Hlavní navigace

Seriál o zmrzlině: Hledám oříšky v oříškové

7. 8. 2009

Sdílet

Podle jednoduché logiky by v oříškové zmrzlině měly být oříšky. Je to zdánlivě jasné, ale co když se oříšky ve zmrzlině nevyskytují a stejně se tváří jako oříšková? Propátrala jsem tajemství oříškových zmrzlin a dokonce jsem našla pár oříšků.

Už víte, že sebelákavější nápis na obalu zmrzliny neznamená, že si domů přinesete kvalitní výrobek. Oříšková zmrzlina v českých podmínkách nejčastěji obsahuje lískové oříšky, vzácněji se můžete setkat s vlašskými ořechy. Když budete v mrazících boxech trochu víc pátrat, objevíte i jiné druhy ořechů. Dávno už neplatí, že oříšková je jen jedna. Právě naopak, oříškových může být několik. Bohužel s širokou nabídkou nejrůznějších zmrzlin přichází i krize výběru. Na trhu je tolik výrobků, že se mezi nimi běžný spotřebitel těžko orientuje.

Pokud si domů chcete odnést opravdu oříškovou zmrzlinu, ve které budou oříšky, řiďte se několika jednoduchými pravidly. O kvalitě zmrzliny hodně vypovídá cena, tedy pokud rovnou sáhnete po některé z dražších, pravděpodobně se dočkáte poctivého výrobku. Ty nejdražší zmrzliny jsou nejkvalitnější. Jenže co dělat, když právě nehodláte investovat všechny své peníze do zmrzliny?

Prostudujte si obal. Suroviny jsou na něm uvedené podle toho, kolik jich výrobek obsahuje. Na prvním místě je uvedeno to, co tvoří většinu zmrzliny. Tedy čím poslednější místo, tím menší obsah. Jakmile uvidíte informací o oříšcích někde vzadu, nechte zmrzlinu v mrazáku. Může se vám totiž stát, že si domů přinesete zmrzlinu, která obsahuje pouhé stopy oříšků. Dalším častým podfukem ze strany výrobců je,  že zmrzlinu ozdobí nasekanými oříšky, případně na obal vykreslí nádhernou zmrzlinu plnou oříšků. Ani jedno nic nevypovídá o tom, že zmrzlina skutečně oříšky obsahuje.

Mini Rigoletto – podfuk s mandlemi

oriskova

Na první pohled mě zaujal obal zmrzliny. Vypadá velmi lákavě. Na modrém podkladu je obrázek světlého nanuku, který láká k nakousnutí. Po otevření přichází překvapení. I když výrobek vypadá pěkně, bohužel se jen tváří jako kvalitní. Nanuk je chuťově podprůměrný. Velmi přeslazený a v podstatě umělý. Mražená směs vody a rostlinného tuku s cukrem je politá velmi sladkou tukovou polevou s nasekanými praženými mandlemi.

Takže, trochu oříšku, konkrétně 2,7 % z celkové hmoty nanuku, výrobek obsahuje. To je ale vše. V samotném krému, který by měl být vanilkový, oříšky nejsou. Tedy pokud chcete něco velmi sladkého, je to dobrá volba. Jakmile ale hledáte křupavou chuť oříšků, vyhněte se mu.

Obsah: voda, bílá poleva 27% (rostlinné tuky, cukr, sušené mléko odstředěné, sušená syrovátka, emulgátor lecitin E322, aroma), cukr, rostlinný tuk, glukózový sirup, sušené mléko, sušená syrovátka, mandle pražené drcené 2,7%, vanilkové aroma, emulgátor E471, stabilizátory (E410, E412, E407, E401).
Cena: 15 Kč
Množství: 70 ml
Výrobce: Pinko

Pegas tatranská oplatka

oriskova

Přiznám se, že mě vždycky trochu děsí zmrzlina, která se tváří jako nějaký jiný dezert. Pokud při její výrobě nejsou použity kvalitní suroviny, zavání to zmrzlinovou tragédií podobnou tomu, co tradičně české pizzerie nabízejí pod názvem tiramisu. Tedy rozbředlá sladká hmota, která nemá s originálem nic společného.

