Hlavní navigace

Sezóna českých jahod vrcholí. Pomohou s hubnutím i nachlazením

Sdílet

 Autor: Photo by Artur Rutkowski on Unsplash, podle licence: Public domain
Jahody jsou chutnou, ale zároveň i velmi zdravou potravinou. Hravě si poradí s některými obtížemi a jsou také skvělým přírodním prostředkem na hubnutí. Právě teď vrcholí jejich sezóna. Tak si pojďme nasbírat čerstvé, dokud jsou.

Jahody obsahují velké množství vody – až devadesát procent. Jsou skvělé coby spalovači tuků, takže by si na nich měli pochutnávat lidé s nadváhou. Krom toho jsou bohaté na minerální látky – draslík, hořčík i mangan. Ten poslední jmenovaný je mimochodem účinným a rychle působícím afrodiziakem. Také se však uvnitř plodů ukrývá rutin, který působí blahodárně na cévní systém. Ale to není všechno, v jahodách jsou obsaženy i látky, které zpomalují stárnutí. Dáte si?

Cenné látky v jahodách

Jahody jsou bohatým zdrojem zejména vitamínů B, C, E. Patří mezi ovoce s nejnižším obsahem kalorií (30 kcal / 100 g). Za svoji barvu jahody vděčí antokyaninům, barvivům, které se svými vlastnostmi podobají bioflavonoidům. Antokyaniny snižují syntézu cholesterolu v játrech a působí jako silné antioxidanty. Mají v sobě i vysokou koncentraci přírodní kyseliny salicylové (z podobné látky je vyroben acylpyrin) – pomáhají tak při onemocnění dnou, revmatických potížích a nemocech z nachlazení. Odvodňují, a protože jsou bohaté na rozpustnou rostlinnou vlákninu, ulehčují pohyb stolice střevy. Díky vláknině nás umí také na delší dobu zasytit, což se hodí zejména ve chvíli, kdy toužíme nějaký ten kilogram shodit.

Vyzkoušejte:

Jahodová ústní voda

Připravíme si menší hrst jahodníkového listí. Zalijeme 200 ml vroucí vody a necháme 15 minut vyluhovat. Poté scedíme a vychladíme. Odvar používáme jako přírodní ústní vodu pro výplachy. Potřebujeme-li ústní vodu pro dezinfekci, pak ke směsi přidáme ještě 10 ml čistého alkoholu – například vodky.

Lahodný čaj z listů

Nejen plody jahodníku mohou potěšit naše chuťové buňky. Využít můžeme i jeho listy. Ty by se měly trhat ideálně na jaře, než se vytvoří plody. Ale budete-li chtít jen pár lístků na čaj, klidně si natrhejte i teď.

Čaj z jahodníku báječně chutná a může nám i ulevit při mnohých zdravotních obtížích. Je například velmi účinným doplňkem při průjmu a hodí se i jako pomocník při nedostatku železa v těle.

Čas samosběru

Nejlepší pochopitelně je pěstovat si jahody na vlastní zahrádce. Máme pak přehled o tom, co všechno jsme při jejich pěstování použili či nepoužili. (Jak upozorňuje v rozhovoru  prof. Jana Hajšlová z VŠCHT, nejvíce pesticidů mohou obsahovat právě jahody.) Ale ne každý má samozřejmě tu možnost. Pak přichází na řadu samosběr.

Galerie: Jahodárna v Břežanech

V každém případě je dobré ověřit si místo a pěstitele, kam máme v plánu se vydat. (Ministerstvo zemědělství v předchozích letech připravilo praktickou jahodovou mapu, kde lze najít místa s prodejem i samosběrem českých jahod. Aktualizovaná verze pro letošní rok zatím nebyla publikována, ale orientačně poslouží i mapa z předchozích let.) Někteří pěstitelé měli v minulých letech problém s nadužíváním chemických postřiků. Spousta jich však pěstuje poctivě a seženete zde jahody ve srovnatelné kvalitě, jako byste si je pěstovali sami. Cena samosběru se letos pohybuje mezi šedesáti až osmdesáti korunami za kilogram.

Cena jahod by měla klesat na konci sezóny

Pokud sbírat nechcete, máte pochopitelně i možnost si jahody zakoupit. Ať už přímo u pěstitelů, nebo v obchodech. Počítejte však s tím, že cena za kilogram se v takovém případě šplhá razantně nahoru – a to až o 100 %, v supermarketech i výše.

