Hlavní navigace

Sezóna českého chřestu začíná: nejlepší je čerstvý

21. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Jen zhruba dva měsíce v kalendářním roce máme možnost nakoupit si čerstvý chřest z tuzemské produkce. Kde bude český chřest k mání a jaké chřestové recepty se osvědčily přímo pěstiteli? Letos se navíc toto nedlouhé období ještě zkrátí.

Důvodem je zhruba o dva týdny zpožděné zahájení sklizně chřestu ve společnosti Český chřest v Hostíně u Vojkovic, která začala za účasti ministra zemědělství Miroslava Tomana a předsedy Zelinářské unie ČR Petra Hanky v pondělí 19. dubna. Loni se začínalo již 3. dubna.

Co se dozvíte v článku
  1. Pěstitelů v ČR je velmi málo, Český chřest je největší
  2. Výhody českého chřestu a kde ho koupit
  3. Nejprve bílý, posléze zelený chřest
  4. Základní příprava chřestu
  5. Cena chřestu by mohla mírně klesat
  6. 7 tipů, jak poznat kvalitní a čerstvý chřest

Pěstitelů v ČR je velmi málo, Český chřest je největší

Společnost Český chřest je přitom jediným skutečně významným pěstitelem této nejranější tuzemské zeleniny u nás. Její pěstební plocha čítá na dvě stě hektarů, plochy chřestu u několika mála dalších tuzemských pěstitelů jsou mnohem menší.

Také proto se tuzemská produkce chřestu podílí na nabídce na trhu jen několika procenty, dalším důvodem je skutečnost, že chřest ještě před rokem 2010 nepatřil v ČR k příliš prodávaným druhům zeleniny.

Což byla a stále ještě je velká škoda, neboť chřest obsahuje pro organismus množství zdraví prospěšných látek a patří téměř mezi „superpotraviny“.

Galerie: Zahájení chřestové sezóny

Kromě toho je kulinářsky univerzálně použitelný samostatně, jako příloha nebo jako součást salátů a lze z něj dokonce vyrobit chřestové pivo. Chřest mimochodem byl oblíbenou surovinou v bohaté prvorepublikové kuchyni, a my tak nyní znovu objevujeme, na čem si pochutnávali naši předci.

Výhody českého chřestu a kde ho koupit

Důležité je zejména to, že chřest vydrží v optimální kvalitě pouze několik málo dní, a žádoucí je proto kupovat jej co nejdříve po sklizení. Preferovat český chřest je tak především v zájmu spotřebitele.

Společnost Český chřest navíc tuto zeleninu pěstuje v rámci takzvané integrované produkce, což v praxi znamená šetrnější způsob ve vztahu k životnímu prostředí, a tedy nižší zatížení pěstebních ploch i samotné zeleniny chemickými látkami.

Spotřebitelé si mohou Český chřest koupit ve většině maloobchodních sítí či prostřednictvím online prodejců potravin (v nabídce by jej měl mít například Rohlík.cz), lze jej ale také zakoupit přímo v prodejně Českého chřestu v Hostíně u Vojkovic. Informovat se je možné na webu ceskychrest.cz, a na této webové stránce se také inspirovat i různými recepty. Pěstitel poradí, jak si uvařit třeba chřestový krém, rizoto s chřestem, chřestovou pomazánku, pesto, máslo či různé variace salátů. Ukáže také, jak chřest loupat, což platí zejména pro chřest bílý.

TIP: Zapečený chřest s parmskou šunkou

Suroviny:

  • 1 svazek chřestu
  • citronová šťáva
  • 100 g parmské šunky
  • olivový olej na vymazání zapékací misky
  • 200 ml smetany na vaření
  • 1 vajíčko
  • sůl
  • pepř
  • 100 g parmazánu
  • 50 ml bílého vína

Chřest opláchneme a odstraníme tuhé dřevnaté stonky. Pokud je chřest starší (nebo bílý), je nutné ho oloupat. Chřest dáme vařit do vroucí vody na 3 minuty. Jakmile je uvařený, opláchneme ho studenou vodou a necháme okapat. Chřest pokapeme citronovou šťávou a po třech výhoncích jej zabalíme do parmské šunky a naskládáme do vymazané zapékací misky.
Smetanu smícháme s vajíčkem, ochutíme solí a pepřem a nalijeme do zapékací misky. Vše posypeme strouhaným parmazánem a podlijeme vínem. Dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C asi na 20 minut.

