Hlavní navigace

Seriál o zmrzlině: Jahodová aneb hledám jahody

31. 7. 2009

Sdílet

Máte rádi jahodovou zmrzlinu? Sezóna voňavých červených plodů právě vrcholí, a tak jsem se rozhodla otestovat jahodové zmrzliny a nanuky. Zažila jsem nejedno překvapení. Příjemné i nepříjemné. Podívejte se, jak dopadl test běžně prodávaných jahodových zmrzlinových výrobků.

Ovocnou, nebo mléčnou?

Jahodová sezóna právě vrcholí. Krásně voňavé sladké plody jsou symbolem léta. Není divu, že se jahodová trvale drží mezi nejoblíbenějšími příchutěmi zmrzliny. Jahodovou seženete prakticky kdekoliv. I v té nejzapadlejší cukrárně, která vzhledem i personálem stále zůstává v dobách dávno minulých, obvykle mají narůžovělou sladkou hmotu a vydávají ji za jahodovou zmrzlinu.

Základní radu ke konzumaci zmrzlin už nejspíš máte zažranou pod kůží. Zopakovat ji ale stejně musím. Vždy a za všech okolností sledovat složení kupované zmrzliny nebo nanuku. U jahodové získává má rada na dalším významu. Není totiž jahodová jako jahodová. Nevěříte?

Jahodové zmrzliny jsou totiž dvojího druhu. Můžete si vybrat mezi čistě ovocnou anebo „mléčnou“. Sorbet, nebo-li česky dřeň, obsahuje hlavně ovoce, vodu a cukr. Velmi snadno si dřeň můžete připravit sami doma, výroba není nijak složitá. Pokud patříte k nemehlům všeho druhu, jako jsem například já, nechte si jahodovou dřeň vyrobit od někoho jiného. Mne například zásobuje tchyně.

„Mléčná“ jahodová zmrzlina zpravidla není z mléka, ale z rostlinného tuku. Vzhledem k tomu, že z rostlinného tuku je většina zmrzlin a nanuků, nejspíš si tohoto podvodu ani nevšimnete. Rozdíl mezi zmrzlinou z mléčného a rostlinného tuku zaregistrujete jen při větší zmrzlinové zkušenosti. Zkrátka a dobře, musíte sníst hodně zmrzliny, abyste se naučili poznat kvalitu. „Mléčná“ zmrzlina je na rozdíl od sorbetu na první pohled krémová a poznání světlejší. Obsah ovoce je výrazně nižší. Může se vám dokonce stát, že v „jahodové mléčné“ zmrzlině objevíte jen pouhé stopy jahod a mléka. Takže pozor na výrobky, které mají malým písmem napsáno mražený krém s rostlinným tukem a jahodovou příchutí.

Mrož, kterého koupíte všude

jahodova

Najít opravdu jahodovou zmrzlinu v mrazícím boxu není zas tak složité. Velké obchodní řetězce i zapadlé večerky obvykle nabízí různé varianty zmrzliny Mrož. Na výběr máte mezi papírovým kelímkem, který obsahuje pouze jahodovou dřeň. Ten stojí okolo dvaceti korun a obal obsahuje i malinkou skládací plastovou lžičku. Další možností jsou klasické nanuky na dřívku s polevou. K dispozici je tmavá kakaová nebo světlá (bílá), obě polevy ale obsahují především tuk, a tak pokud držíte dietu, raději se jim vyhněte.

Mrož nabízí velmi příjemné a chladivé osvěžení v horkých dnech. Je přiměřeně sladký a skutečně chutná po jahodách. Dokonce i tak voní. Mrož je rozhodně dobrou volbou mezi nejrůznějšími jahodovými hmotami, které se nabízí v českých obchodech.

Obsah: jahody (min. 55%), cukr, voda, emulgátor E 471, stabilizátor E 412, E 466, E 407, kyselina citrónová, barvivo E 120
Cena: 21,90 Kč
Množství: 90 ml
Výrobce: Nowaco

Tubíno, aneb čistá chemie

jahodova

Málem bych zapomněla na poslední zmrzlinový typ, a to klasická vodová. Ve své podstatě se jedná o kus ledu doplněného o chemický koktejl barviv a ochucovadel, plus cukr, případně něco málo ovocné šťávy. Přesně mezi typicky chemické výrobky patří Tubíno. Malými písmenky je na obalu napsáno, že se jedná o vodovou zmrzlinu s příchutí jahod. Tady pozor. Jakmile je zmrzlina pouze s příchutí, nečekejte žádné výrazné zážitky, ale spíš zklamání. Tubíno je toho důkazem.

Jde o prapodivnou ledovou hmotu. Chutná čistě chemicky a příšerně sladce. Vzpomeňte si na ledovou tříšť, ano, tu jedovatě barevnou a hrozně sladkou hmotu ze svého dětství. Tubíno je přesně ono. Pokud nemáte zvláštní úchylku v chemických zmrzlinách, vyhněte se tomuto výrobku.

