Hlavní navigace

Senioři v domovech dostávají víc léků, než je bezpečné

6. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Senioři v zařízeních sociální péče jsou často ohroženi užíváním vysokého počtu léků i kombinacemi nevhodných léčiv vzhledem k jejich věku. Vyplynulo to z šetření neziskové organizace Ústav lékového průvodce a klinických farmaceutů Nemocnice Na Homolce.

Užívání nevhodných léků, velkého množství léků a jejich vzájemná kombinace jsou častým problémem nejenom v zařízeních pro seniory. Podle internetové poradny Znám své léky, která pomáhá pacientům odhalit rizikové oblasti užívání léků, 10 % léků, které lidé užívali současně, šlo proti sobě.

Podobná zjištění přineslo nyní i nezávislé šetření Ústavu lékového průvodce, které proběhlo v sedmi domovech pro seniory po celé ČR.

Šest až osm léků denně? Podle odborníků jde o kritickou hranici

Domovy seniorů se potýkají s nedostatkem kapacity praktických lékařů a specialistů, kteří mohou zdravotní stav klientů pravidelně sledovat, uvádí zpráva. Výsledky zjištění ukazují, že senioři v domovech užívají v průměru šest až osm různých druhů léků na předpis denně. Přitom bezpečná kombinace léků jsou čtyři denně. „Jde o kritickou hranici, kdy by měli být klienti pravidelně sledováni lékařem z důvodů přehodnocení účelnosti a bezpečnosti podávané medikace,“ uvedla Milada Halačová, vedoucí Oddělení klinické farmacie Nemocnice Na Homolce. „Praxe však ukazuje, že většina klientů se dostává ke konzultaci s praktickým lékařem až v okamžiku, kdy se objeví problém. Proaktivní přístup a pravidelná revize medikace není v podstatě z kapacitních důvodů možná.“

Klienty zařízení sociální péče jsou ve většině případů lidé starší osmdesáti let. Často jde o nemohoucí seniory, kteří trpí více nemocemi a potřebují péči různých specialistů jako je kardiolog, urolog, diabetolog nebo psychiatr. Až osmdesát procent z nich je při užívání léků zcela závislá na ošetřujícím personálu, a to vlivem snížených rozhodovacích schopností nebo demence.

Přečtěte si více: Projíme se k Alzheimeru?

„Nejčastěji jsme při studiu zdravotnické dokumentace klientů narazili na to, že lidé užívají léky nevhodné vzhledem k jejich věku či diagnóze, naopak chyběla léčiva s jasně prokázaným pozitivním vlivem na vývoj jejich nemoci či délku přežití nebo byly voleny nevhodné dávky léků, které následně způsobovaly rozvoj nežádoucích vedlejších účinků,“ doplnila farmaceutka.

Pomoc pro domovy seniorů

Aktivity projektu podporuje také Státní ústav pro kontrolu léčiv: „Jako kontrolní a regulační orgán v oblasti léčivých přípravků podporujeme aktivity, které přispívají k větší bezpečnosti a účelnosti užívání léků. Počet seniorů bude stále narůstat, navíc jde o velmi křehkou a zranitelnou skupinu, která potřebuje naši ochranu, a proto považujeme za důležité na situaci upozornit,“ řekl ředitel Zdeněk Blahuta.

Ústav lékového průvodce se chce při řešení problému inspirovat úspěšnými příklady v zahraničí. Jednou z možností je vytvořit speciální týmy odborníků, kteří budou konzultovat složitější pacientské případy. „V zahraničí pomáhají domovům pro seniory speciální týmy, ve kterých je vedle předepisujícího lékaře zapojen také geriatr a tzv. klinický farmaceut. Jde o odborníka, který úzce spolupracuje s ošetřujícím lékařem a sleduje celkovou medikaci pacienta, včetně možných nežádoucích účinků. Model s úspěchem funguje ve Velké Británii, něco podobného bychom proto chtěli zkusit také u nás, v první fázi třeba formou telefonické konzultace. Zájem o pilotní projekt potvrdilo už několik domovů,“ řekla Ivana Plechatá, ředitelka Ústavu lékového průvodce. Ten na svých stránkách provozuje zdarma také on-line Poradnu bezpečného užívání léků.

Pomoci samozřejmě mohou i blízcí seniorů a o léky, které dotyčný užívá, se aktivně zajímat. Jejich smysl a vzájemné kombinace lze konzultovat jak s ošetřujícím lékařem, farmaceutem, nebo – alespoň pro předběžnou orientaci – právě i prostřednictvím online poraden, více v článku Léky se tlučou s bylinami, jídlem i mezi sebou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).