts.estranky.cz Terezy Tsukahara-Symon můžete dočíst: „Provedením shiatsu, tedy tím, že přiložíme prst či prsty na správný bod a různou silou a různými způsoby jednou či několikrát přitlačíme (záleží na zdravotním stavu a místu), podpoříme přirozenou schopnost lidského těla hojit a léčit se. Tlak přes kůži pronikne do svalstva a stimuluje nervový systém, podpoří účinek tělních tekutin a činnost lymfatických a endokrinních žláz. Celkově se zlepší oběh tělních tekutin, obnova tkání a aktivuje se svalová činnost. (Oživuje se vnitřní funkce orgánů, z těla se snadno vylučuje odpadní látky, a tím se zachovává původní zdravotní stav.) Výsledkem je zvýšení imunity a vysoká obranyschopnost organizmu.“

Pro koho je a naopak není shiatsu masáž vhodná

Dle slov Terezy Tsukahara-Symon nehraje roli věk masírovaného a masáž doporučuje preventivně každému. Především lidem, kteří mají velké pracovní zatížení, jsou pod stresem nebo dny tráví u počítače. Hrozí jim zatuhnutí i zablokování ramen, šíje, krční páteře, zad, bolest hlavy i špatné prokrvování rukou. „Bolesti mohou vystřelovat i do nohou a takový člověk se může mylně domnívat, že jsou to problémy v nohách, ale většinou jim to sedí v křížové páteři,„ říká Tereza. “Zároveň má hodně lidí problém v ramenech a u masáží je důležité působit jak na bederní, tak na krční část páteře, protože reflexně vše souvisí. Výhoda je, že shiatsu se může provádět na člověku, který sedí na židli, takže může kdykoli a kdekoli dojít k poskytnutí efektivní úlevy a pomoci. Pět až deseti minutová masáž šíje a může se pomoci člověku od únavy a tíže, která ho momentálně trápí, pokud to není v akutním stádiu anebo naopak dlouhodobá chronická záležitost, v tom případě je zapotřebí navštívit lékaře,“ dodává masérka.

Pokud jsou ale vaše chronické potíže neznámého původu a lékař tedy nemůže diagnostikovat žádné konkrétní onemocnění, jako to platí například u dlouhodobé bolesti hlavy, tak shiatsu masáž může pomoci, ale nedají se čekat zázraky. Když má někdo chronické problémy několik let, nelze očekávat, že jedna masáž zabere, musí se opakovat, aby došlo k posunu k lepšímu.

Shiatsu také může pomoci i při nespavosti, dlouhodobých bolestech hlav, kloubů nebo zad, při psychických potížích, rehabilitaci následků po úrazech (podobně jako fyzioterapie) nebo při následcích intenzivní léčby jako je například chemoterapie.

Masáž naopak není vhodná v první třetině těhotenství, při menstruaci, osteoporóze a vážných nemocech.

Můžete si vybrat čtyři různé shiatsu masáže:

  1. Patnáctiminutová masáž se doporučuje lidem, kteří mají zatuhlou šíji například z důvodu každodenního sezení v kanceláři.
  2. Půlhodinová masáž se zaměřuje jak na chodidla, tak záda. Je vhodná především pro lidi, kteří mají jen lehké blokace a zatuhlá záda, nebo je najednou chytne bolest v bederní páteři nebo kříži.
  3. Půlhodinová reflexní masáž chodidel je určena lidem, kteří mají tzv. těžké nohy a touží po celkovém povzbuzení.
  4. Hodinová masáž celého těla je ideální. Začíná se chodidly, potom přijdou na řadu záda a na závěr se protahuje krční páteř. Pokud má někdo dlouhodobější bolesti v určitých partiích, tak se nezačíná působit rovnou na tato místa, ale reflexně jinde, a tím se uvolní i postižené místo.