Další tipy a recepty najdete v článku Zelený chřest není třeba loupat

Nejprve bílý, posléze zelený chřest

V současné době je zatím k dispozici bílý chřest, na farmě by se měl začít prodávat koncem tohoto týdne, zelený chřest bude o něco později, zhruba za dva až tři týdny.

Základní příprava chřestu

Zelený chřest

  • jednodušší na zpracování
  • mladý chřest stačí omýt a oddělit spodní dřevnatou část, cca 3 cm
  • vaříme cca 5 minut ve vroucí osolené vodě

Bílý chřest

  • chřest umyjeme, odřízneme dřevnatou spodní část a celý oloupeme
  • loupeme opatrně, vždy od hlavičky směrem dolů
  • vaříme 8–12 minut ve vroucí osolené vodě

Prodej na farmě bude navíc letos doplněn postupně také o prodej chřestového speciálu z mělnického pivovaru Němý medvěd, dále o chřestové pesto a také o limitovanou edici zavařovaného českého chřestu od rodinné znojemské firmy manželů Boudových, kteří se svými produkty sbírají ocenění v celosvětových soutěžích.

Zatím nejasný zůstává osud tradičních květnových chřestových slavností, na které v době před koronavirem pravidelně mířily tisíce lidí z celé země.

Cena chřestu by mohla mírně klesat

Regulace spojené s koronavirem zároveň ale také znamenají omezení, ba téměř zastavení exportu českého chřestu do zahraničí, stále zavřené jsou ale také restaurace a v omezeném režimu funguje další odbytiště Českého chřestu – farmářské trhy.

To vytváří předpoklady pro dočasnou vyšší nabídku našeho chřestu na našem trhu, a minimálně z pohledu vyšší záruky čerstvosti a nižšího zatížení chemií by mu měli dát naši spotřebitelé v konkurenci se zahraniční produkcí přednost. Expanze zahraničního chřestu se do tuzemských maloobchodních sítí očekává zhruba za dva týdny.

Jedním z důsledků pandemie koronaviru je mimo jiné i růst nákladů na pěstování zeleniny, tedy i chřestu. Společnost Český chřest má sice zajištěny pracovníky na rukodělné práce, mzdové náklady ale rostou, další vícenáklady znamenaly hygienická opatření v provozech i postupné zdražování pro pěstování zeleniny nezbytných komponentů, jako jsou zakrývací fólie a v posledních dnech i rostoucí ceny pohonných hmot. Podle Petra Hanky se jen meziročně zvýšily v zelinářství obecně náklady o 15 až 20 procent. To v praxi znamená, že i přes předpoklad dobré úrody (společnost Český chřest očekává letošní úrodu ve výši 300 tun) nebude chřest levnější než loni, nicméně jeho cena z počátku sklizně by měla postupně mírně klesnout.

7 tipů, jak poznat kvalitní a čerstvý chřest

Sezóna chřestu u nás trvá zhruba od poloviny dubna do konce června. I mimo tuto dobu chřest seženete, ale nepůjde o chřest český – takže tím pádem bude méně čerstvý. A jak poznáte, že chřest, který držíte v ruce, je čerstvý a kvalitní?

  • Čerstvě sklizený chřest poznáte podle hodně pevných, sevřených hlaviček a lesklého povrchu.
  • Při naříznutí vytéká z čerstvého chřestu bílá míza.
  • Čerstvý chřest se nedá více ohnout, praskne. Naopak pokud je chřest gumový, nekazte si chuť a nekupujte ho.
  • Čerstvé výhonky vržou, pokud je o sebe třete.
  • Čerstvý chřest není svraštělý a není výrazně okoralý v řezu.
  • Pokud se chřest prodává ponořený ve vodě, může to být známkou toho, že potřeboval první pomoc a již není nejčerstvější.
  • Chřest, který je čerstvý, voní. Zápach je jasným signálem, že je něco špatně.

Zdroj: Český chřest

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).