Obsah: voda, cukr, glukózový sirup, stabilizátory (E 410, E 412, E 466), jahodový koncentrát, kyselina citrónová
Cena: 10 Kč
Množství: 105 ml
Výrobce: Pinko

Jahoda & Jogurt pro štíhlé laně

jahodova

Zcela otevřeně říkám, že nemám ráda light neboli dietní výrobky. Když chci jíst, tak pořádně. Proto jsem k této odlehčené variantě zmrzlině přistupovala s krajní nedůvěrou. Zmrzlina podle mě má být hutná, voňavá a sytá. Jahoda & Jogurt Fit Line je pravým opakem mého zmrzlinového snu.

Jde o lehkou, mírně jogurtově nakyslou hmotu s kousky jahod a růžovou polevou. Jde o tukovou polevu, což rozhodně dietní ani light není! Osobně mě tento nanuk nijak nenadchl, ale předpokládám, že si najde dost příznivců mezi těmi, kteří touží po štíhlé linii. Není vůbec špatný, i když light.

Obsah: jogurt min. 60% (mléko, smetana, sušené odtučněné mléko, stabilizátor E 1422, emulgátor E 471, vepřová želatina, mlékařská kultura), poleva s jahodou příchutí (rostlinný tuk, cuk, sušené odtučněné mléko, sušená syrovátka, sojová mouka, emulgátor sojový lecitin, přírodně identické jahodové aroma, barvivo E 120, E 307), cukr, glukóza, jahody (min. 1,5%)
Cena: 13,50 Kč
Množství: 45 ml
Výrobce: Nowaco

Häagen-Dazs – jahody se smetanou a sušenkami

jahodova

Čas od času mě přepadne pocit, že by zmrzlina mohla nahradit mé běžné jídlo. Dokonce tento svůj nápad realizuji, jenže často narážím na to, že mám nakonec hlad nebo břichabol, neb zmrzlina neobsahovala to, co měla. Pokud máte stejnou úchylku jako já, zvolte zmrzlinu, která obsahuje poctivé suroviny. Häagen-Dazs nabízí dva druhy jahodové, obě patří do kategorie smetanové. Já vyzkoušela variantu Strawberry Cheescake, neboli mražený smetanový krém s výrobkem z čerstvého sýra s jahodovou polevou a úlomky sušenek. Říkala jsem si, že klasických jahodových zmrzlin už mám dost, a tak vyzkouším něco extra.

Zmrzlinová hmota byla velmi hutná a chutnala přiměřeně sladce. Příjemně voněla. Skutečně v ní byly kousky sušenek, které mi chutí připomínaly drcené perníčky. To vše bylo sladěno s jahodovým pyré, ve kterém bylo dokonce možné rozeznat zrníčka jahod! Takže pokud jste právě dědili po bohaté tetičce a můžete si dovolit zmrzlinový poklad, jste na správné adrese.

Obsah: smetana, odstředěné mléko, cukerný roztok, jahodová poleva (14%) (jahodové pyré, cukr, malinové pyré, pitná voda, citrónová šťáva – koncentrát, želírující látka – pektin, přírodní jahodové a malinové aroma), úlomky sušenek (8%) (pšeničná mouka, cukr, máslo, kokosový olej, melasa, jedlá sůl, vanilkový extrakt, kypřící látka: uhličitan sodný), výrobek z čerstvého sýra (6%) (čerstvý sýr (mléko, smetana, mléčné bakterie, jedlá sůl) cukr, pitná voda, žloutek, přírodní aroma sýrového koláče, jedná sůl, citrónová šťáva z koncentrátu)
Cena: 159,90 Kč
Množství: 500 ml
Výrobce: Häagen-Dazs

Opravdová Jahodová dřeň

jahodova

Mám ráda když jím skutečné potraviny, které si na nic nehrají a pochází z opravdových surovin, nikoliv náhražek. Přesně do této kategorie spadá Jahodová dřeň, kterou jsem objevila úplným omylem. Obyčejný plastový kelímek pod hliníkovým víčkem skrývá jahodový poklad. I když na první pohled nevypadá zmrzlina nic moc.

Jahodová dřeň chutná úplně stejně jako od mé tchyně, která je na výrobu domácí dřeně expert. Zmrzlina obsahuje dokonce 80 % jahod! Voní po jahodách a chutná po čerstvém ovoci. Žádné náhražky, ale poctivá dřeň, která vám připomene to lepší z vašeho dětství. Dobrá zpráva nakonec, ve výrobku nenajdete žádné konzervanty, barviva a umělá ochucovadla.

Obsah: jahodový protlak min. 80%, cukr min. 10%, voda
Cena: 15 Kč
Množství: 80 g
Výrobce: Agrimex Vestec

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).