Začíná se výběrem županu

Já sama jsem měla možnost vyzkoušet hodinovou celkovou masáž. V mém případě šlo o prevenci. Nejprve jsem si vybírala mezi různě vzorovanými župany. Ne, že by bylo tak důležité, který si zvolit, přesto to pro mě na pár minut bylo dilema. Tomuto županu se říká yukata a je to bavlněný lázeňský oděv, jakýsi druh kimona. Masírované tělo je tedy zahalené.

Fakt, že mi Tereza Tsukahara-Symon nabídla yukatu, mě příjemně překvapil. Na internetu jsem se dočetla, že si lidé berou na tyto masáže své pohodlné oblečení, většinou pak volné triko a tepláky. Ale mít na sobě japonskou yukatu, to je úplně jiný pocit. Do této zkušenosti jsem byla zvyklá na masáže bez oblečení, tak mi to zprvu přišlo zvláštní, ale vzhledem k tomu, že se při této masáži nepoužívá žádný olej (kromě chodidel, jak se dočtete dále) a masérka na tělo působí hlavně pomocí tlaků prstů nebo celé dlaně, tak skutečně není nutné být nahý, což je dobrá zpráva pro stydlivější povahy.

Od chodidel k zádům

Nejdřív jsem na masážním lehátku (někteří maséři volí spíše masáž na zemi) měla masáž chodidel. Já byla naboso, ale lidé mohou mít i ponožky, pokud chtějí. Ale to se připraví o kafrový masážní krém, který při masáži chodidel používá. Chodidlům se věnuje velká pozornost. Měla jsem pak pocit, že můžu jít protančit celou noc.


Autor: Ondřej Hošt

Začátek je tedy velmi relaxační. Jak už bylo výše zmíněno, masírování určitých partií reflexně působí i na jiné části těla. Paní Tereza Tsukahara-Symon mi například vysvětlila, že tím, že mi masíruje vnitřní hranu chodidel, tak to má zároveň vliv na krční i bederní páteř. Skoro mi bylo líto, že mě záda nebolí, protože jsem tím pádem nemohla zpozorovat, jak to na má záda působí. „Většinou lidé, kteří mají problémy v bederní nebo krční páteři, tak na vnitřní hraně chodidla pocítí určitý nepříjemný tlak až bolest, ale tím že tam postupně pomalu tlakem působím, tak jim pozvolna ten nepříjemný pocit mizí,“ vysvětluje Tereza.

Masáž zad už relaxační nebyla, to už jsem naplno vnímala, jak masérka působí na jednotlivé body. Kdyby mě to bolelo, tak jsem samozřejmě mohla poprosit o zmírnění síly, ale nebylo to třeba, Tereza přesně odhadla, jaká síla mi bude vyhovovat.

Na masáž krční páteře bylo zapotřebí tvrdé podložky, tak jsem si přesedla na žíněnku. Automaticky jsem si sedla s narovnanými už namasírovanými zády a oddala jsem se i této poslední části masáže.

Kromě yukaty atmosféru doplňovala relaxační hudba a tradiční japonský zelený čaj, který mi Tereza Tsukahara-Symon na závěr nabídla. Jak už jsem na začátku o sobě prozradila, řadím se mezi lidi, kteří shiatsu masáž navštívili nebo navštíví z preventivních důvodů. Proto vám nemohu prozradit, jestli mě po masáži přestaly nějaké partie bolet, protože mě ani předtím nic nebolelo.

Ale můžu vám přiznat, že jsem po masáži i během ní cítila pozvolné zlepšování nálady, najednou mi bylo dobře a na tu hodinu jsem zapomněla na celý svět kolem, takže pozitivní působení na psychiku mohu aspoň podle sebe potvrdit. K tomu se přidalo celkové uvolnění těla, takže jsem domů šla s narovnanými zády a chodilo se mi báječně, přestože jsem pod nohama měla asfalt, a ne písečnou pláž.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dokončuji žurnalistiku na FSV UK. Mám ráda cestování, snowboard, ashtanga jógu, stará rodinná alba, točenou malinovku a umění. A tak maluju obrazy, tančím a fotím.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).