Další možností je nákup na farmářských trzích, kde koupíte lokální ovoce. Letos si milovníci jahod museli počkat o pár dní déle než jindy: „Nejdříve dozrávají jahody ze skleníku, pak z fóliovníku a nakonec si je možné koupit jahody z pole. Začátkem druhé poloviny května byly k dostání jahody z fóliovníku a na konci května už byly v nabídce jahody z pole. Vše závisí na počasí a může se to rok od roku lišit. Například letos české jahody dozrávají o několik dní později než loni. Byl velmi teplý duben, který vystřídal velmi studený květen. Tedy rozjezd byl velmi rychlý, ale pak přišly přízemní mrazíky a zničily část úrody,“ zhodnotil letošní jahodovou sezónu Jiří Sedláček, organizátor farmářských trhů Náplavka a Kubáň.

Galerie: Kdy co roste – české ovoce a zelenina

S nákupem českých jahod by si zákazníci měli pospíšit. „Sezóna jahod vrcholí podle počasí, obvykle to bývá v polovině června. Sezóna českých jahod je poměrně krátká, ale pozdní odrůdy se prodávají až do půlky července, jedna z posledních pak připomíná chutí dokonce lesní jahody,“ popisuje Šárka Sedláčková, organizátorka trhu Heřmaňák.

Cena za kilogram jahod je podle pořadatelů trhů letos vyšší než v loňském roce, koncem sezóny byste pak mohli ušetřit. „Na začátku sezóny se kilogram výběrových jahod prodával za 100 až 120 korun. V průběhu krátké jahodové sezóny bude cena klesat. Pokud ale přijdou například kroupy, bude cena za jahody vyšší, pokud naopak bude delší čas teplo a slunečno, pak bude cena za kilogram jahod poměrně nízká. Koncem června cena jahod klesá na 60 až 80 korun za kilo. Pokud tedy chce někdo jahody zamrazit nebo zavařit, vyplatí se počkat na konec jahodové sezóny. Obecně ale bude dražší než minulý rok, protože je nedostatek pracovních sil. Na poli se jahody sklízejí ručně a v dnešní době se do této práce nikomu moc nechce,“ vysvětlil Jiří Sedláček.

Jak poznat dobré a české jahody

V Česku patří jahody mezi nejoblíbenější ovoce, každý Čech ročně zkonzumuje kolem 2,5 kila jahod. Poptávka je převážně po jahodách vypěstovaných v tuzemsku. Ale poznat českou jahodu od té dovezené je v podstatě nemožné. Snadné není poznat ani kvalitu či sladkost ovoce.

Sytá červená barva neznamená, že jsou jahody sladší než ty světlé. Kvalitní jahody by měly mít stopku, měly by být čisté, lesklé. Podle barvy ale zákazník těžko pozná chuť. „Jsou odrůdy, které jsou světlé, a přitom jsou velmi sladké. A naopak, některé odrůdy mají zase tmavší barvu, a přitom nemusí být tak sladké. Vyplatí se proto chodit k osvědčeným jahodářům. Oni své odrůdy obvykle velmi dobře znají a umí zákazníkům rozdíly vysvětlit. Navíc většina prodejců na farmářských trzích umožňuje zákazníkům jahody ochutnat,“ doporučuje Jiří Sedláček.

Během sezóny jsou běžně k dostání i jahody z dovozu, Češi ale dávají přednost těm tuzemským. „Poznat jahody dovezené od těch tuzemských jen od pohledu jde velmi těžko. Obecně bývají tuzemské jahody na první pohled čerstvé, lesklé, bez větších otlaků a povadlých lístků. Zákazníkům doporučuji nakupovat na osvědčených trzích od spolehlivých prodejců, kteří by měli být označeni, z jaké jahodárny jsou, a měli by mít také u sebe dodací list, kterým doloží, kde byly jahody sklizeny,“ říká Šárka Sedláčková.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věnuje se bylinářství, aromaterapii a masážím. Připravuje vlastní projekt Bylinkový magazín. Jako bylinářka spolupracuje s Institutem funkční medicíny a výživy. Vystudovala mj. obor Léčivé rostliny na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové.

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).