Když jsem otvírala nanuk Pegas tatranská oplatka, byla jsem dost nesvá. Chuť tatranek mám v sobě už od dětství. Nakonec jsem byla příjemně překvapená. Celý nanuk je politý hořkou čokoládou s kousky lískových oříšků. Navíc i samotná zmrzlina chutná celkem příjemně po oříšcích a dokonce tak i voní! Jedinou vadou na kráse byla popraskaná poleva. Za to ale nemůže výrobce, nýbrž prodejce, který se o nanuky nešetrně stará.

Obsah: voda, čokoládová poleva (cukr, rostlinný tuk, kakaové máslo, kakao, sušené plnotučné mléko, máslo, emulgátor: sojový lecitin, přírodně identické čokoládové aroma), cukr, smetana, sušené odtučněné mléko, sušený mléčný výrobek (laktóza, rostlinné a mléčné bílkoviny, rostlinný a živočišný tuk, sušený kukuřičný sirup, přírodně identické mléčné aroma), rostlinný tuk, lískovo-oplatková pasta (lískooříšková pasta, rostlinný olej, kakao, pšeničný glukózový sirup, barvivo E150d, oplatkové aroma), lískové oříšky min 2%, emulgátor E471, stabilizátor E410, E412
Cena:
17 Kč
Množství:
80 ml
Výrobce:
 Prima

Carte d´Or vlašský ořech

oriskova

Zmrzlin s vlašským ořechem není na českém trhu moc. Mnohem častěji se používají lískové oříšky. Proto jsem se rozhodla, že variantu Carte d´Or vlašský ořech ochutnám, i když je v nabídce již zmiňovaný lískový oříšek. Na rozdíl od lískových jsou kousky vlašských ořechů zkaramelizované.  

Hned na první pohled bylo vidět, že zmrzlina skutečně obsahuje kousky oříšků. Byla také výrazně světlejší než její lískooříšková kolegyně. Kousky zkaramelizovaných oříšků objevíte v každé porci zmrzliny. Jsou příjemně křupavé a sladké. Samotná zmrzlina je jen jemně sladká. Pokud si chcete dopřát něco lepšího, můžu vám Carte d´Or vřele doporučit. Nepříjemně vás překvapí jen vysoká cena. Za 1000 ml zmrzliny zaplatíte okolo 100 Kč.

Obsah: odtučněné mléko, glukózovo-fruktózový sirup, voda, cukr, rostlinný olej, kousky vlašských ořechů (6%), dextróza, syrovátkové bílkoviny, pasta z vlašských ořechů (0,7%), emulgátor E471, stabilizátory E410, E412, E 407, aromata
Cena:
129 Kč
Množství:
1000 ml
Výrobce:
Unilever

Pegas almond – oříšky jen v polevě

oriskova

Natěšeně jsem  v mrazícím boxu pozorovala Pegas almond. Obal vypadal lákavě, až smyslně a nabízel krásné mandle. Těšila jsem se, jak si na nich pochutnám. Jenže to celé bylo jinak. Madle v nanuku opravdu jsou, ale pouze v čokoládové polevě. K nanukové cti ale musí přiznat, že kousky jsou velké a příjemně křupou.

Samotná zmrzlina je vanilková. Obsahuje dokonce i několik mikroskopických kousků vanilkových lusků. Sice výrazně méně, než má konkurence, ale jsou tam. Zmrzlina je poměrně sladká, hutná a sytá. Pokud si chcete dát zmrzlinovou svačinku, je to dobrá volba. Opět ale varuji před čtením obsahu, mohli byste zažít překvapení.

Obsah: čokoládová poleva mléčná min 20% (cukr, rostlinný tuk, kakaové máslo, kakao, sušené plnotučné mléko, máslo, emulgátor: sojový lecitin, přírodně identické čokoládové aroma), cukr, smetana, sušené odtučněné mléko, sušený mléčný výrobek (laktóza, rostlinné a mléčné bílkoviny, rostlinný a živočišný tuk, sušený kukuřičný sirup, přírodně identické mléčné aroma), rostlinný tuk, kousky mandlí 2%, emulgátor E471, stabilizátor E410, E412, barvivo: beta karoten, přírodní a přírodně identické aroma, vanilkové lusky mleté
Cena: 21 Kč
Množství: 110 ml
Výrobce: Prima

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).